JohnnyCage

A SUN feldarabolja a StarOffice-t

A SUN Microsystems a napokban bejelentette a Linux felhasználók számára készített StarOffice legújabb változatát, amely immáron több különálló programból épül majd fel.

A SUN a hamburgi (Németország) Star Divisiontól szerezte meg a StarOffice-t még 1999-ben. A StarOffice, amely elsősorban a Linux felhasználókat célozta meg, a legigéretesebb alternatíva a Microsoft Office irodai programcsomagjára. A SUN Microsystems a szoftvercsomagot annak megszerzése után ingyen és szabadon hozzáférhetővé tette bárki számára, a széleskörű elterjedés reményében. A társaság a StarOffice forráskódját is elérhetővé tette a GPL (General Public Licence - Általános Szabadlicensz) alatt.

A StarOffice jelenlegi, 5.2-es verziójú változatát sokan kritizálták nagy terjedelme és bonyolultsága miatt. Alapesetben a program az összes irodai alkalmazási funkciót magába foglalja, amely megnehezíti a program hatékony használatát. A 6.0-ás verzió azonban részekre bontja a szoftvert, amely a jövőben az Office-hoz hasonlóan különálló programokból fog állni, derült ki a LinuxWorld Conference konferencián.

Matthew Szulik, a Red Hat vezérigazgatója egyike volt azon szakembereknek, akik a konferencián demonstrálták a SUN új rendszerét. "Úgy hiszem, a StarOffice 6.0 egy nagyszerű kiadás lesz", amely javít a teljesítményen és kezelhetőségen, mondta Szulik egy interjúban. A desktop és e-mail ellenőrzés funkciók a StarOffice 6.0-ból kimaradnak. Az új változat a jelenlegi 5.2-höz hasonlóan Linux, SUN Solaris, és Microsoft Windows operációs rendszerek alatt lesz elérhető.

Herb Hinsdorf, a SUN Linux Program Office részlegének menedzsere elmondta, hogy a StarOffice 6.0 első bétaváltozata októberre készül el. Az új változat az XML-alapú fájlformátumokra való áttérés első lépcsőfoka lesz. A StarOffice 6.0 egy új tömörítési eljárásnak köszönhetően feleakkora méretű lesz, mint a jelenlegi 5.2-es válozat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Efreet #5
    Nem kereskedelmi célokra ingyenes. (otthoni felhasználásra)
  • MuldR #1
    "A SUN Microsystems a szoftvercsomagot annak megszerzése után ingyen és szabadon hozzáférhetővé tette bárki számára,"

    Helyesebb lett volna ha szerepel benne egy "tovabbra is" mivel elotte is ingyenes volt (kiveve cegeknek)