JohnnyCage

Az IBM nagy reményeket fűz az Intel-alapú szerverekhez

Az IBM egy olyan új Xeon és Itanium-alapú szervervonal fejlesztésén dolgozik, amelyben a chipóriás Intel processzorai egy új, nagyteljesítményű IBM chipkészlettel lennének kombinálva.

Az új rendszerek segítségével a "Kék Óriás" jelentős csapást szeretne mérni a konkurens, Intel-alapú szervereket gyártó cégekre, legfőképp a Unisys-re. Az új "Summit" elnevezésű IBM chipkészlet az Intel Itanium és Xeon (Pentium 4) processzoraihoz készül, és olyan új technológiák kerülnek bele, mint a réz összeköttetések, és a Silicon-on-Insulator (SOI - Szilícium a szigetelőn). A Summit az IBM szerint nagygépes rendszerekre jellemző képességeket visz majd a társaság Intel-alapú szervereibe. Az új chipkészlet Bill Zeitler, az IBM szerver csoportjának elnökhelyettese szerint többek között rendkívül gyors I/O rendszert fog tartalmazni.

"Az új rendszer azon legjobb megoldásokat fogja tartalmazni, amelyeket a nagygépekkel és szuperszámítógépekkel foglalkozó kutatóink kifejlesztettek" - mondta Zeitler. Elmondása szerint az IBM nagy erőkkel dolgozik azon, hogy nagygépes rendszereinek technológiáit az olcsóbb, kisebb teljesítményű szerverekbe is eljuttassa.

Az IBM szerint minden egyes Summit chipset négy Xeon MP processzort képes összekapcsolni, megosztva köztük minden erőforrást. A Summit-alapú rendszerek maximálisan 16 processzort tartalmazhatnak majd, és 20%-os teljesítménynövekedést igérnek a jelenlegi hasonló megoldásokhoz képest, közölte a társaság. Zeitler szerint az xSeries sorozathoz tervezett Summit chipsettel az IBM-nek lehetősége nyílik a hatékony küzdelemre a Dell Computer, Compaq Computer, és Hewlett-Packard Intel-alapú rendszereivel szemben. A chipset ugyanakkor képessé teheti a céget piaci részesedés szerzésére a Unisys 32 processzoros Intel-alapú szervereitől.

Az Intel jelenleg hitelesíti a Summit chipkészletet a jövő év első felében megjelenő Xeon MP-vel, mondta az Intel szóvivője, Otto Pijpker. Az IBM ugyanakkor már készíti a 64 bites McKinley-alapú Summit chipsetes rendszereket is, mivel a chipkészlet az Intel 64 bites processzoraival is kompatibilis. A McKinley processzor egyébként szintén valamikor 2002-ben jelenik meg.

Az IBM tehát a jelek szerint átlépi a jelenlegi Itanium rendszereket, és egyből a McKinley-vel jelenik meg a 64 bites Intel szerverek piacán. Az elemzők szerint az Itanium valójában csak egy próba az Intel részéről a 64 bites piacon, a valódi nagyágyú a McKinley lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #1
    Szegeny IBM. Lattam nemreg a HVG-ben a PC ipari reszesedeseket, eladott pc-k tukroben.