JohnnyCage

Az Intel lemondott az SVG 193 nm-es gyártóeszközeiről

Miután a Silicon Valley Group már második alkalommal halasztotta el hónapokkal az új, 193 nm-es litográfiai eszközök szállítását az Intelnek, a chipóriás lemondta az üzletet több tízmillió dolláros veszteséget okozva az SVG-nek.

Az ASM Litography leányvállalata, a Silicon Valley Group 193 nm-es ArF (argon-fluorid) litográfiai eszközök szállítására szerződött az Intellel. Az SVG eredetileg áprilisra igérte a 193 nm-es Mirascan szkennerek szállítását az Intelnek, de a társaság a szállítást júliusra halasztotta. Mint azonban a napokban kiderült a társaság leghamarabb októberben tudná szállítani a chipgyártáshoz használatos technikai eszközöket. Az Intel állítása szerint a cég új, 130 nm-es gyártási eljárásához nincs szükség az új litográfiai eszközökre, mivel azok a fejlesztés alatt álló 100 nm-es technológiához szükségesek.

A valóság azonban az, hogy az Intel már a 130 nm-es gyártáshoz is használni szerette volna a 193 nm-es Mirascan szkennereket, mivel így bonyolult kiegészítőkkel kénytelenek ellátni a jelenlegi 248 nm-es eszközöket, hogy azok az új technológiához is használhatók legyenek. Az SVG 193 nm-es litográfiai eszközei a 130 nm-es eljárással készülő chipek kritikus részeihez kellett volna.

Az Intel az SVG gyártóeszközeinek késése miatt a napokban lemondta a rendelést, aminek következtében az SVG egy 100 millió dolláros üzlettől esett el. "Nyitva állt az ajtó az SVG előtt" - mondta az Intel egyik vezetője. "Az SVG azonban nem ment be rajta, és mostanra pedig már bezárult."

Bár az Intel tagadja, a szakértők szerint 248 nm-es litográfiai eszközökhöz szükséges kiegészítők megdrágíthatják a társaság 130 nm-es technológiával készülő chipjeit, ez pedig az AMD-vel folytatott, kiélezett árháborúban problémát okozhat. Mivel a 193 nm-es szkennerek nem érkeztek meg időben, könnyen későbbre csúszhat az Intel 100 nm-es eljárásának 2003-ra tervezett bevezetése is.

Az Intel 193 nm-es litográfiai eszközeinek leszállítására most szabadon pályázhatnak a gyártók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skorpio7 #1
    Remélem tényleg jól rábaszik erre a hülyeségére az INTEL !
    Még mindíg monopol helyzetben lévő cégnek képzeli magát , aki mindent megtehet .
    Hogy csodálkozik majd , ha visszaüt rá ez a túlzott sértődöttség !
    AMD rulez ! :)