JohnnyCage

Újabb I/O busz háború



Miközben az AMD az elmúlt hetekben számos cég részvételével megalakította a HyperTransport konzorciumot, a rivális Intel csendben megnyerte a PCI-SIG csoport cégeinek támogatását saját, PCI-utód Arapahoe (3GIO) elnevezésű technológiájához.

A jelenlegi I/O rendszerek meglehetősen alacsony adatátviteli sávszélessége már jóideje égető problémát jelent a PC iparban. A processzorok és perifériák teljesítményének rohamos növekedésével a számítógépek egyik legelavultabb részegysége a PCI busz lett, amely kis sávszélességével akadályt képez a processzor és perifériák közötti adatformalomban. A két vezető PC processzorgyártóból az Advanced Micro Devices (AMD) jelenlette be elsőként saját, a PCI leváltására kifejlesztett technológiáját, amely a HyperTransport nevet kapta. A korábban Lightning Data Transport (LDT) nevvet viselő I/O interfész technológia gyorsan elnyerte a közvélemény támogatását, és számos nagy cég is jelezte támogatását.

Az AMD az elmúlt hetekben létrehozta a HyperTransport konzorciumot, amelynek jelenleg mintegy 180 társaság a tagja. A konzorcium, amelynek feladata a technológia népszerűsítése, a fejlesztés összehangolása és a technológiai tudásanyag megosztása, olyan óriáscégek támogatását élvezi, mint például az Apple Computer, az nVidia, az API Networks, a Cisco, a PMC-Sierra, a Sun Microsystems, a Transmeta, a Hewlett-Packard, a Broadcom, az LSI Logic, az Acer Labs, és a Texas Instruments. A támogató cégek igen nagy száma is mutatja, hogy az AMD technológiája általános népszerűségnek örvend.

Mialatt azonban a világ az AMD HyperTransportjával volt elfoglalva, a konkurens chipóriás Intel csendben kifejlesztette saját harmadik generációs I/O interfész szabványát. Egyes szakértők az Intel új 3GIO technológiájának kérdését egyszerűen lezárták azzal, hogy a társaság elkésett, az AMD technológiáját már számos cég elfogadta. Az Intel azonban megpróbálta bebiztosítani magát azzal a lépéssel, hogy egy ipari testületet hoz létre a technológia körül. "Nem akarjuk, hogy az Arapahoe egy Intel specifikáció legyen. Azt szeretnénk, hogy egy ipari specifikáció váljon belőle" - mondta Kea Grilley, az Intel egyik szóvivőnője. A kép az elmúlt napokban változott meg jelentősen, amikor az Intel a PCI-SIG (PCI Special Interest Group - Speciális Érdekeltségi Csoport) elé terjesztette az új Arapahoe kódnevű technológia terveit.

Az Arapahoe PCI-SIG általi elfogadása, mint az új I/O interfész technológia, óriási jelentőségű az Intel számára, mivel a csoport a világszerte általánosan elterjedt PCI technológia révén igen nagy befolyással bír. Az Intel Arapahoe technológiája a szakértők szerint, mintegy ugródeszkát használhatja a PCI-t, amelynek elterjedtségére alapozva könnyen elérhető az új I/O rendszer általános efogadása.

A PCI-SIG-nek, amely a Compaq Computer, Dell Computer, IBM, Intel és Microsoft óriáscégekből áll, azt kellett eldöntenie, vajon az új Arapahoe megfelelő lehet-e, mint a jelenlegi PCI technológia utódja. A PCI-SIG először elhalasztotta a döntést arra hivatkozva, hogy több időre van szükség a technológia áttanulmányozásához, de végül, igaz néhány nappal később, a csoport az Arapahoe támogatása mellett voksolt.

Az Intel Arapahoe technológiája közvetlenül az AMD-féle HyperTransporttal fog versenyezni. Az Intel 3GIO technológiájára épülő Arapahoe az Intel Desktop Platforms Group részlegének elnökhelyettese, Louis Burns szerint együtt fog működni olyan rendszerekkel, mint az InfiniBand, az IEEE 1394b (FireWire), USB 2.0, Serial ATA, és 1/10 Gbit Ethernet. A technológia emellett, akárcsak a HyperTransport, továbbra is lehetővé fogja tenni a PCI eszközök használatát a számítógépekben, ezért meghosszabbítja a PCI "életét" is. "A PCI él az Arapahoe-n" - mondta Roger Tipley, a PCI-SIG elnöke. "Miközben számos területen még évekig tökéletesen megfelelő lesz a PCI, rengeteg olyan alkalmazás is lesz, ahol az Arapahoe sebességelőnyei fontos szerephez jutnak" - mondta. Buszháború a horizonton

"Az I/O buszháború alapjai már adottak" - mondta Dean McCarron, a Mercury Research piackutató cég elemzője. "Mindkét társaság egy olyan problémát próbál megoldani ezekkel a nagysebességű összeköttetési technológiákkal, amely már jóideje a PC ipar előtt lebeg." Az efféle háborúk egyébként nem ismeretlenek a PC iparban. A '80-as években az IBM MicroChannel Architecture (MCA) rendszere versengett az Industry Standard Architecture-rel (ISA), a '90-es évek elején pedig a VL-Bus bukott el a PCI szabvánnyal szemben. A HyperTransport és a 3GIO (Arapahoe) "átfedik" egymást, mondta Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője. "Bármelyik képes elvégezni azt a feladatot, amelyre mindkettőt tervezték."


Intel: a HyperTransport nem megoldás

Az Intel szerint a HyperTransport csak egy rövidtávú megoldás, és hamar ki fog fogyni tartalékaiból. "A HyperTransport egy ötévre szóló technológia. Mi úgy gondoljuk, ilyen területen legalább 10 évre szóló technológia szükséges" - mondta Grilley, az Intel szóvivőnője. "Amit mi a 3GIO-vel tenni szeretnénk, az egy jóval nagyobb lépés."

Mind a HyperTransport, mind a 3GIO viszonylag kevés, nagysebességű vezetéket használ az adatok továbbítására. A 3GIO (Arapahoe) úgy lett megalkotva, hogy a külső egységeket is a számítógéphez tudja kapcsolni. Az AMD ezzel szemben a belső egységek összeköttetési technológiájának tartja a HyperTransportot. A kommunikációs chipek gyártói, mint például a PMC-Sierra, azonban olyan HyperTransport eszközöket készítenek amelyek túlnyúlnak a számítógép belső komponensein. Nathan Brookwood szerint a HyperTransport egy éven belül képes lesz bővítőkártyák fogadasása, ekkortól pedig a PCI napjai a nagyteljesítményű bővítőkártyák piacán meg lesznek számlálva.

Az Intel saját technológiáját, pontosabban annak meglehetősen kezdetleges, vázlatos specifikációját augusztus 27-én fogja bemutatni, mondta Grilley. Az Intel ekkor jelenti be a technológia mellett álló partnercégek nevét is. Az elemzők szerint a chipóriás komoly időbeli lemaradással küzd. Miközben a HyperTransport már valóság, addig az Intel szabványnak még a specifikációjára is várni kell legalább őszig. A chipóriás helyzetét nehezíti, hogy a versenytársak mind az AMD mellé álltak, némelyikük feltehetően "az ellenségem ellensége az én barátom" alapon.

"Az Intel későn kapcsolódott be a játékba egy olyan technológiával, amelynek specifikációja még el sem készült. Az AMD-nek és támogatóinak ezzel szemben kész, legyártott chipjeik vannak" - mondta Brookwood. "Ezek közül némelyik igen közel áll a piaci megjelenéshez." Az elemző azonban elképzelhetőnek tartja, hogy egy jól sikerült Arapahoe átvegye a domináns szerepet az asztali PC-k körében a HyperTransporttól. "A kommunikációs iparban azonban teljesen reménytelennek tűnik, hogy az Intel technológiája bármit is megváltoztasson," bár akárcsak az AMD, az Intel is szeretné új technológiáját ezen piacon is elfogadtatni. Mire lesz képes az Arapahoe?

A jelenlegi információ szerint az Arapahoe (3GIO) egy soros, pont-pont összeköttetési technológia lesz a számítógép belsejében, amely a PCI és PCI-X szabványokat hivatott helyettesíteni az asztali, hordozható és szerver számítógépekben. A 3GIO rövidítés a 3. generációs I/O technológiából származik, az első két generáció az ISA és a PCI volt. Az Intel vezetők szerint a 3GIO legalább egy évtizedig megfelelő I/O interfész megoldás marad, természetesen a szükséges továbbfejlesztések mellett. A társaság szerint az új megoldás akár a 10 GHz fölötti órajelő processzorokkal együtt is helyt fog állni.

A 3GIO összeköttetés 1-32 csatornás lehet, vagyis a technológia kialakítástól függően ennyi adatbitet továbbíthat egyszerre. A technológia kezdetben 2,5 Gbit/s sebességre lesz képes csatornánként, de a későbbiekben ez a sebesség tovább emelkedne, közölte Bala Cadambi, az Intel 3GIO program menedzsere. Viszonyítási alapként a PCI (33 MHz/32 bit) 133 MByte/s, a PCI-X (133 MHz/64 bit) 1 GByte/s, az InfiniBand 0,5-2 GByte/s, a HyperTransport pedig 6,4 GByte/s (1,6 Gbit/s/csatorna * 32 csatorna) sebességre képes, a PCI-X és InfiniBand rendszerekből azonban hamarosan gyorsabb változatok is várhatóak.

Az Arapahoe technológia a PCI-SIG elfogadása ellenére még koránt sincs készen. A technológia fejlesztéseit az Arapahoe Working Group csoport végzi a PCI-SIG-en belül. A csoport jelenleg a Compaq Computer, Dell Computer, IBM, Intel és Microsoft cégekből áll, a támogató cégek egyelőre ismeretlenek.

Mint azt Michelle Leden Li, az Intel Desktop Platform Group részlegének egyik menedzsere elmondta, az első Arapahoe termékek a tervek szerint 2003. második felében látnának napvilágot. A technológia a mobil-, asztali- és szerverrendszerek igényeihez igazodva többféle változatban fog majd megjelenni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a PCI-SIG köreiben emlegetett Serial (soros) PCI és az Arapahoe egy és ugyanaz-e, vagy esetleg külön szabványokról van szó.

A technológia "draft 1.0" (vázlat) specifikációját az augusztus 27-ei Intel Developer Forum (IDF - Intel Fejlesztői Konferencia) után kapják meg meg az Arapahoe Working Group tagjai, valamint az egyelőre meg nem nevezett támogató cégek. A specifikáció később mégegyszer a PCI-SIG elé kerül végső elfogadásra, ez azonban akár fél évig is elhúzódhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • John Rambo #18
    Nem kell egyfele szabvany, es nem kell egyfele foglalat sem, jo ez a kis verseny :) Aki eddig Levi`s-t vett es Harly-t, az nem fog Mustangot es Kawasakit venni :)
    Intel <---> AMD ucsem fog megegyezni, bar lehet lesz meg egypar furcsasag par even belul....
  • narumon #9
    Mhm teljesen más web oldalakon azt lehet olvasni hogy az intel elkésett ezzel a lépéssel annál is inkább mert a Hypertransport gyorsabb és lényegesen olcsóbban lehet alaplapra adaptálni... Most akkor mi van? :O
    Elméletileg a jövő hónapban debütálló nforce lapokon a HT már megtalálható lesz...
  • Dikkma #8
    Én meg azt olvastam, hogy az AMD rábólintott az Intel koncepciójára, és nem lesz semmiféle i/o háború.
    Bebee, de jó nekem!
  • Laalee #5
    hurra es megis melyik csatolot fogjak hasznalni az eszközök... tokjo hogy mostanaban basznak a kompatibilitásra...
  • JohnnyCage #3
    "A 3GIO összeköttetés 1-32 CSATORNÁS lehet, vagyis a technológia kialakítástól függően ennyi adatbitet továbbíthat egyszerre. A technológia kezdetben 2,5 Gbit/s sebességre lesz képes CSATORNÁNKÉNT, de a későbbiekben ez a SEBESSÉG TOVÁBB EMELKEDNE".

    "a HyperTransport pedig 6,4 GByte/s (1,6 Gbit/s/CSATORNA * 32 CSATORNA) sebességre képes"

    Mind a HyperTransport, mind a 3GIO/Arapahoe 1-32 csatornás kialakítású lehet majd az eszközökben a sebességigénytől függően. A HT egy csatornán 1,6 Gbit/s, a 3GIO 2,4 GBit/s sebességre képes, tehát a 3GIO gyorsabb.

    üdv.: JohnnyCage
  • Air #1
    "Viszonyítási alapként a PCI (33 MHz/32 bit) 133 MByte/s, a PCI-X (133 MHz/64 bit) 1 GByte/s, az InfiniBand 0,5-2 GByte/s, a HyperTransport pedig 6,4 GByte/s (1,6 Gbit/s/csatorna * 32 csatorna) sebességre képes, a PCI-X és InfiniBand rendszerekből azonban hamarosan gyorsabb változatok is várhatóak."

    Szerinetm ez itt mind Gbit/s akart lenni. Mert ha nem, akkor a 3GIO 2,5Gbit/s-es sebessegehez kepest a HyperTransport 6,4GByte/s-es sebessege tobb mint 20x gyorsabb!!! Ezt pedig nem tartom valoszinunek...