Csabi

Sikeres lesz-e az USB 2.0?

Még mielőtt megvizsgálnánk az USB 2.0 interfész jövőjét, egy kicsit érdemes feleleveníteni a szabvány fontosabb előírásait. Az USB 2.0 egyik legfontosabb jellemzője, hogy kompatibilis a napjainkban is használatos USB 1.1-gyel. Természetesen az újabb szabvány azért nagyobb teljesítményű adatátvitelt tesz lehetővé. Egészen pontosan 480 megabit/másodperc lehet az átviteli sebesség, szemben az USB 1.1-nél megszokott 12 megabit/másodperces teljesítménnyel. A jövőben az USB 2.0 olyan perifériák (például szkennerek és webkamerák) esetében jelenhet meg, amelyek az eddigieknél gyorsabb adatátvitelt igényelnek.

Egyre több cég jelenti be azokat az eszközeit, amelyek valamilyen formában kompatibilisek az USB 2.0-ával. Az Addonics például már fejleszti azokat a bővítőkártyáit és kábeleit, amelyek segítségével használni lehet majd a cég USB 2.0 előírásokat támogató optikai és merevlemezes adattároló eszközeit. Itt kell még megemlíteni azt is, hogy az Addonics komolyan foglalkozik azokkal a szoftverekkel és meghajtóprogramokkal, amelyek különböző operációs rendszerek alatt lesznek használhatók, és lehetővé teszik az új interfésszel rendelkező perifériák használatát. Természetesen más cégek is felismerték az USB 2.0-ban rejlő lehetőségeket. Így például az Iogear és az Adaptec PCI-os, USB 2.0 kompatiblis kártyákat fejleszt PC-khez.

Sok szakember szerint egy jó ideig még nem lesz szerves része a legtöbb számítógépnek az USB 2.0. Legalábbis ez év végéig szélesebb körben még biztosan nem fog elterjedni. Nagyon sok fog múlni azon, hogy az alaplapgyártók milyen gyorsan és milyen mértékben fogják támogatni az újabb interfészt. A gyártók dolgát minden bizonnyal jelentősen meg fogják könnyíteni azok a chipkészletek, amelyek megfelelnek majd az USB 2.0 előírásoknak. Az Intel például az ICH4 South Bridge-be egy USB 2.0 vezérlőt is beleépít majd. Sajnos az ICH4 megjelenése a hírek szerint csak a jövő év második felében várható.

Az USB 2.0 jövőjét nagymértékben meghatározhatja még az IEEE 1394 (FireWire vagy iLink) interfész népszerűsége, amely jelenleg 400 magabit/másodperces adatátviteli sebességet támogat. Azonban már jól halad a FireWire új verziójának fejlesztése is, amely akár 1,6 gigabit/másodperces adatátvitelt is lehetővé fog tenni. Az Intel szerint a két nagy rivális interfész a jövőben nem fogja egymást kiszorítani, és egyik sem fogja felváltani a másikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #15
    Ja, akkor megint bocs. De tényleg azt hittem...
    Akkor meg vagyok nyugodva. Bocs.
  • Coine #14
    Már ismerlek, tom te nem olyan vagy...nyugi...

  • Coine #13
    Ezt csak úgy általánosságban mondtam, hogyha az intel benne van vmiben akkor már annak szarnak kell lenni, de ezt nem rád értettem hanem az " intel suxx-olókra "...

  • Coine #12
    Neeeem, nem neked mondtam a mondat második részét...

  • Andor PaPa #11
    Lehet, hogy nem értettél meg világosan, de én éppen dícsértem az USB-t és az USB 2-t. Csak néha beszar a cucc, de ez nem csak az USB hibája, hanem a szoftveré meg a hardverelemeké is.

    Rosszindulatú.

    Szeretem az USB-t, Szeretem az USB 2-t, Szeretem Coine-t.
  • Coine #10
    Jha, ez a tipikus duma : Intel, pfujj, akkor már mindenük suxxx...

  • Andor PaPa #9
    Az USB-vel még most is sok bajom van. Én inkább Plug-and-Pray-nek hívnám a technológiát. Sokszor beszar a rendszer, meg használhatatlan. Viszont amikor jó napja van, akkor élvezem az USB adta előnyöket, többek között a sebességet, a könnyű használhatóságot és a rugalmasságot. Az USB 2 pedig gyorsabb és kompatibilis lefelé. Ennek csak örülni lehet, aki pedig fikázza, az próbáljon digitális fényképezőről áttölteni soros porton.
  • Coine #8
    Jó ez az USB, nemtom mi a bajtok vele, FireWire nem annyira elterjedt PC-n, inkább MAC-on van, de most már kezd megjelenni PC-n is.
  • Coine #3
    nha és most mért ?
  • Bitlisz #2
    Kocsog intel...