JohnnyCage

Támadás érte Kalifornia elektromos hálózati rendszereit

[CNet] A kaliforniai energiakrízis közepedte az elmúlt hetekben egy újabb kellemetlenséggel kellett a kaliforniai áramszolgáltatóknak megküzdeniük, egy hackercsoport ugyanis támadást intézett az áramszolgáltatók számítógépes rendszerei ellen.

A Los Angeles Times napilap jelentése szerint az ezidáig ismeretlen hackerek mérsékelt sikereket értek el támadásukkal, amelynek célja Kalifornia elektromos hálózatának megbénítása lehetett. A támadók ugyanakkor rámutattak a California Independent System Operator (ISO) biztonsági rendszerének egy olyan gyenge pontjára, amelyet a társaságnak mielőbb meg kell szüntetnie. A California ISO felügyeli egyébként Kalifornia elektromos hálózatának legnagyobb részét.

A társaság vezetői elmondták, hogy a problémákat a támadás óta már sikerült megoldaniuk, és az elektromos hálózat működése egy percig sem forgott veszélyben annak ellenére, hogy a hackerek közel kerültek azokhoz a kritikus rendszerekhez, amelyek esetleges megbénítása az áramszolgáltatás leállásához vezetett volna.

A társaság jelentése szerint a belső vizsgálatok eddigi eredménye arra utal, hogy a támadás már április 25-én elkezdődött, de csak május 11-én derült rá fény. Az ISO szerint a május 7. és 8. közötti forgó áramszünet nem áll kapcsolatban az esettel, amelyet egyébként az FBI vizsgál. A jelentés arról is beszámol, hogy a fő támadás a China Telecomon keresztül folyt, és következésképpen a támadást indító hacker feltehetően kínai volt. A támadáshoz később Santa Clara-i, (Kalifornia) és tulsai (Oklahoma) internet-szerverekről is csatlakoztak hackerek.

"Pontosan nem lehet tudni, hogy valójában honnan irányult a támadás" - mondta James Sample, az ISO egyik biztonsági szakértője. Az egyetlen ok, ami miatt kínai hackerre gyanakszunk, az az Egyesült Államok és Kína közti politikai konfliktus. Tulajdonképpen egy amerikai hacker is lehetett a támadás elindítója, aki kínainak adta ki magát."

A hackertámadás nagyjából az amerikai kémrepülőgép közelmúltbeli balesetével egyidőben történt. Az amerikai kémrepülővel összeütköző kínai vadászgép lezuhanása, valamint a kémrepülő kínai felségterületen való kényszerleszállása után kínai hackerek összefogott internetes támadást terveztek az USA ellen, de a komoly támadások elmaradtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robert #4
    Yap. Anno volt egy cikk internet szolgáltatókról, egy srác mert nem kapott munkát, feltörte 3 legnagyobb kanadai ISP site-ját, azon keresztül pedig eljutott valahogyan a kreditkártya számokig....
    Ezután jelentkezetta cégekhez, előadta mit csinált, és azonnal adtak neki munkát (amellett hogy a bíróság 2 évi közhasznú munkára is ítélte).
  • Laalee #1
    gratulalok az ertelmes hackereknek...

    ja meg valami miert kell egy elektromos halozatot iranyito gepnek a neten lennie??