Franczy

Fast DVD.master videodigitalizáló kártya



Manapság már szinte minden háztartásban található legalább egy videomagnó, melynek közelében a legtöbb esetben egy külön polc(rendszer) is megtalálható, melyen az évek, vagy esetleg évtizedek alatt felhalmozódott videokazetták pihennek meg szépen sorban. Kezdetekben még mindenki örült, ha egy Ausztriából származó kétfejes monó hangzású videomagnóra szert tudott tenni, az idő múlásával azonban a technológiák is továbbfejlődtek, valamint a felhasználói igények is megnövekedtek, így manapság már egyáltalán nem ritkák a hifi sztereó hangot biztosító hatfejes videomagnók sem.

Magyarországon jelenleg még kevesebben vannak azok, akik valamilyen videokamerával is rendelkeznek, de egyértelmű, hogy számuk folyamatosan növekszik, hiszen a legújabb digitális kamerák megjelenésével párhuzamosan a kisebb tudású, de azért mégis szinte minden földi jóval ellátott VHS, Video8, vagy Hi8 kamerák ára mélyzuhanásba kezdett, és akár már 100 ezer forint alatt is beszerezhetőek. A különböző videos technológiák olcsóbbá válásának köszönhetően pedig manapság egyre több kisebb helyi televízió is működik kis hazánkban, ezekben a stúdiókban pedig szó sem lehet a professzionális eszközök használatáról.

Az eddigiekben felsorolt videomagnó, videokamera, helyi televíziózás témakört azért említettem meg a cikk elején, mert ezen videozással kapcsolatos területek mindegyikén nagy hasznát vehetik a felhasználók mostani tesztünk alanyának, a Fast cég DVD.master nevet viselő félprofesszionális videodigitalizáló kártyájának. Egyre inkább digitalizálódó világunkban sokakban merül fel a kérdés, hogy vajon nem kellene-e valamilyen módon bedigitalizálni, vagyis számítógépre vinni az eddig nem különösebben jó minőségükről és nem túl hosszú élettartamukról ismert videokazettákon tárolt mozifilmeket, vagy a videokamerával készített családi felvételeket. Miután a felvételek digitalizálásra kerültek, onnantól kezdve már számtalan lehetőség áll a felhasználók előtt, hogy hogyan szeretnék eltárolni azokat, hiszen lehet akár merevlemezen, akár CD-n, vagy akár DVD lemezen is tárolni a frissen digitalizált, hanggal is ellátott mozgóképeket. A hangsúly most tehát nem a digitalizált anyag tárolási módján, hanem magán a digitalizáláson van.

A digitalizált videofelvételek lényegében két nagy csoportra oszthatók, az egyik csoportba a tömörítés, és egyben teljesen veszteségmentes digitalizált filmek, míg a másik csoportba a különböző audiovideo tömörítési eljárások felhasználásával készített filmek sorolhatók. Értelemszerűen a mindenfajta tömörítést nélkülöző felvételek lényegesen nagyobb tárolókapacitást igényelnek, ám a minőségük egyszerűen tökéletes. A különböző tömörítési eljárásokkal nagymértékben csökkenthető a digitalizált videofelvételek mérete, ám ez sajnos magával hozza a hang- és képminőség romlását, vagyis mint sok esetben, úgy itt is meg kell találni az arany középutat. A tömörítésre sor kerülhet közvetlenül a digitalizálás közben, vagy pedig utána kell elvégezni azt. A digitalizálás közbeni, real-time tömörítéshez nagyon erős hardverre van szükség, míg a digitalizálás utáni tömörítéshez nagy kapacitású merevlemezre, és sok időre van szükség. Manapság általában még egy erősebb processzor és egy drágább, videobemenetes monitorkártya is kevés a tökéletes minőségű valósidejű videotömörítéshez, így nem marad más hátra, mint egy célhardver, esetünkben egy videodigitalizáló kártya beszerzése. A tesztre kapott videodigitalizáló kártya a Fast cég terméke, mely cégről annyit érdemes tudni, hogy a németországi Münchenben van a székhelye, valamint, hogy tavaly nyáron egyesült az amerikai Dazzle Multimedia céggel, így a Fast cég termékei az amerikai kontinensen Dazzle néven kerülnek forgalomba. A cég kizárólag professzionális, illetve félprofesszionális videovágó, illetve egyéb multimédiás termékek gyártásával és árusításával foglalkozik.



A Fast DVD.master a cég multimédiás videoeszközei közé tartozik, és ebben a termékcsaládban ez a cég csúcsmodellje. A kártya egy elég méretes, német minőséget sugárzó dizájnnal megáldott dobozban érkezett meg hozzám, és természetesen nem tudtam megállni, hogy azonnal ki ne bontsam a dobozt, melyben a következőket találtam: egy videodigitalizáló kártyát, egy külső, több ki- és bemenettel rendelkező dobozt, egy a doboz aljára rögzíthető talpat, egy S-video kábelt, egy kompozit RCA videokábelt, egy sztereó RCA kábelt, egy RCA-jack átalakító kábelt, egy CD-t, egy rövidebb és egy hosszabb leírást, valamint egy garanciapapírt.



Első lépésben a rövidebb, pár lapos leírást néztem át, melyben kizárólag a kártya üzembe helyezéséhez szükséges legfontosabb információkat és képeket találtam meg. Szerintem ez egy rendkívül jó megoldás, hiszen első lépésben nem azzal kell foglalkozni, hogy egy vaskos leírás hányadik oldalán található a számunkra szükséges üzembe helyezési tanács. Ezután kezembe vettem a kártyát tartalmazó zacskót, majd annak kibontása után kezembe vettem magát a kártyát, mely érdekes módon elég gyenge szubjektív minőség benyomását tette rám, mert a kártyán felhasznált anyagok valahogy nem illettek a képbe. Ezen persze gyorsan sikerült túltenni magam, hiszen kit érdekel, hogy milyen egy kártyán felhasznált alkatrész kinézete, vagy anyaga, ha a kártya a tőle elvárható módon teljesít. A kártya lelke lényegében a C-Cube DVXplore névre hallgató chip, amely felett négy darab Hyundai memóriachip és két egyéb célra alkalmazott Philips chip található.

Mivel a kártya hátsó részén képtelenség lett volna elhelyezni a számos ki- és bemenetet, ezért a kártya hátulján egyetlen méretes csatlakozóaljzatot helyeztek el a Fast cég mérnökei, melyre egy vastag csoportkábel közvetítésével egy külső doboz csatlakozik. A kis fekete doboz a kártyától eltérően minőségi benyomást tett rám, és a formatervezett egységen lényegében minden a helyén van. A dobozt az asztalra fektetve, vagy a mellékelt tartólábra helyezve állítva lehet a számítógép közelében elhelyezni. A doboz elülső részén kapott helyet az RCA video bemenet, az S-Video bemenet, valamint az audio bemenet két RCA csatlakozója. A doboz hátsó részén egy RCA video kimenet, egy S-Video kimenet, valamint két RCA audio kimenet található, vagyis a doboz bemeneteinek száma megegyezik a kimeneteinek a számával. A készülék működését jelző LED-en kívül más nem is található ezen a külső dobozon, így gyorsan lépjünk is tovább. A gyors terepszemle után fogtam a kártyát, behelyeztem az alaplapom egyik szimpatikus PCI slotjába, rádugtam a külső doboz kábelét, majd végül bedugtam a doboz megfelelő csatlakozóaljzataiba a megfelelő audio és video kábeleket. A teszthez egy hifi sztereó, négyfejes Panasonic videomagnót használtam, melyet a mellékelt RCA kábelek segítségével csatlakoztattam a külső dobozra. A kártya leírásában egyébként több helyen is utalnak arra, hogy amennyiben lehetőség van rá, akkor az RCA ki- és bemenetek helyett az S-Video csatlakozóaljzatokat használjuk, mert így jobb minőség érhető el.


Installálás gond nélkül
Ezek után nem maradt más hátra, mint a számítógép bekapcsolása, és egy röpke fohász elrebegése, hogy a Windows Millennium minden gond nélkül kezelje a kártyát. A kártya leírásában és dobozán több helyen említik, hogy a mellékelt driver Windows 98-hoz készült, ezért megpróbáltam újabb driverek után nézni a cég honlapján. Végülis ezügyben nem jártam sikerrel, mert a cég érthetetlen módon nem teszi letölthetővé a kártya legújabb drivereit, így azokat csak postán lehet megrendelni, illetve az idén március után készült DVD.mastereket már az új szoftverekkel csomagolják. Ettől függetlenül a kártya tökéletesen működött az eredeti driverekkel és szoftverekkel is, ilyen szempontból tehát semmilyen problémám sem akadt a DVD.masterrel.


DVDExpress


DVDit

A kártyához a következő szoftvereket mellékelték: Fast.movie, DVDExpress, DVDit, Realplayer G2, Media Player 6.0, Internet Explorer 5.0. Ezek közül a Fast.movie a kártyához leginkább kötődő és szinte elengedhetetlen szoftver, mely relatíve sokat tud, ám a csicsás kezelőfelület elég szerencsétlenné teszi a kezelését. A programban részletesen be lehet állítani, hogy milyen minőségű és felbontású mozgóképet, állóképet, vagy esetleg állóképek sorozatát szeretnénk készíteni. A hardveres MPEG-1, illetve MPEG-2-es tömörítéssel készíthető videofelvételek esetében 160 x 120-as felbontástól kezdve egészen 720 x 576-os felbontásig több felbontás is beállítható. Megadható a felvenni kívánt felvétel hossza, majd a minőségi beállításoktól függően a program kiszámolja, hogy várhatóan mekkora helyet igényel majd a digitalizált video. Kiemelendő, hogy a kártyához kapott vastagabbik leírásban szájbarágós módon a Fast.movie szoftver minden apró részletére kitérnek, így aki egy kis időt szán a dologra, az hamarosan profi módon kezeli majd a programot. A Fast.movie-val bizonyos alapszintű videovágási és feliratozási munkák is elvégezhetőek, ám a szoftver a közelébe sem ér az Adobe Premiere-nek. Itt jegyezném meg, hogy a Premiere-ben sajnos nem lehetett működésre bírni a kártyát, és az internetes fórumok szerint ez nem egyedül az én problémám volt. A DVDExpress egy elég fapados DVD lejátszó program, míg a DVDit segítségével CD-R, vagy akár DVD-R lemezekre is rögzíthetjük kedvenc felvételeinket.

A tesztkonfigurációban egy 900 MHz-es AMD Duron processzor, 256 MB memória és egy gyors IBM merevlemez volt, így ahogy az el is várható, a különböző digitalizálási feladatok teljesen zökkenőmentesen folytak. A kártya által rögzített videokép minősége szerintem jó volt, de azért mégsem kiváló, ezzel szemben a kártya TV-kimenetének segítségével kristálytiszta képet sikerült megjelenítenem a Panasonic TV-men. A kártya által felvett kép minőségét illetően a DVD.mastert sajnos nem tudtam összehasonlítani a konkurens cégek hasonló termékeivel, ám talán a jövőben egyszer majd erre is sor kerülhet.






Összegzésképpen el kell mondanom, hogy a DVD.master egy nagytudású MPEG kártya, mellyel 3-4 lépésben akár DVD-re is írhatjuk korábban szalagon tárolt mozgóképanyagainkat. Az összképet sajnos lerontják a kártyához mellékelt gyenge szoftverek, melyekkel nem igazán aknázhatók ki a DVD.masterben rejlő képességek, valamint az, hogy a Fast.movie szoftver számítógépre telepített helpje kizárólag német nyelvű. A termék ára 79800 Ft + ÁFA, ami elég tetemes összeg. Szerintem egy átlagos felhasználónak nincsenek olyan igényei, valamint olyan vaskos pénztárcája, hogy azonnal rohanna és megvenné a DVD.mastert, ám például a kisebb költségvetésű helyi televíziók számára megfontolandó lehet a Fast cég ezen termékének megvásárlása.

Gyártó, típus

Fast DVD.master

Internet cím

www.dazzle-europe.com

Ár

79800 Ft +Áfa

Video formátumok

MPEG-1, MPEG-2

Video bemenetek

kompozit, S-video

Video kimenetek

kompozit, S-video

Video bitráta

2-10 Mbit/s

PAL felbontások

720 x 576, 352 x 288, 176 x 144

NTSC felbontások

720 x 480, 352 x 240, 320 x 240, 176 x 120, 160 x 120

Audio formátum

MPEG, WAVE

Mintavételezési frekvencia

32 KHz, 41,1 KHz, 48 KHz

Audio bitráta

64-384 Kbit/s


A DVD.master inkább egyszerű videodigitalizáláshoz készült, mintsem professzionális videovágó kártyának, hiszen videovágási célokra sokkal inkább megfelelnek a különböző M-JPEG tömörítést használó videodigitalizáló kártyák, melyekből nem egyet az itthoni piacon is be lehet szerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • corleone #22
    hogy mik vannak...
  • Andris #15
    Ha úgy vesszük, nem is kell már olyan sokat várni. Software-se DivX enkodolás 3 fps -el megy egy 300-as Celeronon, akkor, ha lineárisan változik a sebesség az órajel függvényében( - ami nem igaz) akkor elvileg egy 3Ghz-es procival már menni fog a RealTime DivX.
    Alig várom :)))