Franczy

Áramszünet előrejelzés Kaliforniában

[CNet] A kaliforniai lakosok reggelente hamarosan arra ébredhetnek majd, hogy a helyi rádió hírbemondója beolvassa a friss híreket, a közlekedési információkat, az időjárás-jelentést, és végül az áramszünet előrejelzést.


Az állam elektromos hálózatának üzemeltetője ugyanis hétfőn bejelentette, hogy ezentúl akár 24 órával előtte is képesek lesznek előrejelezni egy esetlegesen bekövetkező áramszünetet, így a lakosokat talán már nem éri olyan váratlanul egy áramkimaradás, mint eddig. Az üzemeltető cég képviselői azt is elmondták, hogy minden olyan esetben, amikor a cég munkatársai lekapcsolják egy terület áramszolgáltatását, 30 perccel az esemény előtt megpróbálják figyelmeztetni az érintetteket. Ez egyébként már csak azért is üdvözölendő lépés, mert az eddigiekben sokszor előfordult, hogy a hirtelen bekövetkezett áramszünet következtében közlekedési balesetek egész sora következett be, leálltak az épületek liftjei, és a különböző gyárakban is komoly károkat okoztak.

Kaliforniában eddig az volt a bevett szokás, hogy a várható áramszünetet megelőzően közvetlenül pár perccel hívták fel a lakosok figyelmét a közelgő áramkimaradásra. Ezt az üzemeltető cég munkatársai azzal magyarázták, hogy az utolsó pillanatig megpróbálták megakadályozni az áramszünet kialakulását, valamint, hogy nem akartak feleslegesen pánikot kelteni a lakosság körében, ezenkívül pedig az előre bejelentett áramszünetek alatt bekövetkező betörésekért sem kívánták vállalni a felelősséget.

"Az utóbbi időkben egyre nagyobb igény jelentkezett a kaliforniai lakosság részéről, hogy jóval hamarabb jelezzük előre az esetleges áramszüneteket. Ígérem, hogy ez ügyben minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni" - nyilatkozta Lorie O'Donley, a kaliforniai elektromos hálózatot működtető cég szóvivője.

A szolgáltató és a lakosság is abban reménykedik, hogy idén nyáron már beindul az áramkimaradás előrejelző szolgáltatás, aminek nyáron még az átlagosnál is nagyobb hasznát vehetik a kaliforniaiak, hiszen ebben az államban nyáron megszámlálhatatlanul sok légkondicionáló berendezés működik, ami tovább növeli az állam már amúgy sem éppen kis áramfogyasztását, áttételesen pedig az áramszünetek kialakulásának veszélyét. Az államban egyébként egy átlagos áramszünet 60-90 percig tart egy területen, és miután végetért, akkor az egyik szomszédos területen várható hasonló időtartamú áramszünet, vagyis a szolgáltató megpróbálja egyenletesen szétszórni az állam területén az áramszüneteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joe #16
    Szerintem az ostoba zöldek miatt vannak mindenhol a problémák. Mondok egy példát:
    Nem engednek itthon akkumlátor bontót épiteni. Mert az rombolja a környezetet. Következmény: Beledobják az akkukat a dunába. Ez nem rombolja a környezetet????
    Ha engednének atomerőműveket épiteni a fafejű barmok, akkor pl. itthon még 2 paks kellene és 0 lenne az CO2 kibocsátás!!!!
    De amig ostoba idióták megakadályozzák a fejlődést (miközben otthon persze van légkondi...), addig olaj és szénerőműveket épitenek itthon is.
  • abel_crc #15
    Pedig annyi. A hülye amcsik még mindik 5-6000 köbcentis motorokat raknak a kocsijaikba, az pedig nem eszik 14-15 lityi alatt semmiképpen..
    Mit érdekli őket, hiszen keresnek 10x annyit mint a magyarok, a benzin meg harmadáron van..
  • wow78 #12
    Ez mind OK, De MIÉRT VAN!
    Honnan tudják hogy áramszünet lesz?
    Tán ők csinálják?
  • Andris #11
    és a legrosszabb hogy senki nem fog szólni nekik, hogy kicsit álljanak le, mert ugyebár a nagy Amerikától mindenki fél :(
  • saldi #8
    a butaknal a kornyezetvedok meg a lakosok annyira tiltakoztak, hogy tobb mint 10 even at semmilyen fejlesztes nem ment az eromurendszerbe (bovites, vagy uj) kozben meg a fogyasztas az egekbe emelkedett. A szakembereik mar kb 5 evvel ezelott megjosoltak, hogy bizony kalif-ba ha nem valtozik semmi, aramszunet lesz mint Romaniaba....

    Szoval akkor aki szelsosegesen zold parti az ne hasznaljon legkondit, mert o harcolta ki, hogy ne legyen villany..
  • Laalee #6
    nemtom te mitszolnal ha egesznap egy 50 fok os irodaban kene rohadnod... ilyen helyen akor is fontos egy legkondi. ilyen erövel dobd ki a hütödet és egyel etteremben, ugyis ott van a sarkon egy kinai. Mondjuk a mertektelen aramhasznalat telleg felesleges... es amugyis kapjak be.. a szar szenerőművükkel együtt...
  • sanya_ #3
    Mióta itt vannak az amcsik Taszáron azóta Kaposváron is van néha áramszünet :) De nem jelzik előre ;)
  • abel_crc #1
    Szegény amcsik...
    hát igen, légkondi nélkül nem is élet az élet...