Franczy

Intel Foster

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy az Intel új Foster processzora hamarosan megjelenik majd a piacon, de az eddigiekben talán nem mentünk bele annyira a részletekbe, így most röviden tekintsük át, hogy tulajdonképpen mit is várhatunk ettől az új processzortól!

Az Intel Foster processzora lényegében egy Pentium 4-es magra épülő új processzor, mely a cég Xeon termékcsaládjába fog tartozni, vagyis leginkább szerverekben kerül majd alkalmazásra. Mint ahogy azt már megszokhattuk az eddigi Xeon chipek esetében, a Foster működéséhez is egy új, a processzormagot szolgáltató asztali Pentium 4-es rendszerekétől különböző chipsetre van szükség. Ez az új chipset az Intel i860 (Colusa) nevet kapta, ezenkívül pedig a Foster processzor is teljesen új, Socket 603-as tokozást kapott. Az Intel i860-as chipset egyébként maximum két darab Foster processzor kezelésére képes, valamint kizárólag RDRAM (Rambus) memóriákat támogat.



Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, az új Intel processzor bejelentésére néhány napot még várnunk kell, így addig hivatalos teszteredményekről nem számolhatunk be, azonban, ahogy az már csak lenni szokott, az interneten felbukkantak az első, nemhivatalos teszteredmények, melyekből azért némi információt már le lehet szűrni. Ezekben a tesztekben az új Foster processzort egy azonos frekvenciájú "normál" Pentium 4-es processzorral vetették össze, és az eredmény elég meglepő volt.

Míg egy 1 GHz-es Pentium III és egy azonos frekvenciájú PIII Xeon teljesítménye között lényegében alig volt mérhető teljesítménykülönbség, addig a Foster a legtöbb tesztben könnyedén lekörözte kisöccsét. Az Adobe Photoshop 5.5-ben például nem kevesebb, mint 23 százalékkal nyújtott nagyobb teljesítményt a Foster, de általánosságban 9-10 százalékos teljesítménytöbletet mutatott a Pentium 4-hez képest, egyedül az Excel 2000 tesztben volt 1,4 százalékkal lassabb a Foster. A SiSoft Sandra 2001-gyel végzett tesztekből kiderült, hogy a Foster memóriakezelése is jelentősen gyorsabb a Pentium 4-es chipek memóriakezelésénél, ez egyébként leginkább az i860-as chipsetnek tudható be, mely átlagban 18 százalékban bizonyult gyorsabbnak az i850-es chipsetnél.

A nagyméretű cache memóriával ellátott Intel Foster teljesítményével tehát a jelek szerint nem lesz semmilyen probléma, így a közeljövőben elég ütős, SuperMicro, illetve Tyan alaplapokra épülő CAD/CAM munkaállomások megjelenése várható. Az Intel Fosternek azonban az AMD 760MP chipset és az új AMD Palomino processzorok személyében méltó ellenfele jelenik majd meg hamarosan a piacon. Az AMD új többprocesszoros rendszereinek teljesítménye egyelőre még nem ismert, azonban az már most kijelenthető, hogy az AMD ezen termékei olcsóbbak lesznek majd az Intel hasonló kategóriába tartozó termékeinél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #12
    I am the law egy nagy barom. Érvek nélkül ne pofázzon. Én AMD fanatikus vagyok, de azért, mert ismerem a tényeket. Az Intel végre rájöhetne, hogy csak úgy tudja felvenni a versenyt az AMD-vel, ha végre valami újat is összedob, nem pedig csak hozzárak a meglévőhöz. Az AMD képes volt ezt megtenni az Athlonnal, akkor az Intel miért nem képes? Azért, mert lusta parasztok valamit is fejleszteni. Ezért.
  • Anee #3
    azonban az már most kijelenthető, hogy az AMD ezen termékei olcsóbbak lesznek majd az Intel hasonló kategóriába tartozó termékeinél.
    Olcsóbbak is lesznek +vagy 10%al jobb:)
    Mert AMD
  • Pali #1
    AMD rulez:)! De ezen ne nyissunk vitát, akinek az Intel, annak az Intel!