JohnnyCage

Gondok vannak a 3G mobilhálózatok kiépítésével

[CNet] Egyre több jel árulkodik arról, hogy a japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató súlyos problémákkal küszködik a 3G hálózat kiépítésével kapcsolatban. A társaság a korábbi tervek szerint a világon elsőként, két hónap múlva indítaná el 3G szolgáltatását.

A társaság vezérigazgatója továbbra is biztos abban, hogy az NTT DoCoMo lesz a világ első mobilszolgáltatója, amely üzembe helyezi a 3G (3. generációs) mobilhálózatát. A mobilhálózat következő generációja egy broadband (szélessávú) hálózaton továbbítaná a hang- és képinformációt, valamint az adatokat. Ha az új hálózat elkészül, igen jó minőségű hang, valamin kép- és videóadatok továbbítására is képes lesz, mindemellett pedig az eddigieknél kategóriákkal gyorsabb kapcsolat áll majd a mobil internetezők rendelkezésére.

A közelmúltban azonban egyre többet lehet hallani a 3G botladozásairól. A legelső problémát a szolgáltatók számára komoly megterhelést jelentő igen magas rádióspektrum-licenszdíjak jelentették, amelyeket csak bizonytalan idő alatt, és ami ennél még fontosabb, megfizethetetlenül magas díjakkal tudnának csak visszaszerezni a szolgáltatás elindítása után.
A 3G hálózatokkal kapcsolatban felmerült második probléma részben az első következméye. Az elemzők szerint ugyanis egyszerűen nincsen szükség az új rendszerre, mivel a GPRS (General Packet Radio Service - Általános Csomagkapcsolt Rádióhálózat) rendszerek szinte mindent tudnak, amit a 3G, méghozzá a 3G árának töredékéért.

A problémák leginkább az igen sűrűn lakott városokban, valamint azok környékén merültek fel. Tokió egy azon városok közül, ahol milliók élnek egy viszonylag kis területen, de akár Párizs, Los Angeles vagy New York is ide sorolható. A sűrűn lakott városokban több millió ember használná az új 3G hálózatot, amely a számára biztosított sugárzási frekvenciatartomány szűk volta miatt könnyen összeomolhatna a nagy fájlok és adatfolyamok terhe alatt. További problémát jelent, hogy egy területen több szolgáltató is működtetni szeretné 3G rendszerét, ami tovább rontja a lehetőségeket.

A sávszélesség-hiány, ami hátráltatja az NTT DoCoMo 3G rendszerének kiépítését, hatással lehet a világ többi szolgáltatójára is. A 3G rendszert bevezetni kívánó telefontársaságok nagyrésze már korábban bejelentette a szolgáltatás csúszását, de az NTT DoCoMo problémái azokat a társaságokat is visszavethetik, amelyek az NTT technikai támogatásával már a közeljövőben el szerették volna indítani új rendszerüket. Többek között az ameriaki AT&T Wireless is az NTT DoCoMo támogatására számított 3G rendszerének felépítésében, de most, hogy az NTT is gondokkal küszködik, várhatóan az AT&T is jelentős késésekkel fogja csak elindítani szolgáltatását.

"Általánosan vizsgálva a dolgokat, most kezdünk a 3G technológiával kapcsolatos őrületből visszatérni a valóságba" - mondta Joe Laszlo, a Jupiter Research elemzője. "A szolgáltatóknak újra át kell gondolniuk, hogy mi az, amit nyújtani tudnak a 3G rendszerekkel."

Az NTT DoCoMo a közelmúltban újabb frekvenciasáv-igénylést nyújtott be a Japán kormánynak, mivel szerintük az a 20 Mhz-es szélességű sáv, amelynek negyedét ráadásul még évekig lefoglalják régebbi rendszerek, alkalmatlan megfelelő adatátviteli sávszélesség biztosítására. Az NTT DoCoMo-rivális British Telecom jelentése szerint a DoCoMo a 3G hálózat kezdeti tesztjei során arra a következtetésre jutott, hogy a hálózat ilyen körülmények között nem alkalmas nagy videó és képfájlok átvitelére, pont arra, amire azt tervezték. Az NTT DoCoMo nem kommentálta a BT jelentését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pilóta #2
    Szerintem arra jó, "hogyan szerezzünk még egy kis bevételt azoktól az előfizetőinktől, akik már megvették alegújabb hiperszupercsoda telefonjukat háromtucat cserélhető előlappal, de már nem akarnak még egyet venni". Most majd újra lehet mondani,hogy bibibinekemvankrokodilom , azsemmimertnekemmegG3-asmobilomvan.
  • M@uL #1
    Fúha, nem tudom szeritem le vagyok maradva. A wap mostmár elavult vagy mi a fene? Az se tud gyakorlatilag semmit. Mostmeg GPRS meg 3G. Ha jól értem arra fogok elég súlyos összegeket kiadni, hogy a mobilomon keresztül a palmtopomra videókat töltsek le vagy mi a szösz?

    Valaki legyen olyan kedves és világosítson föl mire jó a GPRS meg a 3G úgy igazán. De ezt Wapról is kérdezhetném!