Berta Sándor

Tény a bennfentes kereskedelem a kriptovaluta-ágazatban

Az első ilyen jellegű ügy bíróság elé került és a vádlott beismerő vallomást tett.

Augusztusban Ester Felez Vinas és Talis Putnins professzorok, valamint Luke Johnson PhD-hallgató, a Sydney-i Műszaki Egyetem pénzügyi kutatói azt állították, hogy a kriptovaluta-ágazatban a bennfentes kereskedelem "rendszerszintű" és a jelenség a Coinbase nevű platformot is erősen érinti. A szakemberek becslései alapján csak a népszerű oldalon minden negyedik tőzsdei jegyzést érinthetett bennfentes kereskedelem az elmúlt négy esztendőben.

Most a kriptovalutákkal való állítólagos bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos első olyan ügyben, amely bíróság elé került, az egyik vádlott most bűnösnek vallotta magát. Az illető a Coinbase akkori termékmenedzserének, Ishan Wahinak a testvére.

"Kevesebb mint két hónappal a vádemelés után Nikhil Wahi ma a bíróságon elismerte, hogy kriptoeszközökkel kereskedett, és a tranzakciói a Coinbase bizalmas információin alapultak, amelyekhez nem volt joga. A mai bűnösnek nyilvánításnak emlékeztetőül kell szolgálnia a kriptopénzpiacokon érintettek számára, hogy New York déli kerülete továbbra is következetesen üldözni fogja a különböző csalásokat, és alkalmazkodni fog a technológiai fejlődéshez" - nyilatkozta Damien Williams, a New York-i ügyészség munkatársa.

A Decrypt amerikai magazin rámutatott, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy vádlott bűnösnek vallotta magát egy ilyen vádpontban. Az ítéletet várhatóan decemberben hirdetik ki és Wahit minden bizonnyal kötelezni fogják a tisztességtelenül szerzett nyereség visszafizetésére, továbbá akár 20 év börtönbüntetés is vár rá, bár a bűnösség beismerése enyhítő körülmény. A nyomozók megállapításai szerint a Coinbase-nél dolgozó testvér információkat adott át a platformon közelgő akciókról. Ezt azután a vádlott arra használta fel, hogy előzetesen olcsón fektessen be és később a kriptopapírok értéknövekedéséből származó nyereséget realizálja.

Ishan Wahi tagadta a személyét ért vádakat. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy kezdetben egyáltalán nem volt egyértelmű, hogyan kell itt kezelni a kriptoeszközöket és azokat a pénzügyi piacokat körülvevő törvények nem említették kifejezetten. Az azonban már most világossá vált, hogy a vagyontárgyakat nem bejegyzett tőkebefektetésekként kezelik, amelyek végső soron szintén állami szabályozás alá tartoznak - még ha csak azon törvények alapján is, amelyek általában a fogyasztókat hivatottak megvédeni a csalástól. Azt, hogy a Coinbase egykori vezetőjének védekezési stratégiája hogyan fog kinézni a testvére vallomásának fényében, még nem tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #1
    Ezért kellenének a szabályozások, hogy többek között ezt visszaszorítsák. Csak az a baj, hogy erre hagyományosan országos szervezetek lehetnek alkalmasak, még egy irányelv sincs ami mentén az országos hatóságok működhetnének. Minimum kellene egy nemzetközi kripto-hatóság, ami legalább iránymutatást ad, hogy is kellene csinálni. Sajnos e kriptók eléggé globálisak, amire nincs felkészülve a világ. Ha minden ország maga kezd el szabályozgatni, nagyon messze kerülnek a kriptók az általános használhatóságtól.
    Nekem az a tippem, hogy Kína nem csak a totális kontroll miatt tiltotta be a kriptókat, simán csak kimaradnának a kriptók vadnyugati fázisából, aztán majd visszajönnek ha rend lesz. Nulláról jobb belépni mint folyton pofozni a szart, igazuk van ha másra hagyják a szenvedős részt.