Berta Sándor

Hosszabb ideig működő mobil­készülékekre van szükség

Az Apple túl gyakran dob piacra igazán új funkciókat nem kínáló termékeket.

Nemrég vált ismertté, hogy az Európai Unió azt szeretné, ha öt évig elérhetők lennének a legfontosabb okostelefon-pótalkatrészek. Az ezzel kapcsolatos előírások az okostelefonok élettartamának a meghosszabbítását szolgálják. Ezenkívül az okostelefonokat olyan címkével kell majd ellátni, amely jelzi az akkumulátor élettartamát és más jellemzőket, például az ütésállóságot. Peter Windischhofer, a Refurbed nevű használt elektronikai piactér-platform társalapítója az erőforrások pazarlására figyelmeztetett és az okostelefonok jobb javíthatóságára szólított fel. Az üzletember szerint "olyan telefonokra van szükségünk, amelyek tovább élnek és könnyebben javíthatók."

A menedzser az Apple múlt heti bejelentése kapcsán fejtette ki az álláspontját a kérdésben és élesen bírálta a kaliforniai konszernt. "Alig van olyan ember, aki ne érezné a jelenlegi megainflációt a saját háztartási költségvetésében. Miközben a legtöbb ember azon gondolkodik, hogy hol és hogyan tud a jövőben spórolni, és hogyan fog ez az egész működni, az Apple tökéletesen megrendezett marketinggel lenyűgözően mutatja meg, hogy mennyire nem érdeklik az emberiség valós igényei. Az "új" iPhone 14 jóval drágább, és függetlenül attól, hogy az emberek még mindig megengedhetik maguknak vagy sem, az Apple megpróbálja meggyőzni a fogyasztókat, hogy itt az ideje a legújabb modellnek - bármi is legyen az ára" - szögezte le Windischhofer.

A vállalkozó szerint fontosabb az okostelefonok élettartamának meghosszabbítása és a könnyű javíthatóság biztosítása. A Refurbed társalapítója ugyanakkor bírálta a modern mobiltelefonok erőforrás-fogyasztását: "Egy új okostelefon átlagosan 13 000 liter vizet fogyaszt és 76 kilogramm CO2-t termel. Úgy tűnik, hogy egy olyan technológiai vállalat, mint az Apple felelőssége itt véget ér, mert figyelmen kívül hagyja a lényeges dolgokat - nevezetesen a környezetet és a megmaradt erőforrásokat." Az Apple ezzel szemben hangsúlyozta, hogy 2020 óta szén-dioxid-semleges és a termékeinek 2030-ra nettó nulla szén-dioxid-CO2-kibocsátással kell készülniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Nem lehet az emberi elettartalomra fejleszteni. A 80-as evekben vasarolt commodore 64-es szamitogep nem lenne alkalmas ma mar szinte semmire.

    Hagyomanyosan a mobilos szektorban 3 ev volt az erkolcsi (teljesitmenybeli) elavulas, ez ment le bizonyos termekeknel 1 evre. Valojaban siman lehetne 5-7 ev, mivel kb. ez az a idotartalom, ahol mar annyira gyenge a regi hardver, hogy a modern funkciok nem kepesek mukodni rajta. Egyebkent ez most is igy van, a regi android verziok tamogatasanak megszunese kozel egy evtizeddel van lemaradva a legujabb verziok megjelenese mogott, tehat erre az egy evtizedre lehetne realisan eletben tartani egy-egy keszuleket szoftveres oldalrol, mig az 5 ev egyfajta kompromisszum a hardver tamogatasok teren.

    A problema persze az, hogy jelenleg nem lehet ket egyforma alkatreszt rendelni Kinabol. Meg az Apple is azt csinalja, hogy berendel minden alkatreszbol annyit amennyi a teljes gyartas soran szukseges lesz es ha ez elfogy, de a termekre meg van igeny, akkor azonos neven, de gyakorlatilag terveznek egy uj hardver verziot az uj alkatreszekhez. Igy nagyon sok iphone-bol valojaban van tobb eltero, egymassal semennyire sem alkatresz kompatibilis hardver verzio. Javitas helyett pedig legtobbszor teljes keszuleket cserelnek, mert nekik sincs alkatresz szinten elrakva semmilyen tartalek az adott tipushoz es a beszallito sem tud tobbet szallitani. Tehat az uj EU-s torvenynek a kinai gazdasag belso mukodeset kell elso korben megvaloztatnia.
  • end3 #1
    Egyetértek.., azzal, hogy az emberi átlag élettartamra kellene fejleszteni mindenféle általunk használt "hardvert". A pénzüket meg a szoftveres továbbfejlesztéseken keresztül keressék meg. Azok fogják fizetni, akiknek szükségük van az új innovációkra, funkciókra. (Nem arra gondoltam, hogy a hetente új ikonsorra kellene kötelezően fizetnünk. - Alapból csak valós emberi igényekre, és a felhasználók személyes döntései alapján. A környezetünket a mértéktelen fogyasztás hulladékaitól csak ezzel a szemlélettel menthetjük meg.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2022.09.15. 08:08:19