Berta Sándor

Egyelőre csalódást keltenek a szociális robotok

A különböző típusok nagyon különböző feladatokat látnak el, részt vesznek a gyártásban vagy éppen porszívóznak. Vajon szolgálhatnának barátként, társként, elektronikus háziállatként is?

Az ötlet nem új, és vannak olyan kereskedelmi gépek, amelyeket ezzel az igénnyel hoznak forgalomba. A Bécsi Műszaki Egyetem felmérései azonban azt mutatják, hogy az eredményesség csak kis százalékban mutatható ki. Kezdetben egy ilyen eszköz érdekesnek tűnhet, de már néhány hét elteltével a robotot a legtöbb ember alig használja. Ezen még a koronavírus-járvány első szakaszában megvalósított elszigeteltség sem tudott változtatni.

"Ma már elég sok cég árul szociális robotokat. Megértik a beszélt parancsokat, tudnak reagálni, egyszerű műveleteket tudnak végrehajtani" - emelte ki Astrid Weiss professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem ember-számítógép interakció kutatási tanszékének munkatársa. Weiss és csapata (Chrsitiana Tsiourti, Anna Pillinger és Glenda Hannibal) hét hónapon át tanulmányozott nyolc különböző háztartást, amelyekben szociális célú gépi segítőket helyeztek el. A háztartások eltérő társadalmi háttérrel, de alapvető technológiai ismeretekkel rendelkeztek. Azt akarták kideríteni, hogyan változik az emberek és a robotok közötti interakció az idő múlásával.

Az eredmények egyértelműek és kijózanítóak a robotgyártók számára: kezdetben az egyes modelleknek volt egyfajta szórakoztató értéke, kipróbálták és bemutatták őket, de ez a lelkesedés néhány hét után alábbhagyott, és azután a legtöbb gépet már nem használták. "Ebben a tekintetben a szociális robotok egyértelműen különböznek az olyan eszközöktől, mint a porszívó robotok. Az egyértelmű céllal rendelkező robotokat hosszú távon szívesen használják - a szociális robotok esetében azonban hiányzik a szubjektíven érzékelt gyakorlati haszon" - ecsetelte Astrid Weiss.

A vizsgálati időszak részben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások idejére esett. "Számunkra természetesen különösen izgalmas volt annak vizsgálata, hogy az otthoni elszigeteltség befolyásolja-e a robotokkal való interakciót. Arra számítottunk, hogy az embereknek több idejük lesz, nagyobb szükségük lesz a szórakozásra és a megszólításra, és ezért a robotokkal való interakció megnő. De nem ez volt a helyzet" - nyilatkozta Weiss.

Néhányan konkrét felhasználási módot találtak a gépi segítőiknek - például konyhai ébresztőóraként. A gépek azonban nem váltak igazi társakká. "A kutatásunk kimutatta: nem a robotokkal való kapcsolatfelvételre jellemző félénkség az oka. A jelenségnek semmi köze a technológiával szembeni ellenségességhez. De egyszerűen hiányzik a konkrét mindennapi használat" - mondta Astrid Weiss.

A háztartási robotok jövőbeli generációinak ezért nagyon világosan meghatározott célt kell betölteniük és csak ezek mellett és után egészíthetők ki társadalmi interakciós lehetőségekkel. De pusztán az a tény, hogy egy eszközt kulcsfontosságú társadalmi ösztönzőkkel terveztek, nem elég a hosszú távú használathoz, még akkor sem, ha a technológiát nagyon "élénknek", "aranyosnak" és "szórakoztatónak" tartják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    "Tökéletes barátja, társa lesz egy Metvarzumba száműzött egyednek."

    Ahhoz eleg egy virtualis tamagocsi is. Az interaktiv robotok viszont egyszeruen nem intelligensek. Ha a robot, pontosabban a szoftvere nem rendelkezik valodi altalanos intelligenciaval, akkor ez olyan, mintha azt varnak el, hogy az emberek a porszivojukkal vagy a kavefozojukkel tarsalogjanak. Idealis "szocialis robot" lenne az osszes virtualis aszisztens is, amik meg ertelmes valaszokat is tudnak adni, de azokkal sem beszelgetunk, mert butak mint a google keresoje.

    ps: Jelenleg egyebkent meg egy atlagos hazimacska intelligenciaszintjet sem hozza egyetlen termek sem, de szerintem meg egy aranyhorcsog is okosabb az osszes ilyen kutyunel.
  • quatlander #1
    "Vajon szolgálhatnának barátként, társként, elektronikus háziállatként is?"

    Tökéletes barátja, társa lesz egy Metvarzumba száműzött egyednek.
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2022.10.24. 09:49:26