Gyurkity Péter

Összeállt az orosz fejlesztésű laptop

A sorozatgyártás előtti példányt már bemutatták, hamarosan jöhet a hivatalos megjelenés.

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy egy ottani cég orosz PC-t mutatott be, annak főbb komponenseit villantva fel, a specifikáció alapján várhatóan szerény teljesítménnyel. Ennek újabb változatát ismerhettük meg a napokban, most pedig jöhet a sorozatgyártás, valamint a piaci debütálás.

Az amúgy szerverekre, munkaállomásokra, valamint tárolómodulokra szakosodott Bitblaze most ismertette a Titan BM15 névre keresztelt laptop főbb jellemzőit, az ilyenkor szokásos pozitív hangnemben. Ebből megtudjuk, hogy közvetlenül a sorozatgyártás előtti fázisban járnak, az azt megelőző periódus eredménye pedig a most látható példány, amely ugyanazon chipre és hardveres komponensekre épül, viszont külsejét tekintve eltér a korábbiaktól. Ezúttal vékony alumínium burkolatról beszélnek, amely megfelelő minőséget nyújt, méghozzá kisebb súllyal, miközben a hivatalos oldalon látható változat inkább a jóval olcsóbb, műanyag külsővel érkező típusokra hasonlít. Állításuk szerint a jól ismert mainstream alkalmazások és a YouTube kellő sebességgel futnak, a gép pedig 5 órán keresztül bírja egyetlen feltöltéssel.

A burkolat alatt ugyanazon Baikal-M1 chip helyezkedik el, amelyről korábban is írtunk. Ettől nem várhatunk nagy teljesítményt, mert 8 Cortex-A57 magra épül, ezek pedig eredetileg 2015-ben jelentek meg – a grafikus vezérlő eközben a 2014-es évjáratú Mali-T628. Az egység a TSMC-től érkezik 28 nanométeren, mivel azonban a tajvani cég már nem szállítilyen fejlesztéseket Oroszországba, nagy kérdés, hogy sikerült-e nagyobb mennyiséget beszerezniük. A listán emellett 16 GB DDR4-memória, 256 vagy 512 GB-os M.2 SSD, a szokásos csatlakozók és WiFi, valamint egy jack-dugó szerepel még.

A cég márciusban még igencsak borsos, 1375 dollár feletti árat vetített előre, elsősorban kormányzati szerepkörre szánva a megoldást, meglátjuk, hogy ez mennyiben változik majd a végleges példány megjelenéséig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #10
    A gyárkapuk nemzetközi szövetsége nevében, ezt a kijelentést vonja vissza de azonnal!
  • kvp #9
    "Orosz" :-D Egy brit ceg altal tervezett, Tajvanon gyartatott, egy 5 evvel ezelotti mobiltelefon szintjen allo igazi orosz termek.

    Mondjuk kormanyzati linuxhoz szoveget szerkeszteni meg jo, masra nem annyira.
  • lac coo #8
    A ruszki mikroeletronika... azosztigen ! :D Amúgy ruszki trollok ,riadóóóó....akció van... ! :D
  • barret #7
    És az USA is üzletel velük.
  • Hoho #6
    Szankciók a nyugati államok felöl vannak (kb. a régi vasfüggöny). Kína / India és még sok ország elutasítja a szankciókat és üzletel Oroszországgal.
  • Zsombor99 #5
    Pontosan, ez így kicsit zavaros. Most akkor mennyire vannak "szankciók"? Vagy csak a média fújja fel az egészet?
  • bunny #4
    Az oké, procit nem szállítanak. De honnan van DDR4 memória, M2 SSD vagy akár egy wifi chip? Most akkor van szankció vagy nincs? Mert kétlem, hogy ezek le tudnák gyártani maguknak ...
  • barret #3
    A gyárkapu lecserélhető nagyobbra.
  • Agyturbinikusz #2
    Vajon ez ki fog férni a gyárkapun?
  • wraithLord #1
    A neve nem rossz. Mi az a VK, amin beharangozták a laptopot? VodkaKönyv?