Gyurkity Péter

7 nanométeres technológiát másolt le a kínai SMIC

Ezzel vádolják a félvezetőgyártót, amely a nyugati szankciókat kerülné meg a lépéssel.

A különböző kínai hardveres fejlesztésekről az elmúlt hónapokban mi is folyamatosan beszámoltunk, ezen a területen több megoldást is megismerhettünk. Legutóbb a Glenflygrafikus vezérlőjéről írtunk, amíg azonban ezen egységeknél jelentős a technológiai lemaradás, a jelek szerint az egyik gyártó most alaposan lecsökkentette a különbséget.

A napokban egy külsős lap számolt be arról, hogy a szintén kínai SMIC egyik új fejlesztését, a MinerVa névre keresztelt SoC-t sikerült megvizsgálniuk, ennek során pedig egyszerű koppintásra utaló jelekre bukkantak. A kifejezetten bitcoin-bányászatra szánt chip ugyanis már 7 nanométeren készült, korábban pedig arról olvashattunk, hogy a gyártó 14 nanométeres technológiával igyekezett behozni a tajvani TSMC-vel szembeni jelentős lemaradást. A nagy ugrás a jelek szerint a rivális megoldásának lekoppintásának eredménye, nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a kínai cég egyszerűen lemásolta azt. A végeredmény messze nem tökéletes, az előállítási költség valószínűleg jóval magasabb, ez azonban a részben állami tulajdonban lévő céget kevésbé érdekelheti, mivel pedig a kriptobányászoknak nincs szüksége nagy mennyiségű memóriára, nem minden komponenst kell belepasszírozniuk az új megoldásba.

A kínai fél a modernebb chipek előállításához szükséges EUV-berendezések hiánya miatt küszködik a lemaradás csökkentésével, ezek exportját ugyanis az amerikai hatóságok még 2020-ban ellehetetlenítették. A tengerentúlon arra hivatkoztak, hogy ezen modern eszközökben amerikai technológiát alkalmaznak, így az egyéb országok gyártói (vagyis többek között a holland illetőségű ASML) sem adhatják el megoldásaikat a kínai érdeklődőknek. Nem véletlen, hogy tavaly szeptemberben az SMIC még arról beszélt, hogy 28 nanométeres megoldásokkal vennék fel a versenyt, amely a WiFi-chipek és egyéb alkatrészek esetében meg is oldható.

A most részletezett fejlesztés egyelőre nem alkalmas okostelefonok vagy egyéb hordozható kütyük kiszolgálására, ez azonban nyilván csak idő kérdése. Kíváncsian várjuk, mire jutnak a megoldással, és miként fogadják azt a külföldi riválisok (és kormányzati illetékesek).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #5
    A nyugati típusú "kapitális demokráciákban" örökösen. De vannak más, kiváló ösztönzők a keleti diktatúrákban. (Az oroszoknál pl. Putin, Kínában a kommunista párt vezérkara. Észak-Korea Kim-jéről már nem is beszélve.
    - Kipróbáltuk idehaza, bár "lájtosabb" formában. Szuper volt. - De így 30 év után, a tapasztaltak alapján a másikról is lehet véleményünk. Ez is szuper.)

    Azt hiszem ez alapján, talán csak magát az embert kell kicserélni a sokak által kívánt "egy más világ" érdekében. (De a transzhumanizmus meghirdetett elvei alapján, az is folyamatban van és szuper lesz!)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2023.01.04. 07:18:41
  • Agyturbinikusz #4
    Lassan 4000 év után még mindig itt tartunk, semmilyen más motiváció nem létezik csak a pénz.

    Sebaj
  • Vanek úr #3
    Idézek: "A végeredmény messze nem tökéletes, az előállítási költség valószínűleg jóval magasabb," - vagyis ennyit az árak letöréséről (és a kihozatali arányról még nincs is hír, mert szerintem azzal sem állhatnak túl jól). Nem véletlenül kerül a TSMC (és Samsung) gyártása annyiba, amennyibe. Persze, van rajta haszon is (hiszen a piacgazdaságban élünk), de fizikailag is drágább a gyártása az újabbaknak a régebbi technológiákhoz képest (akár tetszik, akár nem).
  • kvp #2
    Turelem, par ev es az oroszokra kivetett szankciok hatasara mar csak Kinaban es talan meg Del Koreban marad mukodo felvezetogyartas.
  • UUUU #1
    A 4nm-et is lemasolhatna es letorhetne a chip arakat. Mert ami manapsag a szegmensben zajlik az egy bohozat.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2022.08.02. 07:05:13