Szekeres Viktor

Negatív rekord a magyar mozikban

Rég volt ekkora érdektelenség a hazai multiplexekben.

A Filmforgalmazók Egyesülete becsült adatai alapján hétvégén mindössze valamivel több, mint 75 ezren moziztak idehaza, és a nem túl komoly érdeklődés az egyes filmek bevételein is igencsak meglátszott. Csütörtök és vasárnap között például A rosszfiúk című animációs film volt a legnézettebb, de azt mindössze 19 744-en nézték meg, pedig az elmúlt hónapokban több animáció is sokkal jobban teljesített.

Ugyancsak újoncként az Oscar-jelölt Licorice Pizza is bemutatkozott múlt héten, és ahogy arra számítani lehetett, csak az ínyencek látták, a többség sosem fogja megtudni, hogy milyen lett az új Paul Thomas Anderson-film - most 2 413 jegyet adtak el rá. A dobogó második és harmadik fokán egyébként a Batman és az Uncharted osztozott, előbbi 208, utóbbi pedig 299 ezer nézőnél tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #9
    Megjöttél Zetor?
  • ShuckFishTit #8
    "Komolyan nem értem, hogy képes valaki annyira csőlátású lenni, hogy magából indul ki"

    Mondod te aki olyan következtetéseket magyaráz bele amit nem is írtam! Nem vagy kicsit frusztrált hogy rögtön személyeskedsz?

    "...egyszer beülsz egy feliratos filmre..." "...ezt te nem tudod, cserébe a forgalmazó tudja"

    Még szerencse hogy te tudod hogy én hány előadásra és milyen statisztikákra látok rá :D
    Amúgy tudod az a legjobb hogy ha nem dolgoznék ilyen területen, pláne a forgalmazókkal akkor is már csak hobbiból is rá tudnék nézni a vetítés előtti foglalásokra/eladott helyekre az online foglaló felületekre és máris kis idő ráfordítással elég jó közelítő statisztikáim lennének, de persze biztos van egy top secret hely ahol azokat a nagyon titkos statisztikákat tárolja az a nagyon hibátlan forgalmazó :D

    "...művész filmre valamelyik art moziban..."
    Hogy jött ez ide? Réteg közönségről szó sem volt a cikkben és én sem említettem!

    "Nem mondod, hogy ennyire szívén viseled az emberek sorsát"
    Nem az emberek sorsáról van szó, (bár akkor tuti nem ismered a Holland módszert), mind edukáció mind filmművészeti szempontból van jobb módszer mint a hazai gyakorlat.

    "ingyenes lehetőséget leszarják"
    Azért vannak logikai gondok itt bőven... miért szerinted a fizika oktatásra van igény? Mégis tanulod jó pár évig (és akkor arról ne is beszéljünk hogy a fizikát jóval kevesebben igénylik mint a nyelvet, na meg ha nincs kényszerítő erő akkor meg pláne minek tanulnának önszántukból, amúgy is manapság keveset tudni menő)

    "El kell döntened, hogy a mozi halálát vizionálod vagy a jelentőségét emeled ki"
    Egyetlen szóval sem vizionáltam a mozi halálát vagy jelentőségét, arra reagáltam hogy csökkennek a mozis bevételek mert szar a modelljük + más világot élünk ezért jó nagy szeletet át fognak venni más szolgáltatások. De persze magyarázd félre amit írtam.

    " Még kevesebbeknek van internete. Még kevesebbeknek bármilyen streaming előfizetése."
    Szerencse hogy ez a "jól" hangzó durrogtatás is tök értelmetlen ide, ezek a rétegek nem sok vizet zavarnak a mozis forgalmakban, meg ehhez az egész témához hogy jönnek egyáltalán? Egy kandi kamerás Turing-teszt ez vagy mi?!
  • zetortraktor #7
    Ja, a lényeg

    " A mozizás TV-zésre meg annyi hogy azért kár tagadni hogy előbb utóbb on-demand szolgáltatások átveszik a helyet"

    Ez tök jól hangzik, de ahogy írtam, a mozi halálát már jó pár évtizede szajkózták a tévé megjelenésével, és már 10 éve is ezt írta mindenki, hogy "annyi a mozinak" vagy "annyi a tévében", de elhiheted, hogy tíz éven át folyamatosan fogják ezt írni, és közben a mozi és a tévé továbbra is vígan fog élni.

    Komolyan nem értem, hogy képes valaki annyira csőlátású lenni, hogy magából indul ki. Sokk, de nem mindenkinek van számítógépe. Még kevesebbeknek van internete. Még kevesebbeknek bármilyen streaming előfizetése.
  • zetortraktor #6
    Egyrészt az, hogy egyszer beülsz egy feliratos filmre és dugig van, akkor az nem jelenti azt, hogy mindig dugig van (ezt te nem tudod, cserébe a forgalmazó tudja), másrészt (kicsit fura, hogy ez újdonság), ha beülsz egy művész filmre valamelyik art moziban, akkor... az is dugig van. És nem azért, mert széles körben lenne rá igény. Hanem azért, mert koncentrálódik a viszonylag kicsi kereslet. Nincs sok lehetőség rá, így a kevés néző persze, hogy megtölti a kevés előadást. Pont ekkor csinálják jól a forgalmazók, ha eltalálják az előadásszámot, amikor még magas a kihasználtság.

    " nagyon jó edukációs céllal bír a szinkron erőltetése a népekre."

    Nem mondod, hogy ennyire szívén viseled az emberek sorsát, és azt gondolod, hogy ha a sok ingyenes lehetőséget leszarják a nyelvtanulásra, akkor pont a több ezer forintos mozijegy áráért akarnak tanulni. El kell döntened, hogy a mozi halálát vizionálod vagy a jelentőségét emeled ki, mert ha előbbi, akkor ott a streaming, ahol mindenki eldöntheti, hogy eredetiben vagy magyarul néz filmet, és tök mindegy, hogy a jelentéktelen moziban mi a helyzet.
  • ShuckFishTit #5
    Félreértés ne essék pontosan tudom hogy piaci alapon csinálják (vagy legalábbis ezzel takaróznak mert ha beülsz olyan filmre aminek van szinkron meg feliratos változata akkor bizony a feliratos is dugig van), csak tudod vicces amikor a tuti unortodox üzleti modelljük miatt negatív rekordban vannak. Persze zárjuk ki a rendszerből azt a “kevés” bevételt is, ésszerű…
    Az már csak hab a tortán - ha a filmezésre művészeti ágként gondolunk - hogy nagyon jó edukációs céllal bír a szinkron erőltetése a népekre. Ja, nem!
    A mozizás TV-zésre meg annyi hogy azért kár tagadni hogy előbb utóbb on-demand szolgáltatások átveszik a helyet, ha csak megnézzük hogy milyen szeletet hasítanak már most ki a piacból és még csak alig 10 éve léteznek, szemben a TV-mozi kb 100 éves előnyével.
  • zetortraktor #4
    " önkényesen döntik el hogy melyik filmhez méltóztatnak eredeti nyelv+felirat kombót tenni a drága hazai forgalmazók. "

    Igen. Mivel, amikor volt ilyen opció, akkor pontosan látták, hogy mennyire minimális igény van arra, ami nem szinkronos, hogy nagyon nem éri meg költeni rá. Tök jó, ha van választási lehetőség, de teljesen egyértelmű, hogy az emberek nagy részének mi kell. És ezt a forgalmazók pontosan látják. Szemben mondjuk veled.
  • zetortraktor #3
    "A mozi ugyanoda fog kerülni mint a tévéműsor, egy szűk réteg igénye."

    Odakerül? Mint a tévé? Annak szerintem örülnének. Az megvan, hogy a tévé milyen magasan ver még most is minden mást? Hogy egy este több műsor is fut egyszerre, ami több százezer embert ültet le? Szép és jó, ha valaki delirál, de egyelőre a tévé (reklámokkal) magasan ver nézettség szempontjából minden mást.

    Igen, az emberek már évtizedek óta temetni akarják a mozit meg a tévét. Próbálják temetni, de azok röhögve kitartanak.
  • ShuckFishTit #2
    Az sem segít hogy önkényesen döntik el hogy melyik filmhez méltóztatnak eredeti nyelv+felirat kombót tenni a drága hazai forgalmazók. Nem tudom hogy szóltak-e már nekik hogy a hazai szinkron már korántsem akkora királyság mint anno volt (bár azzal is vannak olyan érzéseim hogy túl volt értékelve, de ez szigorúan szubjektív kijelentés).
    Szóval ilyen aspektusból meg is érdemlik a sorsukat.
    Utoljára szerkesztette: ShuckFishTit, 2022.03.31. 00:19:34
  • bunny #1
    A covid alatt mindenki rájött, hogy igazából az a plusz amit ad már nem feltétlen ellensúlyozza a negatívumokat. Sokkal kényelmesebb otthon a nagy tv-n és hangrendszeren nézni úgy, hogy nem kell a sok barmot elviselni körülötted - és még olcsóbb is. Ha meg pisilni kell vagy éhes, szomjas vagy - megállítod bármikor :D

    A mozi ugyanoda fog kerülni mint a tévéműsor, egy szűk réteg igénye. A tömeg meg átáll szépen a streaming-re, reklámmentesen, kényelmesen akkor amikor akarod.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2022.03.30. 22:12:52