Berta Sándor

Reklámmentes keresőt készítene a Google volt menedzsere

Az üzletember meggyőződése, hogy a hirdetések tönkreteszik a keresési eredményeket.

Sridhar Ramaswamy, a Neeva nevű cég alapítója korábban a Google reklámokért és a kereskedelemért felelős alelnöke volt, így hozzátartoztak a YouTube rendszerében megjelenő hirdetések éppúgy, mint a Google Analytics nevű elemzőeszköz, amellyel az ügyfelek kideríthették, hogy mennyire hatékonyak az ajánlataik. 2019-ben Vivek Raghunathannal, a YouTube egykori alelnökével közösen megalapította a Neevát, amely az azonos nevű reklámmentes keresőt fejleszti. A Neeva saját internetes indexet kínál majd és mindössze havonta öt dollárért bárki számára elérhető lesz.

Sridhar Ramaswamy elmondta, hogy őket egy valóban egyszerű és jobb termék megalkotása motiválja. Az alapelv az, hogy a platform hirdetésektől mentes és adatvédelmi szempontból biztonságos legyen. Ezekről az elvekről nem hajlandók lemondani vagy vitatkozni. Az új keresővel számos olyan dolgot kínálhatnak a felhasználóknak és az üzleti ügyfeleiknek, amelyeket a Google soha nem akart biztosítani. A cél az, hogy az internetezők a fontos és megbízható oldalakhoz jussanak el.

A szolgáltatás egyelőre ingyenesen tesztelhető és kizárólag az Amerikai Egyesült Államokban érhető el. A Neeva eddig közel 70 millió eurót gyűjtött össze befektetőktől, köztük volt a Sequoia és az 1965-ben alapított Greylock kockázati tőkebefektető társaság. A Ramaswamy által toborzott csapat tagja például Udi Manber, aki nyolc éven át vezette a Google keresőrészlegét és megalapította az Amazon A9 laboratóriumát. Szintén a tagok között van Darin Fisher, a Google Chrome böngészőért felelős korábbi vezetője.

Ramaswamy pontosan tisztában van azzal, hogy a projekt számos vezető szemét szúrja. Elvekről van szó és ő egyszerűen nem hiszi, hogy a reklámokon alapuló üzleti modell jó a társadalom számára. A Neeva jövőre néhány százezer aktív felhasználóval akar rendelkezni, a cél az, hogy közülük néhányan már előfizetők legyenek és a szolgáltatást Európában is elérhetővé tegyék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Senkinek sem sikerült még a Google keresőjéhez hasonlóan fél-intelligens keresőt létrehozni. Pedig többen is próbálkoztak már ezzel, jóval nagyobb büdzsével etc. Felmerül a kérdés, hogy ez a vállalkozás is csak a Bing találatainak az újracsoportosításából szeretne-e élni?

    Az kicsit vicces, hogy mindkét társalapító reklámszakember volt a Google-nél.
  • end3 #3
    Nézzük csak meg, mi lesz a mai pandémiás világban módszeresen elszegényített tömegek pénzével, mert percenként dollár milliárdok "úsznak el" a tengeren jövő-menő több száz csatahajó mozgatásával, a 100 millió dolláros vadászgépek tömeges, a légkörben történő gyakorlatoztatásával. A több százezer dolláros rakétakilövések, az ezek miatti légszennyezés, "szén dioxid gyártásról" már nem is beszélve. (Csak az izraeli "vaskupola" működtetése nyáron, a darabonként 80-100 ezer dolláros rakétákból mennyi pénzt emésztett fel. A palesztinok 3-4 ezer kilőtt rakétáját kb. háromszor annyi kilőtt izraeli ellenrakéta kilövésével fogták el.) A pénzünkön az őrült gazdagok felégetik a bolygót. Állandóan a felmelegedés okozása miatt bahtatják Kínát. De ezért, - a minden épelméjű ember által pénz kidobásnak ítélhető pocsékolásért, - ki fogja a földi klíma ilyen módon is történő tönkretételét számonkérni ezeken? (De mindig újabb pénzelvonó, átcsoportosító ötletekről hangos a sajtó.. :( )
  • end3 #2
    A szépnek hangzó "elvek" a valóságban annyit jelentenek, hogy pusztán más "csapatban" elkülöníteni igyekszik a fősodorban létező felhasználóktól a reklámokat elutasító internetező felhasználókat, akik valószínűleg egy túltolt "információ zuhatag" alatt élő közösségben egyre növekvő létszámban lesznek megtalálhatók. Hogy azután az így létrejövő "renitensek" csoportjával mit lehet kezdeni, azt a "speciális monetizálás" kifejezés alatt mindannyian el tudjuk képzelni.

    A kérdés a havi őt dollár mire lesz elég a későbbiekben, mert a 100 millió dolláros luxusjachtok, magánrepgépek igénye előbb utóbb minden sikeres üzlet tulajdonosainál jelentkezni fog. (Ha van egy "aszkéta" közöttük, arra 10 "nem aszkéta" jut.)

    Ott a baj a mai üzleti világgal, hogy a valós értékteremtő, azaz dolgozó tömegektől így-úgy elvett pénzt, csak kevesek, leginkább a nagybefektetők, üzlet-tulajdonosk életének jobbá tételére használják. Visszaforgatva is csak újabb lehúzások érdekében, vagy ami még rosszabb, végül politikai, hatalmi játszadozások, háborúk "oltárán" égetik el az így megszerzett pénzeket.

    Egyébként, azzal maximálisan egyet is érthetünk, hogy az internetes keresésnek nem a reklámokból befolyó pénzeket kéne szolgálnia. Torzítani a keresési eredményeket pedig a különféle ideológiai, cenzori, vagy más érdekek, szempontok alapján pedig végkép nem kéne.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.11.09. 07:17:16
  • barret #1
    Ennyire hülyének vagyunk nézve?