JohnnyCage

A NEC szupergyors adatátviteli rendszert fejleszt

[EETimes] A NEC Corp. bejelentette, hogy sikeresen kifejlesztette a jövő adatátviteli rendszerét. Az interfész chip 2.5Gbit/s csatornánkénti átviteli sebességével a "Rambus utáni kor CPU-memória átviteli rendszere lehet".

A NEC a közelmúltban komoly erőfeszítéseket tett chip üzletágának fejlesztése érdekében. A cég komoly terveket fűzött a különféle interfész megoldások kifejlesztéséhez. Ezen fejlesztések eredményeképpen a NEC hétfőn bemutatta a cég legújabb interfész chipjét, amely csatornánként 2.5Gbit/s sebességgel továbbítja az információt.

Bár a NEC a chipet eredetileg más célra szánta, a cég képviselői szerint az interfész chip meglepően nagy sebessége alkalmassá teheti azt CPU-memória adatátviteli csatornaként való alkalmazásra is. A chip tesztpéldánya még tavaly augusztusban készült el, és 21 full-duplex (kétirányú) csatornát tartalmaz. Az chip alkalmazásával elérhető óriási sebességet a cég tovább növelte a kódoló/dekódoló egység által felhasznált idő harmadára csökkentésével, közölte Kazuyuki Nakamura, a NEC Silicon Systems Research Laboratories (Szilícium Rendszerek Kutatólaboratóriuma) egyik vezető kutatója.

Nakamura szerint a 2.5Gbit/s csatornánkénti sebesség eléréséhez elsőként az időzítés igen kényes problémáját kellett megoldani, amely a sebességgel és az adatvezetékek hosszával egyre nehezebbé válik. A NEC a problémát az adatok sorossá alakításával küszöbölte ki. A mérnökök ezután a kódoló/dekódoló egység 40 nanoszekundumos késleltetését támadták meg, és 13ns-ra csökkentették azt.

"A 40ns nem megfelelő a nagysebességű adatátvitelhez.", mondta Nakamura. "A késleltetést a töredékére kellett csökkentenünk."

További problémák adódtak az átviteli közegben összegyűlő zaj miatt is, amit a 1.5V-os tápfeszültség miatt igen nehéz volt megoldani. A NEC ehhez egy külön vezérlőegységet épített a chipbe, amely kiolvassa és vezérli a jel amplitúdóját. Az egység szükség esetén ráerősít a jelre, hogy az "túlordíthassa" a zajt. A legutolsó lépés a fejlesztésben az órajel zajának eltávolítása volt, amit egy rendkívül precíz vezérlőegység valósít meg.

Az új chip különféle hálózati és egyéb kommunikációs chipekben lesz alkalmazva, leghamarabb egy év múlva. A NEC -bár még a mostani chippel sincsen teljesen készen- már a chip utódjait fejleszti, melyek 5 és 10Gbit/s sebességgel fognak működni csatornánként.

Annak ellenére, hogy a chip kommunikációs berendezésekbe készült, a NEC általános menedzsere, Masao Fukuma szerint megfelelő megoldást jelentehet a jövő alaplapjainak CPU-RAM adatátviteli rendszerére is. Fukuma szerint a Rambus-féle megközelítése a feladatnak hibás, és a jövőben komoly gondok lesznek a technológia továbbfejlesztésével. "A mi technológiánk használatával megalkotható a CPU és a memória közötti interfész következő generációja. A technológia eséllyel pályázhat a Rambus-utáni kor alaplapi rendszereibe."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lteebee #1
    Még mindig nem "A NEC", hanem Az NEC.