Gyurkity Péter

A Facebooktól szivárog ki a legtöbb személyes adat

Előkelő helyen végzett a platform az adatlopások globális listáján, ami nem jó jel.

A múlt hónapban még az szerepelt a hírekben, hogy az üzleti gyakorlata miatt perelték be a céget, emellett azonban számos másik ügy kapcsán is gyülekeztek a felhők a Facebook felett, ahogy egyre többen fordultak a portál, illetve a közösségi média ellen. Most a személyes adatok szivárgása, azok eltulajdonítása kapcsán állítottak össze egy érdekes listát, amelyen a népszerű oldal az első helyen végzett.

Az Intact nevű szoftvercég tette közzé a napokban az általuk összeállított felsorolást, amelyben azok szolgáltatásokat vették sorra, amelyek a legtöbb személyes adatot szivárogtatták ki. A pontosság kedvéért rögtön le kell szögeznünk, hogy senki nem lát szándékosságot ezen tény mögött, itt inkább arról van szó, hogy ezen platformok számítottak a legnépszerűbb (és egyben a legsebezhetőbb) célpontnak, tehát mindenképpen van felelősségük a történtekért, viszont összefonódásról nem beszélhetünk. A globális listát a nyilvánosan elérhető adatok alapján állították össze, eszerint a Facebook vezeti a rangsort, mégpedig több mint 864 millió személyes adat elvesztésével, ami az elmúlt 16 évre vonatkozik, tehát egy meglehetősen hosszú periódust vizsgáltak meg.

A második helyen a Marriott International végzett, amely 505 millió adatot szivárogtatott ki, az amerikai illetőségű hotellánc tehát szintén kiemelt célpont volt, érthető okokból. A harmadik a MongoDB nevű adatbázis-platform lett, ők számos másik céget szolgálnak ki, klienseik között pedig olyan neveket találunk, mint a Bosch, a Cisco, a Pfizer, a Coinbase, az eBay, az IBM, az Orange, a The Gap, az Uber, vagy akár az amerikai Immigration and Customs Enforcement ügynökség (ICE). Esetükben 477 millió adatot loptak el a különböző támadók, ezt pedig egy nagyobb szakadék követi, hiszen a negyedik helyre kerülő AOL „mindössze” 92 millió személyes adatot hagyott el. Az ötödik a JP Morgan Chase, náluk egy 78 millió feletti számot regisztráltak, ami szintén nagyon veszélyes, hiszen egy méretes bankról van szó.

A nagyobb támadások kapcsán 2011 volt a legrosszabb év, ezt 2013, illetve 2019 követi a sorban – a leggyakoribb esetekben hackelés, valamilyen biztonsági sebezhetőség, illetve elhagyott adattároló volt a felelős.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mumoka 2012 #4
    A Facebooktól szivárog ki a legtöbb személyes adat , nem hanem fű alatt kereskedik vele csak nem mernek szólni neki akinek a dolga lenne észre venni nem veszi észre.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Engem irritálna, ha naponta 10x keresne mindenféle ügynök, életkorom és érdeklődési köröm alapján ajánlva mindenféle szolgáltatást.

    Email cím és valós telefonszám összekapcsolásával is lehet probléma, bár inkább csak akkor ha valaki csak 1 email címet használ.
  • Lapajka #2
    Eközben diszkriminálnak cenzúráznak önkényesen, magyarázat, indoklás de még egyáltalán bármi kommunikáció nélkül...
  • lammaer #1
    Hát őszintén.... annyira nem érint hogyha vmi nyomi elviszin a telószámomat (publikus), email címemet (publikus), születésnapomat (hülyeség van beállítva amúgy is) meg a nevemet (publikus) meg a facebook IDmet

    A legutóbb nagy FB adatlopásnál konkrétan ezeket vitték... (It includes their phone numbers, Facebook IDs, full names, locations, birthdates, bios, and, in some cases, email addresses.)

    A FB amúgy is boldog boldogtalannak eladja, na most +X cégnél ott van, so what... max annyi féjhat hogy a kis rohadék potya pénzt keres vele (de nyilván nem az az 5 cent fáj amit az enyémért kap, hanem ha felszorzom sok millióval amit lenyúlt.. potya pénz :D )
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2021.04.20. 21:51:26