Berta Sándor

Ellenzi a robotok felfegy­verzését egy New York-i politikus

A vita egy februári helyi rendőrségi bevetés után lángolt fel.

Ben Kallos demokrata politikus, New York város tanácsnoka szeretné elérni, hogy a robotokat ne lehessen felfegyverezni. Kallos leszögezte, hogy senki sem akar egy olyan jövőt, amelyben a város úgy néz ki és olyannak is tűnik, mint a Black Mirror című sorozat egyik epizódja. Már napjainkban is létezik olyan technológia, amely lehetővé teszi a gépek felfegyverzését, de ahhoz, hogy ezt a dolgot meg lehessen akadályozni, már most cselekedni kell, mielőtt azt integrálják a törvényekbe.

A politikus megelőző intézkedésként kibővítené a Public Oversight of Surveillance Technology (POST Act) nevű jogszabályt és a New York-i városi rendőrségnek (NYPD) a jövőben megtiltaná a felfegyverzett robotok alkalmazását vagy az ezzel való fenyegetőzést. Emellett a politikus azt akarja, hogy a gépeket ne lehessen olyan módon bevetni, amely nagy valószínűséggel halálesetekhez vagy súlyos sérülésekhez vezet.


A városi tanácsnok azután karolta fel a témát, hogy februárban az NYPD Bronxban egy akcióban bevetett egy robotot, mert a tetthelyen lévő szituáció nem volt világos. A fegyverek nélküli modellt a hivatal Digidognak nevezi és gyakorlatilag a Boston Dynamics nevű cég Spot típusú robotkutyája. A New York-i városi rendőrség egyik szóvivője akkor azt hangsúlyozta, hogy a Digidogot lámpákkal és kamerákkal szerelték fel, így valós időben tudja közvetíteni a környezetében zajló eseményeket.

Kallos a Wired megkeresésére azt taglalta, hogy azzal semmi problémája nincs, ha egy gépet például egy bomba hatástalanítására használnak, vagyis nem szeretné betiltani a robotokat. Robert Playter, a Boston Dynamics vezetője a felvetésekre úgy reagált, hogy a vállalat felhasználási feltételei megtiltják a vásárlóknak a termékek fegyverekkel való felszerelését vagy fegyverként való alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #3
    Pontosan.
  • csigafi #2
    Egy fecske nem csinál nyarat és már elég rég vannak fegyveres robotok. Ilyen alapon a vadászgépek is egy fajta fegyveres robotnak nevezhető.
    Az a szomorú hogy létezniük kell egyáltalán fegyvereknek.Mert ember emberre ilyen veszélyt jelent hogy erre szükség van. Az ember mát önmagában is veszélyesebb mint bármilyen fegyver.
  • kvp #1
    Meglepo modon demokrata kepviselorol van szo. Viszont kisse elkesett, ezt a technologiat kenytelenek lesznek hasznalni, mert ha az osszes a borszine miatt szuletesetol fogva rasszista feher rendort leszerelik, akkor nem nagyon marad eleg ember. Ugyanez igaz a hadseregre es a nemzeti gardara is. Ha gyors megoldaskent csak es kizarolag friss bevandorlokkal toltik fel oket, akkor a delamerikai kartellek veszik at az iranyitast, ha viszont atallnak a robotokra, akkor az oket uzemelteto cegek meg tudjak tartani az iranyitast a lakossag felett. Ez ugyan a lakossag jelentos reszenek eleg rossz lehet, de az uj politikai rendszerben a lakossag tenyleges erdeke nem igazan tunik szempontnak.

    ps: Vicces, hogy ahol lejott a kek festek a rendorsegi robotkutyarol, ott kilatszik alatta az eredeti sarga muanyag... Ez egyelore csak egy nem tul elegansan felmatricazott taviranyitos jatekkutya, bar mar letezik ugyanebbol a tipusbol egy demo celbol felfegyverzett valtozat is.