Gyurkity Péter

Nagy esés jön a tabletek piacán

Erre számítanak egy friss előrejelzésben, miközben a telefonoknál komoly növekedés lesz.

A napokban számoltunk be arról, hogy a friss adatok alapján végre magára talált az okostelefonos piac, ahogy a szegmens lassan kiheveri a pandémia által okozott sokkhatást. Ezen a területen idén komoly növekedést várnak, a tábláknál viszont ezzel ellentétes folyamat játszódik le, hiszen tavaly kelt el a szokásosnál jóval több példány, amit idén visszaesés követhet.

Az elmúlt hetekben több felmérés is napvilágot látott a táblák globális piacával kapcsolatban, ezeket a DigiTimes saját előrejelzése egészíti most ki, amelyben már az idei év első 3 hónapjára is kitérnek. Az anyagban kiemelik, hogy a pandémia ellenére nagyon erős évet tudhat maga mögött a terület, a tavalyi második és harmadik negyedévben 25 százalék körüli növekedést láthattunk az egy évvel korábbi adatokhoz képest, az ünnepi szezonban pedig brutális, 50 százalék feletti ugrás valósult meg, ami valószínűleg összeköthető a PC-piac bővülésével. A 2020-as évet tekintve 28 százalékos volt a növekedés, 35 millióval több ilyen kütyüt adtak el a gyártók, ezt viszont most nagy, akár 31 százalékos zuhanás követheti, az első naptári periódusban ugyanis nem látjuk majd ezt a lendületet – a Huawei pedig a szankciók miatt zuhanhat ki az első ötből, a TCL-nek adva át ezt a helyet.

Ami az okostelefonokat illeti, a Gartner az idei évre erős növekedést jósol, ennek üteme 11 százalék körül lesz, ennek köszönhetően pedig világszerte mintegy 1,5 milliárd készülék találhat majd gazdára. Az 5G terjedése lesz az egyik fő húzóerő, az új technológiát (és hálózatokat) támogató típusok már a forgalom egyharmadát tennék ki, hiszen 539 millió ilyen példány kelhet el, itt különösen az érett nyugat-európai, latin-amerikai, valamint ázsiai és csendes-óceáni régióban javulnak majd a számok, ami nagyon jó hír a tavaly 10,5 százalékos csökkenés után. Kínában már a telefonok csaknem 60 százaléka kezeli majd az új szabványt, ami elsősorban a további olcsóbb változatok megjelenésének lesz köszönhető.

A Counterpoint Research anyagában érdekességként jelenik meg a OnePlus, amely az amerikai piacon teljesített nagyon jól, ők tavaly egyedüliként tudtak növekedést felmutatni odaát (nem is akármilyet, hiszen ez 163 százalék volt), elsősorban az olyan partnerek révén, mint a T-Mobile és a Verizon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Mondjuk a samsung galaxy fold esetén pont az a cél.

    https://www.youtube.com/watch?v=4wYdaOK0l_k

    a fold 3 meg nemcsak kétszer hanem háromszorosan lesz kihajtható, ami tényleg normál tablet méret.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.02.09. 16:34:00
  • hunbalee #2
    Sajnos lassan ott tartunk hogy egy dolog lesz a kettő mert a téglák (izé a telefonok) mérete egyre csak növekszik csak tudnám hova az anyámba
  • asgh #1
    " a pandémia ellenére nagyon erős évet tudhat maga mögött a terület"

    A pandémia miatt.