Berta Sándor

Szabályozná az online tartalmakat Franciaország

"A virtuális gyűlölettől gyorsan jutunk el a tényleges erőszakba" - nyilatkozta a francia külügyminiszter.

A nizzai Notre-Dame-bazilikában három áldozatot követelő dzsihadista támadás előtt két héttel Samuel Paty francia történelemtanárt fejezte le egy csecsen iszlamista, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A francia hatóságok a tanár meggyilkolása után úgy döntöttek, hogy a jövőben az eddiginél sokkal szigorúbban fogják szabályozni az online anyagokat. Az új rendelkezés összhangban fog állni a szeptember végén felmerült felmerült Digital Services Act (DSA) javaslatcsomaggal, amelyet várhatóan az év végéig fogad majd el az Európai Bizottság, s nem kizárólag az illegális tartalmakra fog vonatkozni, hanem például a dezinformációra és a "veszélyes" anyagokra is. Ez derült ki azokból a dokumentumokból, amelyekbe az EURACTIV.com munkatársai tekinthettek be.

Franciaországban májusban fogadták el azt az új törvényt, amelynek értelmében a közösségi hálózatok és más tartalomszolgáltatók kötelesek egy órán belül eltávolítani a terrorizmussal, a pedofíliával, a gyűlöletbeszéddel és más tiltott tartalmakkal kapcsolatos anyagokat. A jogszabályt megsértő vállalatok akár a globális bevételük 4 százalékát kitevő bírsággal is sújthatók. A francia hatóságok szerint hiba lenne, ha a DSA csak az illegális anyagokra vonatkozna, mert az gátolná az azok elleni hatékony harcot, továbbá nem biztosítaná a véleményszabadságot sem. Az előírásokat minden online platform összes moderálási funkciójára ki kellene terjeszteni. Így bekerülhetnének a körbe a legális, de veszélyes dolgok, például a dezinformációk is.

Az Európai Bizottság december 2-án akarja bemutatni az átfogó Digital Services Act csomagot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #3
    A szabályozások elkerülése végett a jövő a titkosított weboldalakban és a saját titkosított szövegek alkalmazásában lesz, amik elkerülik a robot elemző programok figyelmét. És minden cenzúrát kizárnak! Hamarosan mindenki ilyen titkosító programokat fog alkalmazni a hozzászólásaihoz, weboldalihoz, mint például ez: http://szovegtitkosito.613.hu/
  • kvp #2
    Az ilyen szabalyozasok vege altalaban az, hogy a globalizacioellenes es nacionalista hangokat cenzurazzak, az alhirek, a csalok es szelhamosok, meg az iszlamistak pedig maradnak a neten.
  • zola2000 #1
    Ugyanaz a franciaország, amelyik annyira védi a Mohamed rajzokat a szólásszabadságra hivatkozva mégjobban korlátozná a szólásszabadságot.

    Én az amerikai és a tőlük átvett japán/tajvani alkotmánnyal értek egyet ami a teljes szólás és kifejezésszabadságot ad mindenkinekb(mégha internetes magáncégek azt is csinálnak amit akarnak) a francia baloldal maguknak igen másoknak nem?
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2020.10.31. 15:25:28