JohnnyCage

A Napster elindult a jó úton

[Register] A Bertelsmann befektetése a Napsterbe elkezdhet megtérülni a program legújabb frissítésével. A zenefájl-csere szolgáltatást nyújtó szoftver új verziója ugyanis linkeket tartalmaz a CDNow weboldalára.

A tegnap megjelent új verzió beépített linkeket tartalmaz az egyik német médiaóriás tulajdonában lévő CDNow elektronikus szaküzlet weblapjára. A lépés az első abból a tervből aminek célja, hogy a Napster egy nyereséges, és mindenekelőtt törvényes szolgáltatássá váljon, amely együttműködik a zeneiparral.

Egyelőre sem a Napster, sem a CDNow nem szándékozik nyilvánosság elé tárni, hogy anyagi értelemben valójában mit is vár a mostani megállapodástól, és a pénzügyi részleteket sem közölték. A megállapodás tulajdonképpen egy hírdetésféle egyezségnek tűnik. A Napster népszerűsíteni fogja a CDNow szolgáltatását saját weboldalán, valamint programjában.

Az ötlet feltehetően abból áll, hogy a Napster segítségével a felhasználó belehallgathat a zenékbe, és amennyiben azok elnyerik tetszését, a CDNow szolgáltatásán keresztül azonnal meg is rendelheti azokat.

Egy nyilvánvaló kiegészítés ehhez a "Kattints ide a CD megrendeléséhez a CDNowtól" feliratos link, amikor a felhasználó egy zeneszámot letölt egy adott CD-ről. A felhasználók viszont éppen ettől tartanak, hiszen a Napster legnagyobb előnye az ingyenessége volt.

Ez jelen esetben azonban nem jelent semmi tragikusat a Napster felhasználóinak, mivel a mostani megállapodás mindössze egy támogatásról szól, miszerint a támogatásért cserébe a Napster népszerűsíti a CDNowt.

Mostanság számos ehhez hasonló elven működő programot lehet találni mindenfelé. Ezek a programok teljesen ingyenesek és korlátlanul használhatóak, de cserébe a támogatók reklámjait kell nézni használat közben. Viszont amennyiben ez nem zavarja a használatot, akkor tulajdonképpen elviselhető, és praktikusnak is mondható, hisz nem kell fizetnünk a használatért, és nincs 30 napos kipróbálási idő, sem teljesen lebénított program, ami maximum arra jó, hogy az ember idegeit felborzolja, és csak azért se vegye meg az adott programot.

Bár a Bertelsmann már korábban letette voksát a Napster mellett, a többi nagy zenekiadó továbbra is egy kissé szkeptikus. Annyi bizonyos, hogy a mostani egyezség meg fogja tudni mutatni, hogy a Napster felhasználók (nem) hajlandóak fizetni a zenéért, és esetleg arra is bizonyítékul szolgálhat, hogy az mp3 fájlok cserélgetése rá tudja venni a felhasználókat, hogy új előadókat hallgassanak meg, és megvegyék azok CD-it.

A Napster számára elérkezett tehát az idő, hogy bizonyítson. Abban az esetben, ha a CDNow számottevő, és felmutatható jövedelmet ér el a Napstertől átlátogatott felhasználók vásárlásaiból, a Napster újabb partnereket nyer, amelyek biztosítani tudják az ingyenes szolgáltatás működését, valamint a bevételt a cégnek. A Napster egyúttal bebizonyíthatja azt is, hogy nem jelent veszélyt a kiadók számára, ellenben azok határozott véleményével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M@uL #1
    Rossz fele haladunk a végén rádió lesz a Napsterből...