Berta Sándor

Túl kevés a technológiai befektetés Európában

A világszerte technológiai kutatásokra kiadott összegek csupán nyolc százaléka származott a kontinensről.

A McKinsey Globális Intézet (MGI) a legújabb kiadványában többek között azt írta, hogy a kontinens könnyen elveszítheti a fontos technológiák kifejlesztésének területén a Kínához és az Amerikai Egyesült Államokhoz való felzárkózás esélyét.

Az intézet 250 globálisan vezető technológiai vállalat kutatási és fejlesztési kiadásait vizsgálta meg, s megállapította, hogy csupán az összegek 8 százaléka származott európai cégektől. Ugyanez az arány Kína esetében 11, míg az Amerikai Egyesült Államokéban 77 százalék volt.

A tanulmány készítői rámutattak, hogy ezen a területen az egyes országok közötti egyenlőtlenségek az elmúlt években jelentős mértékben nőttek. Így például az elmúlt öt évben a globális kutatási kiadások területén az európai vállalkozásokhoz köthető összegek aránya 2 százalékkal csökkent, míg az amerikaiaké 2 százalékkal, a kínaiaké pedig 6 százalékkal emelkedett.

A 250 legnagyobb autóipari vállalat esetében Európa társaságai a kutatási befektetések 53 százalékát biztosították. S hasonló a helyzet az alapkutatások területén is, ahol a kontinens továbbra is vezető maradt. A legnagyobb hiányosságok a kutatási eredmények gyakorlatba való átültetésekor mutatkoztak meg.

A szakértők azt javasolták, hogy Európa jobban összpontosítsa az erőit, például hozzon létre egy innovációs alapot. Emellett az eddiginél több befektetési eszköz generáláshoz olyan beruházási szereplők számára is lehetővé kellene tenni a kockázatitőke-piacon való megjelenést, mint a nyugdíjalapok.

Márciusban az derült ki, hogy a befektetők továbbra is bíznak az európai startupokban. Az Ernst & Young 2019-es európai startup-barométere szerint tavaly a beruházók 21,3 milliárd eurót invesztáltak a kontinens vállalataiba. Ez rekordösszeg, amely 11 százalékkal volt nagyobb a 2017-esnél. Európa startup-fővárosa London, az ottani cégek 5 milliárd euróhoz jutottak a befektetőktől, ez 3 százalékos növekedés volt a 2017-es összeghez képest. A második helyet Berlin (2,6 milliárd euró), míg a harmadikat Párizs (2,5 milliárd euró) szerezte meg. Emellett a kontinensen nőtt az unikornis, vagyis az egymilliárd dollárnál többet érő startupok száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #9
    The oil must flow!
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.20. 16:19:37
  • TokraFan #8
    Ja, csak ennek nem egy önkényuralmi rendszer a megoldása, a tech éllovas USA sem az, aztán mégis uralják a szektort.
  • ostoros #7
    Az EU bölcsei folyton csak bölcselkednek. :)
    ""singla filor, marilanum binor""
  • nlght #6
    A cikkhez hozzászólva az EU baja az, hogy mind a jogalkotás, kutatás, kultúra, nyelvbeszéd, kereskedelem, stb. szét van forgácsolva sok kis regionális szintre. Mire mindenki közös nevezőre jutna, addigra kétszer kiírtaná magát az emberiség.
    Az EU olyan lassú és körülményes, mint az Entek tanácsa a Gyűrűk urában.

    Nem segít az sem, hogy Putyin felhúzta a kezére az Orbán bábot és azzal baszogatja az EU döntéshozó folyamatát.
  • nlght #5
    Valamit benéztél, mert ez nem európa népe, hanem maga az emberiség; és nem utálják az egzakt tudományokat, csak túlságosan egyszerűek és idióták, hogy logikusan összefüggésekben gondolkodjanak és megértsék. Jobban szeretik, ha meg mondják nekik, hogy miben kell hinniük.
  • gombabácsi #4
    nem véletlen, európa népe utálja az egzakt tudományokat, helyette a mindenféle féltudományok a menők: a bőccsészek :)
  • TokraFan #3
    Ezért maradt le az EU ezen a területen (ráadásul emiatt lassan mindenben), és maradt az outsider cégek büntetgetése. Teccccettek volna időben reagálni a folymatokra csókolom! Jó reggelt!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.10.19. 17:21:41
  • barret #2
    Olyan dolgokba nem gondolkodnak,amiből nem lehet eleget lopni!
  • Sydra #1
    Túl sok az adó és túl sok a jogszabály. Ezen egy fejlesztési alap nem segít. Azt mindig szétlopják meg hülyeségekre költik.