Berta Sándor

Alkalmazás mentheti meg az ausztrál őslakosok nyelvét

A szakemberek egy szoftver segítségével próbálják megőrizni az egyes törzsek nyelveit, kultúráját.

A Macquarie Egyetem egy olyan programot fejlesztett ki, amely feljegyzi az ausztrál őslakosok nyelveit, szavait és kiejtésüket, ezáltal pedig lehetővé teszi a nyelvek és a kultúrák megmentését. Bronwyn Carlson professzor, az intézmény őslakos tanszékének vezetője hangsúlyozta, hogy a nyelv nem csupán a kommunikációt jelenti, hanem egyben identitás-, kultúra-, történelem-, hagyomány- és emlékezettároló is.

Az alkalmazást COOEE kódnév alatt fejlesztik. A szó a darug törzs nyelvéből származik és azt jelenti: "gyere ide". A felhasználók a szoftverrel szavakat és audiofeljegyzéseket rögzíthetnek. A programban van egy játék is, amelyben képek láthatók és az embereknek meg kell mondaniuk, hogy mit látnak. Az alkalmazás a kiejtés alapján ismeri fel, hogy valaki milyen bennszülött nyelvet beszél. A kutatók szerint az utánunk következő generációknak az adott közösségektől kell megtanulják a beszédet és a kultúrát, nem pedig történészektől és nyelvészektől.

A COOEE koncepciója nem új, hasonlít a Groningeni Egyetem által megalkotott Stimmen fan Fryslân működési elvére. A szoftver célja az, hogy feljegyezze a Hollandiában és Németország északi részén élő frízek nyelvét és kultúráját. A program már 46 000 audiofelvételt tárol, amely miatt a Stimmen fan Fryslân egy rendkívül fontos forrás a nyelvészek és a kultúrakutatók számára.

A Macquarie Egyetem kutatói szerint a digitális korszakban az olyan alkalmazások, mint a COOEE, alapvetőek a társadalom peremén élő csoportok kultúrájának a megőrzésében. A világszerte jelenleg létező körülbelül 6700 élő nyelv 40 százalékát a kihalás fenyegeti. Az érintett nyelvek jelentős részét bennszülöttek beszélik. Csak Ausztráliában 150 őshonos nyelv létezik. A kontinens felfedezése előtt ugyanakkor még 300-700 bennszülött nyelvet tartottak számon. A szakemberek azt szeretnék elérni, hogy a napjainkban veszélyeztetett nyelvek ne jussanak a korábban kihalt nyelvek sorsára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Venator #2
    Na gondoltam, odaírom, hogy ugyan ki térképezte fel és tartotta számon azt a 300-700 nyelvet a kontinens felfedezése ELŐTT? De úgy látom már más is kiakadt ezen :-)
    Utoljára szerkesztette: Venator, 2019.07.12. 09:21:38
  • Mat666 #1
    "A kontinens felfedezése előtt ugyanakkor még 300-700 bennszülött nyelvet tartottak számon."



    És kik tartották számon a kontinens felfedezése előtt? A bennszülöttek biztosan nem nekik nem volt egységes kormányuk államuk vagy királyságuk vagy bármi hasonló akkor kik is tartotta számon valami zavart érzek ebben a cíkben.
    Amúgy a nyelvet és a kultúrát emberek tartják életben ha nincs aki beszélje vagy gyakorolja az adott kultúrát akkor az kihalt ennyi semmilyen program vagy alkalmazás ezen nem változtat ez már csak érdekesség más emberek számára aki érdeklődik az adott kultúra vagy nyelv ír