118
  • IXEMGabeo
    #118
    mellesleg 2018. Oktober 1-je ota Amerikaban es a UK-ban is megemeltek a bereket 15 dollarra, (7-rol, ami a minimum), rengeteg sztrajk es erdek ervenyesites altal...UK-ben atlagosan 9 font az oraber nappalos muszakban, de ez is teruletfuggo
  • IXEMGabeo
    #117
    ez csak amerikaban lehet igy, de Angliaban nem rugnak ki csak azert, mert nem vagy eleg produktiv...figyelmeztetesek, HR meetingek vannak es csak 3-4 figyelmezteto level utan lehet bajban valaki, amit a managerek adnak a munkavallalonak
  • Bruce_Willis
    #116
    Szerintem emberünkben tuti van egy vonóval. Nagyon tudja cifrázni a káromkodást, és persze ahová rakta az ikszet, az is sokat elárul az értelmi szintjéről.
  • Tetsuo
    #115
    Pontosan. Cigány emberhez illenek ezek a szavak, de magyarnak megtiltanám... ha rajtam múlna.
  • BladeW
    #114
    Még mindig magasabb szint, mint a cigány szavak használata
    Mint pl a #106 "csicskagyász"?
  • Tetsuo
    #113
    Ez a kifejezés valóban az angol egyszerű fordításából jöhetett, de ebben nem látok különösebb kivetni valót. Még mindig magasabb szint, mint a cigány szavak használata - ami sajnos egyre jellemzőbb hazánkban.
    Természetesen minden idegennyelvi befolyásnak, kiváltképp az angolnak kellene lassítani/megakadályozni a folyamatát, de - szerintem - nem itt kell kezdeni.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.05.11. 14:23:22
  • Bruce_Willis
    #112
    Mi az hogy nincs ilyen hogy szép napot? :D
    Az ember nem kívánhat szép napot a másiknak? Mi köze ennek az angolhoz??
    Kezeltesd magad!
  • ostoros
    #111
    Nincsen ha mondom.
    A kellemes napot! <-- a helyes használat, a szép napot pedig egy egyszerű elbaszott tükörfordítása a "have a nice day" kifejezésnek.
  • ostoros
    #110
    Nincs ilyen.
    Nincs.
    Egyszerű anglicizmus, amivel nem foglalkozunk.
    Helyette van magyar kifejezés, a kellemes napot.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.09. 12:51:39
  • Bruce_Willis
    #109
    Téged egyszer sem geciztelek az biztos, csak a führeredet, ő pedig közszereplő.
    Továbbá, egyszer sem "orbánoztam" "patkányoztam" "o1g"-ztem, és "lipsi" sem vagyok, jelentsen ez bármit is. Csupán megállapítottam hogy nincs agyad, te pedig azóta is bizonygatod. Most már tudja mindenki, lehet abbahagyni.
  • who am I 7
    #108
    a kis elvtársaidtól tanultam a 4ről azért egy csuklóból gecizős,személyeskedő szerencsétlentől furcsa bármiféle hiszti a stílus miatt
  • Bruce_Willis
    #107
    Hasonlítsd össze az én pár szavas neked intézett hozzászólásaimat, és azt az értelmetlen fostengert amit ideokádtál.
    A putriban ahol élsz biztos menő ez a stílus.
  • who am I 7
    #106
    én nem tűnődök ilyenen...neked biztos, hogy nincs meg és komoly devianciád és fóbiád van a szád széléről meg töröld le a nyányót, amikor beszélsz nyomorék lipsike. "óbánoztál" "patkányoztál" "o1géztéll" ma már eleget a 4-en arabnyányó cummantó kis elvtársaiddal te szellemi mélyrepülő csicskagyász? és csodálkozik a deviáns álintellektüel hipokrata fajtád, hogy a normális emberek nem kérnek belőletek (nyilván nincs problémád vele, ha én is stílusodban személyeskedek veled egyértelmű, h értelmes kommunikációra képtelen a fajtád)
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2019.05.05. 11:08:35
  • Bruce_Willis
    #105
    Hogy hogy nincs ilyen a magyarban? És hogy előírták nekik?
    Istenem... Te nem vagy ép!
  • Sequoyah
    #104
    En mar 15 eve is rendszeresen igy koszontem el. Mar miert ne lenne ilyen a magyarban? Nincs olyan h szep nap?

    Az pedig sajnalatos hogy ezek szerint vannak olyan eladok/penztarosok, akik nem kepesek tiszteletteljesen koszonni, hogy ha nem irjak elo szamukra szo szerint hogy mit kell mondani. Minden hulye szabaly mogott van egy tortenet hogy miert van ra szukseg...
  • ostoros
    #103
    Ma járok a Lidl-ben, és mit hallok? Szép napot-tal köszön el az eladó. Igaz, hogy magyarban ilyen nincs, mert ez csak a "have a nice day" béna tükörfordítása, annyira nem zavaró, de azért mégis furcsa, általában azzal szoktam válaszolni, hogy neked is jó napot.
    Különben is, ha valami szép, az még nem feltétlenül jó is.
    (Egész marketing birodalmak épültek fel arra a hazugságra, hogy a szép=jó)
    Ahogy ott állok, egyszer csak hallom még egyszer, aztán megint, a másik pénztártól. Öt perc után világos lett, hogy EZEK BASZDMEG ELŐÍRTÁK, HOGY AZ ELADÓIK HOGYAN (hibásan) KÖSZÖNJENEK EL! Mit lehet még tenni, hogy még inkább gépként kezeljék az embert?
    Pusztuljon a Lidl!
    Pusztuljon a McDonalds!
    Pusztuljon az Amazon!
    PUSZTULJON A CÉGES EGYENKULTÚRA!
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.04. 19:18:06
  • Bruce_Willis
    #102
    Azon tűnődtem, hogy a 8 általánosod meg van-e.
    Hmm... kétlem.
  • who am I 7
    #101
    jó lenne, ha nem mondanál olyanokat, ami szimplán nem igaz.
    ad1: #26 csuklóból gecizéssel és primitív együgyű személyeskedéssel egy db értelmes mondat nélkül indítani...azért az nem egy agysebészi lángelmét sejtet...
    ad2: 2db összetett értelmes mondatot, ami bármire rámutatna még mindig nem tudtál írni, attól, hogy ezt nekem próbálod bemagyarázni, még nem lesz igaz, ha 10x írod le, akkor sem ;)
    ad3: amiért itt sírdogálsz, az nagyjából a szépségkirálynők "világbéka" szintje. lehet rajta sirdogálni, sok a csúnya dolog a világban, de fölösleges, ill. úgy tűnik, hogy saját elvtársaid elvtelensége viszont mégsem akkora probléma számodra, egyszóval, inkább egy primkó hipokrata műhisztinek nevezném azt, amit leművelsz ennyi a lényeg.
  • Macropus Rufus
    #100
    "a rossz élet jele meg nyilván a tömött plázák, bevásárló hyper-marketek, tömött vásárlóutcák, a rohadt utak mindig sz.rásig vannak KOCSIKKAL már lassan élhetetlen lesz ez a k. város (bp) mert mindenki még retyóra is kocsival megy.....akkora itt a mélyszegénység és a diktatúrha minden lakótelep tele kocsival, már a fűvön is mindenhol az áll lassan...a lakások pörögnek és ha jól tudom, nem éppen 100ezer huf a m2- ár pest és környéke nagy részén.....az a fránya 10 millió éhező mélyszegény "
    Bp. csak egy város az országban. Ne ebből vonjál le téves következtetéseket. Az ország lakosságának a nagyobb része nem gazdag.
  • Merces2
    #99
    Igazábol a gondok ott kezdődnek mikor béla odaad két kenyeret a képviselő károlynak, hogy ugyan szavazzatok már a kedvemre, vagy amikor márk meg még néhány társa összedob pár kenyeret simonnak hogy ugyan döntsék már meg a kormányt egyenlitői guineában......
  • Bruce_Willis
    #98
    Hogy átvetted a stílusomat? :D Két értelmes mondatot nem vagy képes megfogalmazni.
    Kaptál két az egyéniségedhez illő negatív jelzőt, azóta ömlik a fos a szádból.
  • Sequoyah
    #97
    Ez nem szamit, mert Jozsi nem a 3 evvel ezelotti Jozsival hasonlitja ossze a helyzetet, mert az regen volt, mar nem is emlekszik ra. O Belaval hasonlitja ossze magat, akit nap mint nap lat.
    Technikailag bar igazad van, az emberek ezt nem igy elik meg. Ezert is nepszeru meg ma is a szocializmus, mert sok ember (nyilvan a szegenyebb fele a tarsadalomnak), inkabb valasztja azt hogy szegenyebb lesz, de egyenlobb. Jozsi valoszinuleg orommel szavazna arra arra hogy elvegyenek tole egy kenyeret, ha Belatol 7-et vesznek el... Ez most ugyan sarkitott pelda, de kutatasok bizonyitjak hogy sok ember pszichologiailag igy mukodik...

    Az ember nem egy racionalis leny, es frusztralt lesz a kulonbsegtol, fuggetlenul attol hogy neki mennyije van.
  • Sequoyah
    #96
    Ebben eleg nagy szerepe van annak, hogy a 40-es evek haborus pusztitasa Europaban, illetve gazdasagi aranykor Amerikaban lehetove tette hogy az emberek felepitsek magukat. A palya ures volt, lehetett bizniszt inditani, hazat epiteni stb... A baby boomerek fel tudtak epiteni a sajat vagyonukat.
    Ezzel szemben a mai fiatalok mar egy telitett piacra lepnek ki. Nincs olcso ures telek amire hazat lehetne epiteni, draga, mar beepitett telkek vannak, amiben nyugdijasok laknak. Bizniszt sem olyan egyszeru inditani, mert nincsennek kiaknazatlan lehetoseget, hanem le kell nyomni egy versenytarsat aki mar regota a piacon van.

    Ennek egyenes kovetkezmenye, hogy az egyensuly eltolodott, es mig tudassal es munkaval sokra jutottak szuleink, ma mar sokkal inkabb szukseg van az oroksegre is. Aki szuleitol/nagyszuleitol orokolt egy hazat, az jol boldogul, mig akinek sajat keresetebol kell osszesporolnia egy 40+ millios hazra, annak kuzdenie kell.
  • Sequoyah
    #95
    Hol bocsajtanak ki fedezet nelkuli penzt? A szamunkra legfontosabb piacokon (Magyarorszag, EU, USA) egyarant 3% alatt van az inflacio. Nincsen semmifele fedezet nelkuli penzkibocsajtas, mindenhol a gazdasag szuksegleteinek megfelelo mennyiseg kerul "nyomtatasra".
  • Sydra
    #94
    Az egyik fő probléma meg a monetáris rendszer. Főként az hogy az állam fedezet nélkül kibocsáthat pénzt, amivel a már meglévő pénz értékét rongálja. És ez a pénzkibocsátás exponenciális ütemű, ami exponenciálisan szegényíti el a lakosságot. Többek között ezért sem a vállalkozásokat kellene szidni, hanem az államot.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.05.02. 14:08:35
  • Sydra
    #93
    "Egy mai fiatalnak mar kevesebb vagyona van mint a szuleinek."
    Ezt sok oldalról meg kellene vizsgálni, hogy egyértelmű választ mondhassunk. Sok ember csak ilyen-olyan okból el van keseredve és kiragad dolgokat, hogy az elkeseredettségének jogalapot keressen. Sok ember meg csak irigy. Van amiben sokkal jobban állunk, mint szüleink, van amiben meg rosszabbul.
    Azzal egyetértek, hogy vannak a gazdagodás ellen ható folyamatok is, de ezek mind abból fakadnak, hogy az államok egyre jobban bele avatkoznak az emberek életébe. Egyre magasabbak az adók, egyre több a szabályozás, egyre jobban burjánzik a szociális rendszer. Ezek mind olyan dolgok amik szétforgácsolják a természetes gazdasági ösztönzőket és akadályozzák az embereket, hogy jobbá tegyék a saját munkájukkal a saját életüket.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.05.02. 14:07:58
  • kvp
    #92
    "Egy mai szegény embernek sokkal többmindene van mint 100 éve egy szegénynek."

    Ez igaz, viszont a legutobbi valsagok soran ez az irany megfordult. Egy mai fiatalnak mar kevesebb vagyona van mint a szuleinek. Ez alapvetoen alacsonyabb eletszinvonalat jelent. Es ez most mar erezheto is. Amig csak megallt a lakossag nagyreszenek az eletszinvonalnovekedese, addig meg nem volt akkora gond, de amikor csokkenni kezdett, ugy hogy kozben a gazdagok tovabb gazdagodtak, akkor bedolt az egesz addig redszer. Tobbek kozott ez okozta a jelenlegi amerikai elnok gyozelmet. Egyebkent a nyugati vilagban minel nyugatabbra megyunk annal nagyobb lesz ez a vagyonbeli ollo. Itthon meg van valamekkora eletszinvonal emelkedes a szegenyebb, de dolgozo (es nem kozmunkas) retegnek is, mig nyugaton ez mar csokkenesbe valtott ahogy ertektelenedik el a fizikai (szak)munka.
  • Sydra
    #91
    Ez a társadalmi olló is egy nagy marhaság, ahogy sokan előadják. Ez úgy néz ki, hogy Józsi kap egy szelet sütit, aztán Béla 2-őt. Aztán Józsi megint kap 1-et, Béla 4-et. Aztán Józsi megint kap 1-et, Béla 8-at. Mindenki életszínvonala növekszik az mellett, hogy a Józsi és Béla által birtokolt sütik aránya is változik. Az egyik legáltalánosabb tévedés a gazdasággal kapcsolatban, hogy mindig azonos mennyiségű érték oszlik el az emberek között és míg az egyik embernek egyre több jut, a másiknak egyre kevesebb. A valóságban meg az van, hogy mindenkit egyre több érték vesz körül. Egy mai szegény embernek sokkal többmindene van mint 100 éve egy szegénynek.
  • Tetsuo
    #90
    Éppen hazánkban kisebb az olló, mint a fejlettebb országokban. Jó lenne nem hasraütészszerűen becsülgetni, hanem elővenni a statisztikákat, ha már ennyire meg akarod mondani a tutit.
  • tom_pika
    #89
    Tényleg ez az első hozzászólás ehhez a hírhez? Orbánon vitatkoztok a cikk alatt? Mennytek már...
    Vagy ahogy ezt sokkal frappánsabban megfogalmazta egy nálam sokkal okosabb ember:
    El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!
  • dyra
    #88
    A matek ott kezdődik, hogy valahol el kell kezdeni és első körben a nagyobb átlagjövedelmű országokat fogod megnézni mivel átlagról van szó. Utána fogod kivonni a nagyobb átlagjövedelmű országok jövedelemmel nem rendelkező lakosait. De ha van egy 70 - 80% körüli foglalkoztatottság egy átlagosan tehetősebb országban nem fog kijön a matek. Biztos lehet másképp is számolgatni és hitelesebb is lenne nem átlagjövedelemmel mert az pl kis hazánkba rohadtul torzít a nagy jövedelem különbségek miatt.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.02. 06:11:41
  • Tetsuo
    #87
    A matek ott kezdődik, hogy rájössz, nem úgy van, hogy összeadod azon országok lakosságát, ahol magasabb hazánkénál az átlagjövedelem...
    A társadalmi olló is lényeges. A vásárlóérték figyelembevétele pedig valamelyest javít helyzetünkön, hiszen nálunk bizonyos dolgok olcsóbbak, mint a gazdaságilag fejlettebb (valójában gazdagabb) országokban.
  • who am I 7
    #86
    a gecizős stílusát felvettem na, hát bumm, ez kell az agyhalott libsikéknek, hogy nagyjából megértsen egy mondandót.
    nyilván akinek nem 2 hetes kutyaürülék szaglik az agya helyén az látta, hogy volt egy hülyegyerek akinek még itt is sikerült orbánoznia, egy amerikai amazon hírnél, ami nettó fóbia, erre én normálisan írtam, hogy hiába a fóbiáskodás,orbánozás az ország mindig is ilyen volt, sőt még ilyenebb.
    az, hogy xy-nak nem az elvtársa van hatalmon, akkor minden rögtön szar, mindenki más hülye, diktatúra van stbstb látni a nagy diktatúrhát a tömött deák téren, meg az egész város tele emberekkel túristákkal, vígan, dehát na, aki gyűlöli a világot és, hogy van más vélemény mint az övé, az szimplán orvosi eset.

    a rossz élet jele meg nyilván a tömött plázák, bevásárló hyper-marketek, tömött vásárlóutcák, a rohadt utak mindig sz.rásig vannak KOCSIKKAL már lassan élhetetlen lesz ez a k. város (bp) mert mindenki még retyóra is kocsival megy.....akkora itt a mélyszegénység és a diktatúrha minden lakótelep tele kocsival, már a fűvön is mindenhol az áll lassan...a lakások pörögnek és ha jól tudom, nem éppen 100ezer huf a m2- ár pest és környéke nagy részén.....az a fránya 10 millió éhező mélyszegény
  • dyra
    #85
    Háát azt mondja 355 millió ember gazdagabb a nettó 2 400 000 nettó átlag magyar jövedelműnél. Ez azért valószínűleg nem helyt álló. Már csak ha a gazdagabb országok lakosságát összeadom és az ottani átlag jövedelemből indulok ki már nem fog kijönni a matek. Ráadásnak azt is kellene nézni abban az adott országban milyen vásárlóerővel bír a pénzed.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.01. 21:06:37
  • jozsi031
    #84
    Ez a zsiráf népség ár csak ilyen,nagyon profit éhes,hogy ülné meg a "gyomrukat"
  • csicso82
    #83
    A nigériai éhezők, a brazíliai favelákban lakókhoz, a távol-keleten napi egy tányér rizsért dolgozókhoz képest mi a fejlett országokhoz tartozunk, a világ felső 20-30%-ba.
  • ostoros
    #82
    Ez nem egészen így volt. Inkább úgy volt, hogy akkoriban a monopóliumok a béka segge alá nyomták a béreket, amely bérekkel a melósok nem tudták megvenni, azt amit ők maguk gyártottak. A túltermelési válság oka pont a mostanihoz hasonló "tőkésnek mindent szabad" hozzáállás volt, és az állam húzta ki a gazdaságot a szarból a new deal-lel usa-ban, máshol meg például fegyverkezéssel.
  • lammaer
    #81
    Nos igen, elég kijózanító megtudni hogy havi 200Ks fizetéssel már az emberiség felső 6%-ába tartozik egy magyar pógár.

    Már ha hinni lehet ennek...

    És akkormehetünk szemenköpni magunkat.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.05.01. 15:24:35
  • Sequoyah
    #80
    Abba a 20%-ba te is beletartozol. Te tervezel valtoztatni valamit magadon?
  • aemus
    #79
    A világ népességének 20%-a birtokolja az erőforrások, pénz 80% - át.
    Ők a gazdag emberek.
    A multi cégeknek is vannak tulajdonosai / örökösei.
    Ezek többnyire olyan emberek akik soha életükben nem dolgoztak egy napot sem, mert mások dolgoznak helyettük.

    Utoljára szerkesztette: aemus, 2019.05.01. 15:00:33