Berta Sándor

Az USA még szigorúbban lépne fel a Huawei és a ZTE ellen

Donald Trump megtiltaná az amerikai cégeknek, hogy a két kínai gyártótól vásároljanak felszereléseket.

Az amerikai kabinet azt vizsgálja, hogy miként léphetne fel az eddiginél sokkal keményebben a Huawei és a ZTE ellen. Az intézkedésre már 2019 januárjában sor kerülhet - mindezt az ügy részleteit ismerő három bennfentes árulta el a Reuters hírügynökségnek.

Amennyiben Donald Trump valóban egy ilyen lépéssel állna elő, akkor azzal tovább haladna azon a megkezdett úton, amelynek célja, hogy a két kínai technológiai óriást kiszorítsa az amerikai piacról. Az intézkedés indoka egyébként ugyanaz lenne, mint eddig, miszerint a vállalatok a kínai kormány megbízásából dolgoznak, s azért juttatják el a különböző termékeiket és felszereléseiket az Amerikai Egyesült Államokba, hogy azokat kémkedésre használják fel.

A bennfentesek közölték, hogy az intézkedést és annak várható hatásait már több mint nyolc hónapja vizsgálja az amerikai kabinet. A végleges szövegtervezet még nem készült el, valószínűtlen ugyanakkor, hogy az elfogadott rendeletben név szerint is megemlítenék a két társaságot. Az új direktíva az úgynevezett International Emergency Economic Powers Act hatálya alá tartozna, amely felhatalmazza az amerikai elnököt arra, hogy az USA-t fenyegető nemzeti vészhelyzetre reagálva szabályozza a kereskedelmet. A megjelent hírt egyelőre sem Washington, sem a Huawei és a ZTE nem kommentálta.

Érdekesség, hogy a Rural Wireless Association nevű szervezet igazgatótanácsának tagja William Levy, a Huawei Tech USA alelnöke. Az RWA 100 000-nél kevesebb ügyféllel rendelkező cégeket képvisel. Caressa Bennet, a szövetség vezetője elmondta, hogy a tagok 25 százaléka használja a hálózataiban a Huawei vagy a ZTE felszereléseit. Az elnöki rendelet miatt az érintett vállalkozások kénytelenek lennének eltávolítani ezeket a rendszereket, amely 800 millió és egymilliárd dollár közötti összegbe kerülne az RWA tagjainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #3
    Nem a telefonokról van szó, hanem a háttérinfrastruktúráról.
    Gyengébbek kedvéért, az adótornyokról...
  • Zoliz #2
    Vacillálok, hogy vegyek e ma Hauwei P20 Pro-t csakmer nagyobb az aksija mint a többinek. Lehet mást shoppingolok inkább.
  • herooftime #1
    Nem csoda hogy Trump ideges, van más komoly Amerika központú mobil gyártó az applen kívül? Aztán csökkenő iPhone és iPad eladásokról szólnak a hírek, miközben Kína növekszik.