Berta Sándor

Hajlítható mikro­akkumulátorok viselhető termékekhez

Az eszközökre azért van szükség, hogy a beépített szenzorokat vezeték nélkül is el lehessen látni energiával.

A Franhofer Társaság Megbízhatósági és Mikrointegrációs Intézetének (IZM) munkatársai hajlítható mikroakkumulátorokat fejlesztettek ki, amelyek kiválóan illeszkednek a viselhető termékek anyagaihoz, egyúttal megfelelnek a támasztott követelményeknek. Az egymás melletti elektródákat tartalmazó hajlítható mikroakkumulátorokat szilíciumostyákból készítik. A viselhető termékek esetében az egyik legnagyobb problémát és technológiai kihívást az energiaellátás biztosítása jelenti. Ötvözni kell a tartósságot, a súlyt, a rugalmasságot és a méretet. A kifejlesztett hajlítható mikroakkumulátor prototípusa 1,1 wattórás és képes biztosítani egy hagyományos okosóra hosszú távú működését.


Dr. Robert Hahn, a Fraunhofer Társaság Megbízhatósági és Mikrointegrációs Intézete Rádiófrekvenciás és Okosszenzor-rendszerek Részlegének tudósa elmondta, hogy azon dolgoznak, hogy nagyon kis méretű, de nagy teljesítményű akkumulátorokat alkossanak meg, amelyek optimális felépítéssel rendelkeznek. Ezáltal ezek a akkumulátorok sokkal több energiát tárolnak el, mint a piacon jelenleg kapható többi modell. Folyamatosan figyelnek a felhasználóktól érkező visszajelzésekre, amelyek az akkumulátorok formájára, méretére, kapacitására és teljesítményére vonatkoznak, s e szempontok szerint megpróbálják a legjobb energiaellátási koncepciót, majd az arra épülő konstrukciót megalkotni.


Az intézmény az idén egy új projektet is indított, amelyet az Európai Unió is támogat és amelynek keretében az Xsensio nevű svájci szenzorgyártóval közösen kifejlesztettek egy intelligens ragtapaszt. Az eszköz időveszteség nélkül képes mérni és elemezni a viselője izzadságát, majd annak alapján következtetni az illető egészségügyi állapotára. A megoldás lehetőséget kínál arra, hogy a gyógyulási folyamatokat jobban lehessen ellenőrizni és követni. A szenzorokhoz olyan akkumulátorok kellenek, amelyek rendkívül laposak, rugalmasak és könnyűek. Ehhez azonban új koncepciókat kellene kidolgozni és azt is figyelembe kell venni, hogy az alkalmazott anyagok olcsók és könnyen eldobhatók legyenek. Az utóbbi különösen fontos, hiszen a ragtapaszok eldobható termékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #3
    Nem akku kell oda, hanem gyorsan feltölthető nagy kapacitású grafén kondenzátor, az kellőképp hajlítható lehet. Nem az akkué a jövő, hanem a szuperkondenzátoroké.
  • Zulu12 #2
    Már vártam, hogy mikor jön az új havi világmegváltó akkucsoda. 10 éve is már szánalmas volt az egész :D
  • kvp #1
    "Ehhez azonban új koncepciókat kellene kidolgozni és azt is figyelembe kell venni, hogy az alkalmazott anyagok olcsók és könnyen eldobhatók legyenek. Az utóbbi különösen fontos, hiszen a ragtapaszok eldobható termékek."

    A keresett szo a konnyen ujrahasznosithato vagy magatol lebomlo. Eldobni barmit konnyu, de megszabadulni a szemettol mar sokkal nehezebb. Eldobhato termekbe raadasul nem igazan rakhato draga es nehezen beszerezheto alapanyag sem, mert az felvinne a koltsegeket.