Berta Sándor

2020-ra a Samsung összes háztartási eszköze online lesz

A dél-koreai konszern két éven belül össze akarja kötni az összes háztartási berendezését.

A berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) Alexander Zeeh, a gyártó menedzsere megerősítette azt a korábbi információt, hogy 2020-ig már kizárólag okos konyhai és háztartási készülékeket akarnak értékesíteni. Zeeh hozzátette, hogy a mosógépek esetében már 40 százalék a hálózatba köthető modellek aránya. Azokat a termékeket akár beszédvezérléssel is irányíthatják a vásárlók és tippeket kaphatnak az energiamegtakarításhoz. A távlati cél ugyanakkor egy olyan platform biztosítása, amely lehetővé teszi, hogy az intelligens lámpáktól kezdve a biztonsági rendszereken át a hűtőszekrényekig és a mosógépekig az összes termék kommunikálhasson egymással.

A Samsung ezen a területen olyan gyártókkal és márkákkal versenyez, mint a Bosch, a Siemens, a Whirlpool, az Electrolux, a Miele és a Haier. Fontos azonban, hogy a dél-koreai óriáscég bevételeit elsősorban a chip- és az okostelefon-eladások határozzák meg, a háztartási eszközök értékesítése csupán a nyereség kevesebb, mint öt százalékát teszi ki.

Zeeh rámutatott, hogy az esztendő első felében két százalékkal csökkentek a németországi bevételeik, amelyek így is megközelítették a 4,27 milliárd eurót, de bevételcsökkenésre az elmúlt 12 évben nem volt példa. Éppen ezért fontos, hogy új impulzusokat kapjanak az IFA-n való megjelenéstől. A kiutat részben azt jelentheti, hogy a német vásárlók egyre több pénzt adnak ki konyhai berendezésekre és azok már lassan kiszorítják az autót a státuszszimbólum pozíciójából, másrészt előtérbe kerülhetnek a beépíthető készülékek. Az utóbbiak esetében már együttműködnek a Nolte nevű helyi konyhabútor-gyártóval és más partnerekkel is egyeztetnek. A hálózatba kötöttség ugyanakkor a beépíthető modelleknél is elsődleges szempont marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #5
    Az mitől okos, hogy raknak bele egy béna számítógépet, ami 5 másodpercenként riportokat küldözget a fél világnak? Rendkívül hasznos. Mondjuk annak biztos, aki csinálja.
  • Mosdatlanfalusi #4
    Sosem fogom megérteni, minek MINDENT digitalizálni, okosítani, felhőbe/hálózatba kötni.
    Mechanikusan programozható mosógépeknél nincs megbízhatóbb (talán csak a kézi mosás :D)
    Kíváncsi lennék olyan statisztikákra, hogy a világ - vagy akár csak egy-egy "digitális" ország - internetforgalmának hány százalékát teszik ki ezek a kütyük. Frissítés, szinkronizálás, adatok küldözgetése (burkolt telemetriát már bele se számolom...).
    Aztán kikerül egy hibás update, találnak egy kritikus sebezhetőséget, vagy egyszerűen szét DDOS-elik a becses központi szerverüket, és az egész össze is dől, mint a kártyavár. Közben a "vidéki paraszt" továbbra is ki tudja mosni a ruháit az őskövület mosógépében. Ez aztán tényleg okos megoldás!
  • Tetsuo #3
    Nem csak utálom, hanem egyszerűen undorodom az érintőképernyőtől műszerfalon, mosógépen stb... ahogy az online (okos) háztartási berendezésektől is. :-S
  • Andrevv #2
    jó tudni, hogy mit kell kerülni...
  • kvp #1
    A butabb keszulekeik azert megbizhatobbak voltak. Kevesebb elektronika = kevesebb hibalehetoseg. Ertem en, hogy a ma mar egy szamitogep wifi-vel nem noveli annyira egy vizforralo arat sem, hogy ne lehetne beleepiteni egyet, csak nem latom sok hasznat, ami a pakolast nem tudjak automatizalni. Ha viszont ezt meg tudnak oldani, akkor az a robot akar a buta eszkozoket is jol tudna hasznalni, tehat akkor sem lenne ertelme mindenbe szamitogepet rakni.

    A samsung mikrosutok kozzul az utolso sorozat amit minden ismerosom tudott meg hasznalni, az a ket tarcsas volt, amin idot es energiat lehett allitani, de mar ez is tul bonyolult volt tobbuknek. Es a helyzet az, hogy fiatal es idos is van koztuk, tehat nem generaciofuggo az, hogy egy okos vagy annak szant keszuleket ki tud hasznalni es ki nem.

    ps: Meg az lenne nagy ujitas ha csak hozza valo samsung telefonnal lehetne ezeket a keszulekeket kezelni, tehat ha nincs folyamatosan frissitett samsung telefonod es hozza megfelelo kozossegi regisztraciod, akkor se teat nem fozhetsz, se pizzat nem melegithetsz az okos konyhadban. :-D