Gyurkity Péter

Izraeli szonda landolna a Holdon

Mégpedig februárban, a több eltérő fejlesztésen dolgozó SpaceX segítségével.

Az izraeli állami ügynökség és egy nonprofit csoport közösen jelentette be, hogy a SpaceX segítségével szeretnének landolni a Holdon, mégpedig egy saját, meglehetősen kicsiny eszköz révén. Ez decemberben indulna útnak, az ország pedig sorrendben negyedikként szállna le égi kísérőnkön.

A közlemény szerint a decemberben útnak induló Falcon 9 rakétán kapnának helyet, mégpedig másodlagos teherként, a fellövést követően pedig mintegy két hónapig tartana az út a Holdig, amelyet a 600 kg-os eszköz február 13-án zárna le. Ezt a leszállást követné, további két hónapon keresztül pedig tudományos megfigyeléseket és adatgyűjtést végeznének el, kiegészítve ezt egy izraeli zászló kitűzésével, ahogy ez ilyenkor szokásos. Jelen pillanatban a végső összeszerelési és tesztelési fázisban járnak, a 8 évig tartó munkát a decemberi fellövés követi majd, ami mindenképpen nagy eredmény lenne az ország számára. Megjegyzendő, hogy a SpaceIL nonprofit társaságot 2011-ben mindössze 3 mérnök alapította, ők eredetileg a Google Hold-versenyén vettek részt, ez azonban nemrég eredmény nélkül zárult le, így kénytelenek voltak egyéb alternatíva után nézni.

A SpaceX a maga részéről szintén több projekten dolgozik, itt nemrég azt közölték, hogy a Mr Steve névre keresztelt hajó megkapta az új, jóval nagyobb méretű hálót. Ennek feladata természetesen a begyűjteni kívánt orrkúpok elkapása lesz, amely eddig nem jött össze, bár a cég több alkalommal is nagyon közel került a cél eléréséhez. A négyszer nagyobb háló megkönnyíti a feladatot, ezt pedig már a hónap vége előtt tesztelnék, remélhetőleg kedvező eredménnyel. Ezt követően beindulhat az orrkúpok rendszeres begyűjtése és visszanyerése, hogy még lejjebb szorítsák a költségeket.

Eközben zajlik a Crew Dragon kapszula tesztelése is, az első példány pedig már megérkezett Floridába, ahol augusztus folyamán kerülhet sor a tesztrepülésre. A NASA aggályait fejezte ki a Boeing és a SpaceX kapszuláival kapcsolatban, erre azonban rácáfolhat egy sikeres fellövés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #10
    "The Code established a minimum wage for workers.
    ...
    The Code includes one of the earliest examples of the presumption of innocence.
    ....
    The Code also includes a modern take on judicial procedures. For example, when two parties had a dispute, legal protocol allowed them to bring their case before a judge and provide evidence and witnesses to back up their claims."

    Illetve a slusszpoen : "The laws varied according to social class and gender." ...ami -bar ma mar nem hivatalos- de meg mindig mukodo..vannak az egyenlok es az egyenlobbek...:P:D
  • cateran #9
    Na ne farassz....Gondolom a zsidok fingjak a passzat szelet is, nem?
  • fonak #8
    A holdon nácik vannak, előre féltem a szondát...
  • fonak #7
    Sok áttétellel pedig igen. A zsidók is onnan jöttek, Ábrahám Mezopotámiából, legalábbis a Biblia szerint.
  • gaszton421 #6
    Viszont az a keresztény kultúra amiben élsz nem Hammurapi törvényein alapszik.
  • Thrawn #5
    Ha netán nem sikerül a küldetés, akkor elítélik a Holdat antiszemitizmusért?
  • fonak #4
    Azért addig is léteztek erkölcsi, együttélési alapelvek, mielőtt állítólag az Úristen átadta a leiratát a kőtáblák formájában Mózesnek. Gondolj Hammurapi törvényeire pl.
  • eto demerzel #3
    mielott irsz gondolkodjal. bar lehet hogy nehezdre esik. azok a kotabalak utan elsz te is bar lehet hogy nem tudol rola.
  • morguldae #2
    Vagy inkább landoljon egy stúdióban oszt adják úgy mintha ott lenne a Holdon. Tök mindegy! Mások is így csinálják az űrös dolgokat.
  • overseer-7 #1
    izrael felküldhetné a holdra a mózesi kőtáblákat... legyen egy példány a holdon is már