Berta Sándor

A városoknak is kísérletezniük kell az informatikai megoldásokkal

San Franciscóban a technológiai startupok a várossal közösen dolgoznak a problémák megoldásán.

A közigazgatást átalakító startupok helyzetével foglalkoztak pár napja Bécsben, a GovTech Pioneers konferencián. Tim Draper olyan társaságok korai befektetője volt, mint a Skype, a Twitter vagy a Tesla, és szerinte a bürokrácia az egyik legrosszabb hatékonysággal működő szervezet mindenhol a világon, rengeteg pénzbe kerül és borzasztó gyenge teljesítményt nyújt, de mindez jó lehetőségeket nyújt a startupok számára. Egy másik felszólaló, az észt e-kormányzat volt vezetője szerint a kormányok a digitális átalakulást politikai kérdésnek látják, hibásan, hiszen az egy technológiai probléma, éppen ezért nem nekik, hanem a szakembereknek kellene foglalkoznia vele.

Vajon a településeknek meg kell próbálniuk mindent kihozni az új technológiákból vagy mindig először a lakóikkal kellene foglalkozniuk? Carrie Bishop, San Francisco digitális ügyekért felelős vezetője - ott ilyen poszt is van - szerint mindkét dolog fontos. A különböző megoldások kifejlesztésekor mindig szem előtt kell tartani a lakók szempontjait, de ha a városok nem kísérletezhetnek az új technológiákkal, akkor nem kutathatnák az azokban rejlő lehetőségeket.

A szakember közölte, hogy San Franciscóban először meghatározzák a megoldandó problémákat, majd azokat megbeszélik egy innovációs vezetővel. Ez a folyamat összehozza a startupokat és utána már közösen kísérleteznek. Majd az eredményeket bemutatják a nyilvánosságnak és összehozzák az egyes településeket a különböző vállalkozásokkal. Bishop kiemelte, hogy San Franciscóban az egyik komoly probléma, hogy kevés a megfizethető lakás. Ezért a Google egyik startupjával közösen kifejlesztettek egy prototípust a probléma megoldására. A város most a megoldás továbbfejlesztésébe fektet be pénzt. Mindez pedig jó módja a startupok integrálásának.

Vannak még más problémák is, az egyik például egészen különleges: a Szilícium-völgy közelsége miatt rendkívül nehéz műszaki területen tehetségeket találni. A metropolisznak a Google és a többi techóriás ajánlataival kellene versenyeznie, s ez szinte lehetetlen. Bishop és kollégái ugyanis nem kínálhatnak extra juttatásokat az érdeklődőknek. Így elsősorban olyanok jelentkeznek hozzájuk, akik már annyi pénzt kerestek, hogy fel tudják ajánlani, hogy a szolgálataikat és a tudásukat a közösség javára fordítják.


A digitális vezető rámutatott, hogy a legfőbb különbség az európai városokhoz képest az, hogy az amerikai településeken kevésbé van centralizálva a közigazgatás, éppen ezért sokszor egyszerűbb a különböző ötletek megvalósítása. Úgy véli, az államigazgatás még nagyon messze van az olyan dolgok alkalmazásától, mint a blokklánc technológia, a bitcoin vagy a mesterséges intelligencia. Nagyon nehéz ugyanakkor előrejelezni, hogy mely technológiák fognak végül nagy befolyást gyakorolni a közigazgatásra.

San Francisco elsősorban az "inkluzív technológiákra" épít. Ez azt jelenti, hogy mindegy, hogy valaki mennyi pénzt keres vagy milyen a nemzetisége, mert ez semmilyen szerepet sem játszik. Azt szeretnék, ha minden szolgáltatás minden ember számára elérhető lenne és nem csupán a társadalom egy kis csoportja számára. A gyakorlatban azonban inkább ez utóbbi valósul meg akkor, ha új technológiákat használnak, vagyis az emberek jelentős részét kizárják azok alkalmazásából. A fejlesztésekkor éppen ezért arra próbálnak meg ügyelni, hogy ez a metropolisz esetében ne történjen meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Szep es erdekes cikk, de ehhez kepest Budapesten jott letre Futar rendszer is, ami egy egyseges tomegkozlekedesi folyamatiranyito es utastajekoztato rendszer. Ehhez hasonlo, kevesbe megterulo, de a polgaroknak jo megoldasokat jellemzoen inkabb Europaban tudnak osszehozni, mig az USA jellemzoen a magancegek tisztan profitalapu megkozeliteset koveti es nagyon nehezen halad barmi ami csak az atlagos embereknek lenne jo.

    Szoval szepeket mond, de azert bevallja, hogy a varosnak se penze, se embere nincs arra, hogy igazan fejlessze az e-kozigazgatast es ami tortenik az is inkabb vagy csak for profit alapon vagy csak nagyon alacsony helyi szinten tortenik.