MTI

Megállt a PC-piac évek óta tartó zuhanása

A prognózisoknál jóval kisebb 0,5 százalékos csökkenéssel stabilizálódott a harmadik negyedévben a hagyományos számítógépek világpiaci forgalma az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat legfrissebb elemzése szerint.

A harmadik negyedévben 67,2 millió hagyományos kivitelű, azaz asztali, notebook és workstation számítógépet értékesítettek a világpiacon, 0,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az IDC prognózisa 1,4 százalékos forgalomcsökkenést jelzett előre a harmadik negyedévre. A piacvezető öt legnagyobb gyártó megerősítette pozícióját a többi gyártóval szemben. Az öt közül csak a legkisebb, az Asus eladásai csökkentek, mégpedig a 0,5 százalékos piaci átlagnál jóval nagyobb, 14,6 százalékos mértékben.

Az összes többi gyártó eladásai 3,2 százalékkal csökkentek 17,475 millióra 18,029 millióról. Együttes piaci részesedésük 26,0 százalékra csökkent 26,7 százalékról. A piacvezető változatlanul a HP Inc. 15,295 millió, az egy évvel korábbinál 6,0 százalékkal több számítógép eladásával. A HP piaci részesedése 22,8 százalékra nőtt 21,4 százalékról. A második legnagyobb számítógép gyártó a Lenovo 21,6 százalékos piaci részesedéssel a 2016 harmadik negyedévi 21,5 százalék után. A kínai vállalat eladásai 0,1 százalékkal 14,506 millióra nőttek.

A harmadik helyen álló Dell eladásai 0,8 százalékkal 10,836 millióra nőttek a harmadik negyedévben, ami 16,1 százalékos piaci részesedéshez volt elegendő az egy évvel korábbi 15,9 százalék után. Az Apple 0,3 százalékkal 4,901 millióra növelte eladásait, piaci részesedése pedig 7,3 százalék lett 7,2 százalék után. Az Asus 4,189 millió számítógépet értékesített 4,907 millió után, piaci részesedése pedig 6,2 százalékra zsugorodott 7,3 százalékról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #7
    Ami még problémásabb hogy olyan dolgokhoz vásárolnak hw-t , aminél nincs hasznavehető "output" , ha csak a elhülyülést nem számolom :D.
  • ugh #6
    Ezt a faszsagot te se hiszed el, ugye?
    A rayzenhez is ugyanilyen draga minden mint az intelhez.
    A ryzent sokan vettek amd fanok akik eddig az fx meg a tobbi ocskavassal szerencsetlenkedtek.
    Az amd fansag az ilyen rebel dolog.
    Az amd a josagos a feher nindzsa (egyik sincs).
    Mikozben evekig hamis tablazatokkal, hamis, manipulalt ferde tesztekkel , hulyitettek a sok ostobat.
    Az egysegsugaru amd fan inkabb benazik, szop inkabb csak azert se vesz intelt mert egy idiota. Tisztelet a keves kivetelnek.


    Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.10.15. 10:10:56
  • ugh #5
    Aha.
    Szoval ilyen hardver arak mellet nem csokkentek?
    Ezek szerint nem az eladott darabszamot neztek a statisztikak hanem a hasznot.
    Ne mondja senki, hogy az egy evvel ezelottihez kepest 150%-os vga arak es a 250%-os ram arak mellett novekedett az eladott darabszam.
    Lofaszt.
    Aki ezt beveszi az egy mazsola szintjen van.
  • Szefmester #4
    Persze hogy megállt, akinek nem volt rá valójában szüksége, az mostanra már átállt a telefonra, meg tabletre... netán notebookra.

    Most már csak azok vesznek PC-t akinek kell, és mostanában az Ryzen miatt felpezsdült annyira a piac, hogy az amúgy egyre csökkenő fejlődési tempó mellett is vegyenek új gépet az emberek.

    (persze ezek az adatok az OEM gépekre vonatkozik amúgy is..)
  • zola2000 #3
    Persze hogy növekszik, manapság jönnek a komolyabb jrpgk is pcre :)
  • hunscripter #2
    Szerintem azért az AMD-nak is részben köszönhető, kicsit megmozgatták a piacot a Ryzennel :) megingott az Intel egyeduralma végre.
  • kékherceg #1
    Sokan álltak át Win10-re,majd megint csökkenni fog szerintem.