Berta Sándor

Nincs bizonyíték Putyin németországi dezinformációs kampányára

A német hivatalok egy éven át kerestek bizonyítékokat, de nem találtak.

A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) arra volt kíváncsi, hogy vannak-e egyértelmű bizonyítékok arra, hogy orosz dezinformációs kampány zajlott a német kormány ellen. A kiszivárgott információk alapján azonban nem sikerült ilyen bizonyítékokat találni. Az elkészített 50 oldalas titkosszolgálati jelentést ennek ellenére nem hozzák nyilvánosságra, mert annak tartalma csak tovább ronthatna az amúgy is feszült német-orosz viszonyon.

A negatív eredmény ellenére a kancelláriahivatal elrendelte a további vizsgálatokat. A BfV Szputnyik nevű különleges kiértékelő egysége és a BND pszichológiai műveletek munkacsoportja által leírt dolgok ugyanis egyáltalán nem jelentik azt, hogy minden rendben lenne. Nehéz ugyanis megállapítani, hogy hol a határ a túlzó és az álhírek, valamint a dezinformációk között. Ennek a jelenségnek az állam által való kezelése egy teljesen új kihívást jelent és az egész dolgot tovább kell tanulmányozni. A németek attól tartanak, hogy Oroszország ugyanúgy beavatkozhat a választásokba, mint tette azt az Amerikai Egyesült Államokban. A német titkosszolgálatok igyekeznek felkészülni, s a francia és a holland társszervezetekkel szorosan együttműködnek, a két szomszédos államban ugyanis szintén választások lesznek a közeljövőben.

A vizsgálatot a Lisa-ügy miatt rendelte el Angela Merkel kancellár. Az orosz sajtó és a politikusok egy 13 éves oroszországi német lány állítólagos megerőszakolása miatt hangulatot gerjesztettek, maga az orosz külügyminiszter is hivatkozott az esetre. A szituáció végül tüntetésekhez vezetett, többek között a német kancellária előtt is. Csak később derült ki, hogy az egész történet kitalált volt. Ezen ügy és más esetek mögött egyaránt orosz kormányzati vagy a titkosszolgálati szereplőket gyanítottak. A jelentés alapján azonban ezt egyetlen ügyben sem sikerült bebizonyítani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "befolyásolási kampányt" rendelt el a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamat ellen - írta korábban az amerikai hírszerzés részleges jelentésében. Hackereket, hamis híreket terjesztő portálokat és a Wikileakset is felhasználta az orosz kormány az amerikai választások befolyásolására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Paddy #4
    Nézzük már meg, hogy az NSA hány választást piszkált meg.
  • codaco #3
    Azért el lehet hinni a beavatkozást, mert jelenleg a gazdasági szankciók érzékenyen érintik Oroszországot. Ha változnak a vezetők nyugaton (pl. Trump), akkor a szankciók megszüntetésére is nagyobb az esély.
  • morguldae #2
    Lassan Putyin lesz az isten-esetleg az ördög, már mindenben benne van a keze....pfff.... Röhej. Az oroszok már a spájzban vannak... Tuti a rágcsálókat is ő küldi a mezőkre, hogy ne legyen termés, meg Putyin fagyasztotta el a termést Olaszországban is, meg Putyin csinálta ezt meg Putyin csinálta azt is... Hagyjuk már! Folyik ellene a média háború ennyi. Egyébként meg ja az USA-nak van mindenbe a keze nem Putyinnak. Úgy emlékszem a németeket is az USA hallgatta le hosszú éveken át, vagy nem? A német kormány meg úgy gagyi ahogy van-lejáratja az önmagát. Milyen hülye engedi be számolatlanul a hazájába az idegeneket???
  • Archenemy #1
    "A németek attól tartanak, hogy Oroszország ugyanúgy beavatkozhat a választásokba"

    A szemetek. Köztudott, hogy más országok választásaiba csak az Amerikai Egyesült Államok avatkozhat bele, hiszen ő a Jó Ügy érdekében teszi.

    https://444.hu/2017/01/17/amerika-szaz-eve-hekkel-szet-valasztasokat-vilagszerte