Szekeres Viktor

Az alapító - Mert a McDonald's mindenki kedvence

Vannak tipikus, a központi figurát felmagasztaló életrajzi filmek, azonban Az alapító közel sem ilyen. Lehet, hogy a megtekintés után még a McDonald'sot is megutáljuk?

Hogy tetszett Az alapító?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Az alapító kapcsán azt lehetett előzetesen olvasni, hogy a film a McDonald's étteremlánc alapítójáról fog szólni. De hogy lehet, hogy akkor a főhős, akit Michael Keaton alakít ismét csak remekül, egy bizonyos Ray Kroc, akit még véletlenül sem McDonaldnak hívnak? Aki nem ismeri a gyorsétterem történetét, az igencsak meg fog lepődni a film nézése közben, és még attól sem kell tartania, hogy azt sulykolnák bele, hogy egyen a McDonald'sban, mert az jó.


A történet főhőse egy középkorú ügynök, aki sokadik vállalkozása keretében éppen mixerekkel házal (nem túl sok sikerrel), amikor is kap egy hívást, hogy egy kuncsaft hatot szeretne rendelni belőle. Nem hisz a fülének, ezért autóba pattanva Amerika keleti partján köt ki, ahol felfedez egy kis hamburgerest, mely előtt hatalmas sorok kígyóznak. A népszerűségre hihetetlen gyors kiszolgálásával (20 helyett fél perc a várakozási idő) szert tevő hely neve McDonald's volt. Ez nyomban megihlette Ray Krocot, és nekilátott megvalósítani az álmát. Bárkin és bármin átgázolva.

Aki a McDonald's alapításáról szóló film kapcsán a McDonald's konkrét megalapítására, a kezdetekre kíváncsi, az a film első negyedében kap egy pár perces dialógot, amiből mindent megtudhat, azonban a fókusz a franchise, az étteremlánc megalapításán van. Ennek a folyamatnak a lépcsőit, főbb szereplőit és az adódó buktatókat mutatja be Az alapító, miközben a fókuszban az alapító testvérpár és az ügynök kapcsolata mellett utóbbi erőfeszítései kerülnek, hiszen mindvégig azon van, hogy kisajtoljon valami hasznot a kooperációból.


Krocot természetesen csakis a pénz érdekli, ennek érdekében könnyű szívvel áldozza fel személyes kapcsolatait - bizton mondhatjuk tehát, hogy a filmet nem a McDonald's PR-osztálya finanszírozta. Az amerikai álom efféle ábrázolása, mely arra mutat rá, hogy olykor közel sem tehetségre vagy hozzáértésre van szükség, hanem elég a puszta kitartás, a felelőtlennek tűnő kockázatok bevállalása és a gumicsonton való fáradhatatlan nyammogás. Ez lehet, hogy nem újdonság, de mindenképpen szíven üti az embert az, amit lát, főleg a legvégén, amikor való életbeli képsorok kerülnek elénk, s a stáblista alatt valós interjúrészletek szólnak, melyek tartalma..., nos, igen.

Az alapító kifejezetten jól sikerült film lett, bár inkább a krónikaszerű életrajzi alkotások közé sorolható be, mintsem a mélyebb, elgondolkodtatóbb, megannyi kérdést felvetők közé. A megközelítése mindenképpen friss volt azzal, hogy egy antipatikus figurát, egy kvázi antihőst állított a középpontjába, s ennek köszönhetően a nézők sem nagyon fogják tudni, hogy miképp is kellene érezniük iránta. Olykor azonban egy kis bizonytalanság és kétkedés még jót is tehet az ember lelkének. Most már csak az a kérdés, hogy mozi után hová megy vacsorázni a néző? Mert hiába érezzünk magunkat mocskosnak a film megtekintése után, a testvérpár tiszteletére lehet, hogy mégiscsak le fog csúszni egy-két sajtburger.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Az alapító (The Founder)
feliratos, amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2016
12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: John Lee Hancock
forgatókönyvíró: Robert D. Siegel
operatőr: John Schwartzman
zene: Carter Burwell
producer: Don Handfield

szereplők:
Michael Keaton (Ray Kroc)
Nick Offerman (Dick McDonald)
John Carroll Lynch (Mac McDonald)
Linda Cardellini (Joan Smith)
Patrick Wilson (Rollie Smith)
Laura Dern (Ethel Kroc)
B.J. Novak (Harry Sonneborn)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Stílusosan - "bullshit" amit írsz. Tagadhatatlan tény, hogy a Mekinek oroszlánrésze volt egyfajta életmód elterjedésében, ami már függetlenedett tőle.
    A magyar konyha nem egészségtelenebb, mint pl. a bolgár vagy az ukrán sőt, a választékosság miatt egészségesebb azoknál, viszont azt tudni illik, hogy elsősorban a paraszti életmódhoz igazított étrend hagyományozódott jelen korunkra, vagyis a kalóriabomba zsíros ételekhez nincs meg annak elhasználása energiaként, ráadásul a 1940-es évektől rossz irányba "fejlődik" az úgynevezett magyar konyha - némely kivételtől eltekintve -, hiszen nincs már rendje és harmóniája sem az összetevőknek, sem a porcióknak.
    A (valójában poszt)modern "tudatos" és "egészséges" táplálkozás népszerűsége zömében csupán alacsonyszintű, felszínes ismeret divatként terjedése. Ennek fényében születnek a disznózsírt, vagy a tejet mint táplálékot teljesen leíró kutatások, nem vizsgálva például a házi hízlalású vagy makkon tartott szalontai és mangalica fajták zsírjának LDL / HDL koleszterinarányát és más összetevőkit vagy a tej harmonikus komplexitását.

    Az Eurostat statisztikáiról egy Churchill idézet jut eszembe (pontosan tudod, melyik), hiszen Ángliában élve nem hiszem, hogy az angolok kevésbé lennének túlsúlyosak. Mindazonáltal említést és kimutatást érdemelne az is, hogy a statisztikában az úgynevezett "magyarok" túlsúlyának / fittségének pontosan milyen a népcsoportokra vonatkozó lebontása. Ugyanis enélkül (is) hamis a statisztika, bár lehet, hogy te idéztél rosszul és állampolgár szerepel, de úgy sem ér sokat.
  • Ender Wiggin #4
    Csak a Meki nem lehet felelős az elhízásért. Mert ugye ott van még mellettük a Burger King, Wendy's, KFC, Subway stb. a legnagyobb láncok 95%-a amerikai. A másik meg, hogy a BMI statisztikák szerint (jó, a BMI nem ad teljes képet valakinek a testkompozíciójáról, tehát csalóka) az első 20 prszágból alig párban dominálnak a gyorséttermek egészségtelen kajái. Igaz, az USA a 8. a listán...
    A magyar konyha meg a világon talán a legegészségtelenebb, talán ezért is szerepel Mo az Eurostat listán az első 5-ben az EU tagok között (21,1% túlsúlyos, összehasonlításként a románok a "legfittebbek", csak 9,4%-uk túlsúlyos)
  • kalapos01 #3
    Egyetértek. Undorító a McDonald's, hiszen miattuk kötelező McD-hamburgert enni, nem választhatja meg az ember szabadon az étrendjét, és ha nem lenne, akkor a többi 120 étteremláncnak köszönhetően mindenki fitten és egészségesen zabálna chipset a tévé előtt. Mert egy bulvárdokumentumfilm azt mondta.

    Mert az TÉNY.
  • caprine #2
    Michael Keaton szerintem nagyon jó választás volt erre a szerepre.

    De az tény, hogy az elhízott amcsik legalább 10-20%-ért a meki a felelős. Csak elég megnézni a Super Size Me
    Utoljára szerkesztette: caprine, 2017.02.13. 09:14:31
  • zola2000 #1
    Azért tudott valamit az ürge, hogy világszerte népszerű lett a McDonald's

    https://www.youtube.com/watch?v=Q16KpquGsIc :)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.02.11. 08:52:56