Ötvös Tibor

Szellemirtók - közeleg a legutáltabb folytatás premierje

Július 28-án - az Egyesült Államokban már 15-én - kerül a mozikba a Szellemirtók "harmadik része", mely már a bejelentése után is kiérdemelte a leggyűlöltebb folytatás címkét. De miért övezi ekkora ellenszenv az egyébként a mai napig méltán népszerű franchise legújabb darabját?

Adsz esélyt az új Szellemirtóknak?
  • Igen, persze
  • Nem, nem érdekel az új változat
  • Már az eredeti sem tetszett
Kezdjük az elején, mint minden normális „krónikát”. A Szellemirtók első része 1984. június 8-án került a mozikba és szinte azonnal kirobbanó siker volt, utána pedig az adott év második legtöbb bevételét termelő filmjévé vált (vígjáték-kategóriában pedig fellépett az örök ranglista élére). Az alapötlet, mely szerint állásukat vesztett tudósok elkezdenek szellemekre vadászni már a második változat volt, hiszen az eredeti tervek alapján a Ghostmashers címet kapott projektben a „harcosok” időn és téren át utazgatva hajtották volna a szellemeket.

A csapat is másképpen nézett ki, hiszen John Belushi és John Candy mellett Eddie Murphy voltak kiszemelve a tervezetre. Azonban túl sokba került volna ez a projekt, így Harold Ramis belépett a képbe és segített Aykroyd számára költséghatékonyabbá varázsolni a filmet. Időközben pedig az író legjobb barátja és Blues Brotheres társa, Belushi is elhunyt, ezzel pedig a maradék két szereplő is lelépett a filmből (amit pár évvel utána már biztosan nagyon bántak).


Mindenesetre miután Ramis és Aykroyd megmaradtak, elindult a keresés a harmadik Szellemirtó után és végül miután Chevy Chase is visszautasította a felkérést, Bill Murray lépett be a képbe és indult el ezzel a világhír felé. A kirobbanó siker után természetesen érkezett a folytatás, mely 1989-ben került a mozikba, azonban maguk a színészek sem voltak teljesen elégedettek a végeredménnyel. Ennek ellenére több pénzt hozott, mint az első rész, azonban a nagyon várt harmadik fejezet csak nem akart elkészülni.

Pedig alapanyag aztán készült rendesen. A legismertebb talán az a változat, melyben Bill Murray karaktere szellemként tért volna vissza és így kísérti a többieket. Ez elég vicces alaphelyzetnek tűnt, ám a színész szerint a forgatókönyv közel sem volt kidolgozott és ezért nem vállalta a szereplést. A másik, szintén Aykroyd által készített történetben egy alternatív Manhattanbe kerültek volna a kalandorok és ebben a pokoli városban kellett volna megoldaniuk a problémákat. A címe Ghostbusters 3: Hellbent volt, ám a magas költségek miatt végül ez a terv is kútba esett.

Az utolsó ismert tervezet a régi szereplőkkel Harold Ramis utolsó filmje, a nagyot bukott "A kezdet kezdete" kapcsán merült fel, melynek idején Aykroyd, Ramis és Etan Cohen összeültek és elkészítettek egy újabb Szellemirtók 3 változatot. Ez azonban a film bukása miatt szintén nem kapott zöld utat. Sajnos 2014-ben elhunyt Harold Ramis, és így immáron hivatalossá vált, hogy a régi szereplőkkel már biztosan nem kapunk újabb részt.



Ekkor kezdődött el az őrület, hiszen az új hollywoodi feminista gyakorlatnak megfelelően a Tripla vagy semmi után a Szellemirtók is női főszereplőkkel tér majd vissza. Bár Paul Feig már számos alkalommal bizonyította, hogy képes vicces és izgalmas filmeket összerakni (lásd legutóbb A kémet), de azért egy ilyen projekt kapcsán már nagyon komoly ellenállásba ütközött, a rajongók ugyanis elképesztő haraggal és értetlenséggel fordultak a projekt irányába és elindult a hadjárat.

A szereplőválasztás érdekesen alakult. Első körben Emma Stone is tagja lett volna a csapatnak, azonban elmondása szerint nem akarta lekötni magát egy franchise-hoz és egy interjújában azt is megemlítette, hogy nagy rajongója volt az eredetinek és ezért inkább passzolja a lehetőséget. Így végül a négy szereplő Kristen Wiig, Leslie Jones, Kate McKinnon és Melissa McCarthy lett. A négy dáma mellé pedig ezúttal egy férfi asszisztens jár, akit maga Thor, azaz Chris Hemsworth alakít majd.

A forgatási munkálatok elkezdődése után szerencsére kiderül az is, hogy azért a klasszikus még életben maradt szereplői is felbukkannak majd egy-egy rövidke jelenetben. Ez azonban nem csillapította a rajongók haragját és amikor megjelenik az első hivatalos előzetes, minden dühüket ráengedik a készítőkre. A YouTube-videó minden idők legtöbb Dislike-ját (ellenszavazatát) kapja, a sajtó szimplán csak csajfilmnek emlegeti és a hozzászólásokban a szimpla „ez meg mi a fene?” jellegű értetlenkedéstől kezdve a „nem akarunk új részt”-en át a legelvadultabb szexista megnyilvánulásokig minden felbukkan.



Paul Feig és a stáb csalódott, közleményekben próbálják menteni a menthetőt, de ezzel csak újabb fát tesznek az egyébként is lángoló tűzre. Hatalmas ellenszélben fejeződött be a forgatás és a premiert július 15-re (nálunk 28-ra) tűzik ki. Jelen pillanatban elég nagy a csend, hiszen a készítők nem nagyon adnak ki friss előzeteseket a filmről és a szereplők sem nyilatkoznak, így a rajongók sem érzik azt, hogy meg kellene nyilvánuljanak.

Ez a kivárás a premierig tart majd és feltehetően akkor ismét elszabadul a Pokol. Sokszor lehet azt olvasni, hogy a különböző negatív kampányok is jót tehetnek egy filmnek, hiszen a marketingesek szerint mindegy mit mondanak az emberek, csak beszéljenek a filmről, azonban ez az érv valószínűleg abszolút megdőlt a Szellemirtók esetében. Ritka, hogy ilyen harag és gyűlölet zúduljon egy alkotásra, melyet még be sem mutattak és éppen ezért nagyon kétesélyes a dolog. Vagy valóban jól sikerül a film és elhallgatnak az ellenzők vagy pedig hatalmas bukás lesz, és talán egy pillanatra megakad Hollywoodban ez a „dolgozzunk fel mindent nőkkel” vonal. Hamarosan kiderül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Katalizátor #44
    Nem mindegy mi a mainstream felfogás? Felhúzni magad rajta meg pláne nem éri meg.
  • gergely1991 #43
    Márpedig egyik se különb.
  • fonak #42
    A mainstream felfogás szerint korántsem. Az első pozitív, a második negatív.
  • gergely1991 #41
    Feministának olyan lenni, mint hímsovinisztának....
  • fonak #40
    Feministának lenni az nem gáz, hanem dicsőség, vagy inkább általános elvárás mostanában Hollywoodban, meg az amcsi fősodratú médiában. Most a trend a mindenkit lerúgó 45 kilós csaj, meg a nemfehér hős. A szuperhős-képregények engem teljesen hidegen hagynak, de ahogy hallom mostanában azoknál is ez a szokás, ezt majmolja az új Ghostbusters.
  • gergely1991 #39
    Akkor meg "szexista feminista rendező"-ként lesz beállítva . :D
    Úgy lenne normális a dolog, ha férfi mellé egy társnőt is beszerveznének,mindkettőnek meglenne a maga különlegessége mely a másiknak nincs,így segítve(kiegészítve egymást),így lehetne akár egy szerelmi szál(emellé a szokásos 12+-os ágyjelenet),hogy mindenkinek megfeleljen,ezt még lehetne fokozni különféle vicces szituációval is akár hogy pl vígjáték is legyen.....
    Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.07.13. 21:31:15
  • Ender Wiggin #38
    Azt kihagytad, hogy a nagyszájú, mindenkit lerúgó szereplőnek is nőnek kell lennie.
  • mikromanus #37
    Az eredeti szórakoztató volt, de ez nem túl bíztató. Azért majd meglátjuk. Az amcsik meg sokszor nevetségesek a maguk "kötelező" és valóságón túlmutató mértékű arányaikkal és sztereotípiáikkal. MInden sorozatba kell egy néger, ha sok a szereplő, akkor egy ázsiai és persze 1 vagy több KIZÁRÓLAGOSAN POZITÍV "Meleg" szereplő. Negatív nem lehet, mer' akkor homofób, meg gyűlöletkeltő. Mintha nemtől, beállítottságtól és nemzetiségtől-bőrszíntől függetlenül nem lennének mindenütt tahók, seggfejek és "negatív" szereplők. Ja, meg legyen csaj is, de persze vezető beosztásban, vagy "sikeres" nőként ábrázolva, hogy ne tűnjön szexista hímsoviniszta disznónak a rendszező.
    Vicc is van erről:
    "- MIért van az amerikai sci-fikben mindig egy fekete, egy ázsiai szereplő, de arab szinte sose?
    - Mert a sci-fik a jövőben játszódnak."

    Szerk: ja, meg zsidó is legyen, de persze pozitív szereplőként. A bunkóknak marad a "Normál" ember.
    Utoljára szerkesztette: mikromanus, 2016.07.13. 10:52:21
  • Csacsis #36
    Egyetértek! :D
  • Zombee #35
    Nem is feltétlenül a remake, reboot stb a baj, azért nem egyszer volt már rá példa, hogy valami új szereplővel is jó lett. Viszont annak az új szereplőnek nehéz dolga van, egy klasszikushoz fogja mindenki hasonlítani, és neki valami újat kell hoznia, mert a régi lemásolása instant bukta, új színt hozni valamibe úgy, hogy a régihez is méltó legyen, piszok nehéz. Na, ez az, ami ezekkel a ripacsokkal nem jött össze az előzetes szerint. Melissa McCarthy kb. egy karakterre képes, Kristen Wiig-nek hiába emlegetik a Mentőakciót, töltelékszereplő volt, bárki eljátszhatta volna az utcáról is, említésre méltó produktuma nincs, a két SNL-es csajt nem ismerem, de az meg kb. Showder Klub színvonal, szóval bennük sem reménykedem.

    Az eredetiben azért kapásból ott volt négy jó színész, akikből három remek komikus, Dan Aykroyd és Bill Murray bizonyították is ezt már addigra.

    És még valami a sokat hangoztatott eredeti szereplőkről: nem az eredeti karaktereikben tűnnek fel.