Berta Sándor

Nagy-Britannia adózási különmegállapodásokat köt az IT-cégekkel

Az amerikai óriáscégek igyekszenek elkerülni az adófizetést, és egyedi megállapodásokat erőltetnek a költségek minimalizálására. Ahol az egyik örszág örül, a többiek veszítenek.

Ahogy egész Európában, úgy számos cikk született arról Nagy-Britanniában is, hogy az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google különböző stratégiákkal igyekeztek elkerülni az adófizetést. A Microsoft azonban kimaradt e támadások célkeresztjéből. A The Sunday Times kiderítette azt is, hogy miért. Az amerikai konszern ugyanis egyike annak a 143 vállalatnak, amelyek külön megállapodtak a brit adóhivatallal (HMRC). A HMRC beleegyezett abba, hogy a Microsoft másként ossza el a nagy-britanniai és írországi nyereségét.

Az egyezmény 2011 óta van hatályban és 2017-ig él, azóta a Microsoft 11 milliárd dollárt folyatott át Írországba a megegyezés keretében. Ez azért fontos, mert Írországban a társasági adó 12,5, míg Nagy-Britanniában 20 százalékos, ráadásul a Microsoft Limited nevű brit kirendeltséget nyilvánvalóan helyi marketingrészlegként kezelték. A HMRC azt állítja, hogy az ilyen megállapodások miatt egyetlen vállalkozás sem fizet akár egyetlen pennyvel sem kevesebb adót, a Microsoft pedig azt emelte ki, hogy világszerte minden törvényt és előírást betart.

A Microsoft Limited bevétele 2014-ben 2,2 milliárd font volt, ezután 21,9 millió fontot kellett fizetnie adóként. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy a szigetországban a cégeknek nem a bevételük, hanem a nyereségük után kell adózniuk. A nyereség azonban elosztható, hiszen az amerikai óriás a szoftvereket elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban, míg a hardvereket Kínában készíti. Tovább bonyolítja a szituációt, hogy Nagy-Britanniában akár 230 százalékos kutatási költséget, valamint a helyi számítógép-központokban tett befektetéseket is leírhatnak a társaságok.

Az egész különmegállapodásos sztori azért probléma, mert ezek szerint ahelyett, hogy mindenki korrekten, az általánosan érvényes szabályok alapján adózna, az egyes országok különmegállapodásaikkal tovább bátorítják e cégeket a befizetendő adó csökkentésére, illetve így igyekeznek versenyelőnybe kerülni az Európai Unió más országaival szemben, nyilvánvalóan azok kárára. Egy ilyen versenyben pedig, ahol az adóhivatalok egymásra licitálnak, hogy melyikük ad nagyobb adókedvezményt, a végén minden európai állampolgár veszít. Járulékos hatásként torzul a piac, a nagyobb, általában amerikai cégek versenyelőnybe kerülnek, és a kontinens vállalkozásainak esélyük sincs ugyanezen módszer alkalmazására, a megerősödésre.

Korábban a Facebook kapcsán derült ki, hogy 2014-ben mindössze 4327 font társasági adót fizetett, amely kevesebb volt az alkalmazottai által fizetett személyi jövedelemadónál. Az elszámolási rendszeren változtatnának, így a közösségi portál 2017-től várhatóan több adót fog fizetni abban az országban, amelyben a bevételeit szerzi. A brit adóhivatallal kötött egyezség értelmében a Google 130 millió fontnyi elmaradt adót fizet a szigetországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #19
    Az tény, hogy centralizálódik a hatalom - úgymond -, pl. a földvásárlások által kialakult nagybirtokokkal, a "haverok" üzletének előnybe hozásával, de ez legalább magyar marad, nem úgy mint a globális zsidó maffia harácsolása nyomán, bármely országban "liberális demokráciát" hirdetve.
    Orbán minimális hűbéri rendszere nem jó, de még mindig jobb, mint az addigi magyarországi, demokratikusnak hazudott viszonyok. Persze látszik az is, hogy Orbán is csak alattvalója az említett zsidó maffiának, mint mindenki akit ismerünk a politikában - sajnos.
  • ostoros #18
    Kálmán Szolga egy vicc.12 percnél majd szétrobbant a feje.
  • Kikikirly1991 #17
    Én csak annyit fűznék hozzá hogy ha tényleg elloptak minden földet,hol vannak a gazdák?nem hallom hogy tüntetnének...Pedig ha valakiket, őket aztán nem kell félteni.
    Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2016.06.23. 07:55:59
  • Kikikirly1991 #16
    Egyetértek.Tegnap néztem az ATV-n Csepreghy Nándor Kálmán Olga Egyenes beszédet, a felcsúti kisvasútról.Én nem tudom hogy van e köze ahhoz hogy a miniszter elnök ott született,de a műsorban elég hitelesen érvelt Csepreghy,Olga meg inkább erőlködött.Jogosan tette fel a kérdést,hogy azért mert Orbán ott született ne fejleszsszük turisztikailag,holott adottságai miatt érdemes.Az is kiderűlt az interjúbol hogy az Átlátszó pont.hu és minden más újság ugyanazt vette át,hatalmas baromságot írt meg arról hogy hazudtunk az uniónak(ezt nem elnézték,szándékos hazugság).Hogy menne 2500 kötőjel 7000 ember naponta kisvasúton de ki is derül egyértelműen hogy ők az egész vonalnak a forgalmát állították be a felcsúti szakaszra és ezt hazudtuk az uniónak.Unióba se hülyék ülnek hiába akarna ilyet hazudni a kormány józan paraszti ésszel se reális a 2000-7000-res forgalom naponta 4 kocsiból álló kisvasúton.Újabb fekete pont a média függetlenségre.Akit érdekel itt megtekintheti:
    https://www.youtube.com/watch?v=RLjm46O1-o8
    Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2016.06.23. 07:50:45
  • Tetsuo #15
    Egyszerűen vak vagy. Nyeled a fősodratú propagandát ezerrel. Az ilyen embereknek hiábalvaló megmagyarázni a helyzetet.
  • errorista #14
    Ok.
  • ostoros #13
    Ezt sulykolja a sajtó a fejekbe. Csak ez nincs így szerencsére.
  • errorista #11
    " Természetesen a Nyugat politikusai ugyanúgy, pontosabban még inkább korruptak, mint hazánkéi. Ezt persze nem hogy a magyarok, de az ottélők többsége sem látja. "

    Faszt. Legalábbis a centralizáltságot tekintve a fidesz messze túlnő bármit nyugatra. Övék az összes föld, bank (szép lassan); a teljes jogszolgáltatás, kezdve a jogalkotástól a bíróságon és az ügyészségen át egészen a rendőrségig.
    Rengeteg bizonyíték van ellenük, és mind félre van lökve. A Vida, a Matolcsy, a Questorosok szabadlábon.

    Övék az összes TV, az összes rádió, az összes plakát, állami propaganda folyik, ha a csapból nem is, a vízszámlából mindenképp.
    Az általános és középiskolai tankönyveket betiltották (a meglevő, több éve piacon levőket, tudod. Nem nem Támogatják, nem megTűrik, hanem konkrétan beTiltották), az órákat mesterségesen puffasztják olyanokkal, mint hogy tornaóra terem nélkül :o

    A "ki korruptabb versenyben" -ban a többiek ott tartanak hogy az egyik vagy másik gyógyszergyártótól fogad el több kenőpénzt, nálunk meg ott, hogy saját magukkal tömnek ki mindent, bárki aki nem hódol be nekik azt leváltják (állami szervek, médiák), és tudatosan építkeznek a jövőre.

    (és akkor nem írtam a konkrét esetekről, hogy mi mennyiből (1000 milliárd túl- illetve alulszámlázást biztos össze tudsz szedni te is), vagy akár hogy milyen KKV-kat lehetetlenítettek el a helyi szervek (polgi, rendőrség, NAV)).

    Ilyen máshol nincs, nyugatra legalábbis.
  • Tetsuo #10
    Természetesen a Nyugat politikusai ugyanúgy, pontosabban még inkább korruptak, mint hazánkéi. Ezt persze nem hogy a magyarok, de az ottélők többsége sem látja.
  • Tetsuo #9
    A briteknek elnéznek egy csomó mindent, ráadásul most a "fenyegető" Brexit miatt még inkább azt csinálnak, amit akarnak.