Berta Sándor

Műtéteket halasztottak el egy számítógépes vírus miatt

Az érintett intézmény illetékese példaértékűen reagált a helyzetre.

A neussi Lukaskrankenhaus számítógépes rendszere szerda óta nem működik, mert megbénult egy vírustámadás miatt. Az intézményben kénytelenek voltak műtéteket is elhalasztani és számos rendszert leállítani. Az eset rávilágított arra, hogy mennyire sebezhetőek napjainkban a kórházak IT-infrastruktúrái.

Az eset kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a kórház illetékes menedzsere rendkívül profi és nyílt módon állt a témához, fel sem merült, hogy eltitkolja a támadást, hanem azonnal tájékoztatta a vezetőket és a közvéleményt. Minden számítógépet azonnal leállítottak, hogy megelőzzék a nagyobb kár bekövetkezését.

A Lukaskrankenhaus élen jár az egészségügyi rendszerek digitalizálásában. Minden egyes betegágynál internethozzáférés van és nemrég elindították a Visite 2.0 nevű programot is, melynek köszönhetően az orvosok és az ápolók táblagépekről közvetlenül hozzáférhetnek az egyes betegaktákhoz. A támadás után ugyanakkor ezt a projektet is leállították.

Januárban a Royal Melbourne Hospital Windows XP-s számítógépeit fertőzte meg egy vírus. Az eset miatt részben megbénult az intézmény. A fertőzés a kórház patológiai részlegének konfigurációit érintette. A kórházi dolgozóknak számos vér-, vizelet- és szövetmintát kellett a számítógépek nélkül megvizsgálniuk, ami jelentős fennakadásokat okozott. Különösen súlyos volt a helyzet az intenzív és a betegfelvételi osztályokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #5
    Régen nem volt Internet, így régen jobb volt komment nem is volt... A falnak megyek az ilyen kommentektől...
  • Ender Wiggin #4
    Régen rossz, ha egy kórházban a PC-k leállása miatt nem lehet dolgozni... Régen tényleg jobb volt minden.
  • end3 #3
    Nagyobb katasztrófa, hogy a "zemberek" (menedzserek is) totálisan tájékozatlanok az ügyben. Választanak olcsóbb internetszolgáltatót, mert megtakarítani akarnak. Ahol még a proxy-t és a vírusírtást sem preferálják, mert nem fér bele a "büdzsébe". Ezután iMAP-en folyamatosan "leszinkronizálják" a felhasználóknak a többszáz vírusos csatolmányt. Ha esetleg lenne egy jó víruskeresője, azt is cs*szheti. A katasztrófa innentől már csak pár lépés.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2016.02.22. 08:34:05
  • flashpointer2 #2
    Tuti valaki látni akarta a röntgengépen Anna Kurnyikova meztelen fotóit amit egy emialben kapott...
  • Candi #1
    Remélem éppen egy sürgős vakbélműtétre várt ebben a kórházban az, aki azt a vírust írta...