Berta Sándor

Automata hajóval a Mayflower nyomdokain

Egy önállóan közlekedő trimarán követheti az angol puritánok első csoportját szállító hajó útját.

A Mayflower Autonomous Research Ship (MARS) nevű robothajó 2020-ban, 400 évvel a Mayflower után indulna el és pontosan az eredeti útvonalat követné. A projektet a Plymouth Egyetem tudósai hívták életre, akik így állítanának emléket az egykori hajósoknak.

A 32,5 méter hosszú trimaránt az egyetem szakemberei a Shuttleworth Design munkatársaival közösen tervezték. A MARS maximális sebessége elektromos meghajtással 12,5 csomó, vitorlákkal 20 csomó lesz, a vitorlafelület 159 négyzetmétert tesz majd ki. A hajót két árboccal látják el és összesen három vitorlakonfiguráció közül lehet majd választani. A vitorlákat könnyen be lehet vonni és ki lehet engedni. A hajótest felső részét napelemekkel fedik be.

Jon és Orion Shuttleworth tervezők azzal indokolták a trimarán hajótest alkalmazását, hogy ez a leghatékonyabb forma a lassú motoros haladáshoz. Amennyiben a sebességet 5 csomóra korlátozzák, akkor a hatótávolság elvileg korlátlan lehet.


A MARS GPS segítségével fog navigálni, de emellett egy új navigációs szoftvert is alkalmaz majd. A hajó kutatási platform lesz, amely az útja során meteorológiai és oceanográfiai kísérleteket egyaránt fog végezni. Kevin Jones, a Plymouth Egyetem munkatársa kijelentette, hogy a trimarán egyszerre lesz az új navigációs szoftver és az alternatív energiaellátási formák tesztkörnyezete. Az utóbbiak komoly előrelépést jelentenek a napenergia és a vitorlázási technikák területén.

A robothajó gyorsabban fogja átszelni az Atlanti-óceánt, mint 400 évvel ezelőtt a Mayflower. Brett Phaneuf, a hajót gyártó Msubs üzem képviselője szerint optimális körülmények között az út 7-10 napig tarthat. Igaz, ők dönthetnének úgy is, hogy ez az idő 7-10 hónap legyen, azért, hogy a vitorlás minél tovább gyűjthesse az adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Azért ilyen áramvonalas, hogy ne tudjanak utazni rajta. ;-)
  • kvp #2
    Nem, ezen nem lesz emberi letfenntarto rendszer. Pont az a lenyege egy robot hajonak, hogy kikuszobolje az embereket, ahogy a marsjarok sem emberek szallitasara lettek tervezve. A Mayflower emlekev csak egyfajta urugy ami jo hirveresre meg penzszerzesre is. Utanna ha meg hasznalhato lesz, akkor sima robot kutatohajonak is hasznalhatak.
  • NEXUS6 #1
    Ez is bevándorlókat visz majd?
    XD