Gyurkity Péter

Karácsonyi hordozhatók - mit vegyünk az ünnepekre?

Az okostelefonok és a táblák mellett immár az okosórák, nemsokára pedig a drónok is játszanak.

Az év végi ünnepi időszak közeledtével érdemes végigfutnunk az informatikai szegmens szereplőinek kínálatán, különösen akkor, ha egy-egy ilyen termékkel szeretnénk meglepni szeretteinket. Az utóbbi időszakban egyre inkább a hordozható jelleg került előtérbe, itt már sokak számára a telefonok és a táblák is túl nagynak és nehéznek bizonyulnak, ezért egyre gyakrabban merülhet fel az okosórák, valamint az egyéb kiegészítő kütyük beszerzése, miközben a drónok révén egy egészen új hobbikategória is kialakulóban van.

A tengerentúlon némileg egyszerűbb helyzetben vannak a vásárlók, hiszen itt az ünnepi szezon jóval korábban, tulajdonképpen a hálaadás körüli akciókkal és reklámhadjárattal elindul, ami mintha itthon is kezdene megjelenni, lásd a különböző Black Friday ajánlatokat. Míg ott ezt követően gyorsan befut a (leginkább az online és a kisebb retail kereskedők kínálatát kiemelő) Cyber Monday, itthon inkább a karácsonyra irányul a figyelem, a boltokban pedig érthető módon készülnek a forgalom várható felfutására. Hogy ez melyik kategóriában mutatkozik majd meg leginkább, az majd csak januárban derül ki, addig azonban lássuk, mit is érdemes beszereznünk 2014 végén.

Az okostelefonok és a hagyományos mobilok esetében – mint ahogy általában véve is – leginkább pénztárcánk vastagsága, illetve bankkártyánk fedezete alapján esik a választás egy-egy készülékre, kínálatból nincs hiány. A belépő szinten számos különböző gyártó, így például az Alcatel, a NAVON, a Nokia, de (a Galaxy Pocket Neo révén) még a Samsung fejlesztései is elérhetők, az egyre divatosabbá, elfogadottabbá váló 4-5 hüvelyk alatti kijelzővel, pocsék, vagy még éppen elviselhető, 240 x 320, illetve 480 x 800 pixel felbontással. Ehhez az okostelefonoknál többnyire egymagos, kereken 1 GHz-es órajelen futó processzor, 512 MB körüli RAM, valamint egy szintén kisebb belső tároló dukál, vagyis nem árt figyelnünk a microSD-kártyák támogatásának meglétére.

A Nokia – pontosabban immár a cég telefonos részlegének új gazdája, a Microsoft – számára kulcsfontosságú a belépő szintű vonal, ahol a családon belül kiemelkedően sikeres Lumia 520 után immár annak közvetlen utóda, a Lumia 530 vitézkedik. Itt egyes esetekben igencsak alacsony áron szerezhetünk be egy-egy példányt, a Microsoft például saját oldalán (az USA-n belül) mindössze 29 dollárért, ingyenes kiszállítással kínálja a meglévő készletet, de az itthoni (ajánlattól függően) 20-35 ezer forint közötti ár sem nevezhető vészesnek. Persze ez inkább a kategória csúcsát jelenti, ennél valamivel olcsóbban juthatunk hozzá például az LG F-sorozat tagjaihoz, ahol az F70 például LTE-elérést, NFC-t, valamint 5 megapixeles kamerát kínál – utazás közben készített képekhez egyébként a 2 megapixel is elég, bár nyilván ezen megoldások nem veszik fel a versenyt a digitális kamerákkal.


Lumia 530 - a legalsó kategóriában inkább Windows Phone, mint Android

A középkategória szereplői már inkább 50 és 70 ezer forint körüli árakon kínálják magukat, jóval potensebb hardverrel. Az LG L-sorozat, a Huawei Ascend telefonok, valamint a Sony Xperia család egyes tagjai mind megtalálhatók itt, nagyobb kijelzővel, akár 720p felbontással, iker- és négymagos chipekkel, 1 GB körüli RAM, jóval nagyobb belső tároló, valamint autofókuszt és LED Flash-t kínáló hátoldali kamera kíséretében. Mellettük a mostanában a harmadik helyért csatázó Xiaomi több megoldása, így például a Redmi 1S is felbukkan, 55 ezer forint körül, 4,7 hüvelykes érintőképernyővel, Snapdragon 400 chippel, valamint 8 megapixeles kamerával, amellyel akár FullHD-videókat is rögzíthetünk.

A csúcskategória tagjai jellemzően 100 ezer forint feletti árakon beszerezhetők, itt már valóban csak az a kérdés, hogy melyik termék külseje és funkciói szimpatikusabbak számunkra. A márkanév elkötelezettjei választhatják az Apple két idei megoldását, bár az utóbbi időben mintha a riválisok megelőzték volna az almás céget, legalábbis a kijelzők mérete terén. A Samsung Galaxy S5 és Note 4, az LG G3, a Sony Xperia Z3, a Microsoft Lumia 930, valamint a Huawei Honor 6 beszerzői azonban azzal is kénytelenek számolni, hogy a dicsőség mindössze néhány hónapig tart, hiszen a januári CES 2015, valamint a februári MWC alatt már bemutatkozhat a következő generáció, amely még egy picivel megemeli a szintet, többek között a Snapdragon 810 chipek széleskörű alkalmazásával.


LG G3 - műszakilag a legjobbak között, de ára kategóriájában a legalacsonyabb

A tábla PC-k területén szintén óriási a választék, annál is inkább, mert itt számos olyan szereplő – vagy márkanév – megjelenik, amelyek a felemelkedő országokon, esetleg Kelet-Európán kívül nem is igazán ismertek. Az Apple termékei nyilván itt is az abszolút csúcskategóriát képviselik, ha teljesítményben olykor nem is, de az ár tekintetében mindenképp, valószínűleg meglehetősen kevesen vannak hazánkban, akik megengedhetik ezen készülékek beszerzését, illetve éves cseréjét. Az 50 ezer körüli, illetve 100 ezer forint feletti kategóriában a jól ismert nevek nem engedhetik meg maguknak, hogy ne kínáljanak valamit a vásárlóknak, az LG, a Lenovo, az Asus, az Acer, a HP, valamint a Galaxy Tab sorozattal komoly sikereket arató Samsung is megtalálható itt.

Aki ennél kevesebbet szán egy-egy ilyen táblára, az válogathat a már említett, inkább csak a régión belül ismert szereplők (Beex, Navon, Gogen, MyAudio, Orion, stb.) készülékei között, ám jó ha eszébe vési, hogy ezekkel csínján kell bánni, hiszen meglehetősen rövid üzemidőt, alacsony teljesítményt és nem éppen optimális felhasználói élményt kínálnak – ahogy arra a 30, de akár 20 ezer forint alatti árból is következtethetünk. Minimálisan elvárható az ikermagos, 1 GHz feletti órajelen futó processzor, az 1 GB vagy több RAM, a 4-8 GB-os belső tároló, valamint a megfelelő méretű akkumulátor, amely legalább 10 órás üzemidőt biztosít.


iPad Air 2 - meglepő módon még androidos honlapok szerint is ez a legjobb tablet

Új termékcsaládként jelenik itt meg az okosórák szegmense, amelyben szintén egyre több megoldás közül választhatunk. A jól ismert nevek természetesen itt is jelen vannak, az utóbbi hónapokban a területtel foglalkozó szaklapok hasábjain gyakran olvashattunk a Moto 360, a Samsung Gear 2, vagy akár az LG G Watch jellemzőiről, a várható megjelenésről. A kijelző mérete és a támogatott felbontás itt persze jóval kisebb a megszokottnál, elmondható, a vásárlók és a gyártók még nem igazán tapasztalták ki, hogy melyik bizonyul majd optimálisnak, bár a hangsúly jól látható módon a kiegészítő funkciókra, így például az egészséggel kapcsolatos alkalmazásokra, valamint a különböző telefonokkal való kompatibilitásra helyeződik át – a Samsung Tizen szoftvert futtató megoldása például csak a cég saját, legalább Android 4.3-ra támaszkodó telefonjaival működik együtt, az LG Bluetooth 4.0 támogatást kínál, a Motorola pedig megmaradt a kerek számlapnál, amelyet pulzusszám-mérő egészít ki. A Microsoft a Band révén szintén megjelent ezen a területen, ők azonban mindhárom nagy szoftvert támogatják, GPS-szel és számos egyéb funkcióval kiegészítve a meglévő okostelefonunkat.

Az okosórák nagyobb méretük és súlyuk miatt minden bizonnyal sokakban tartózkodást, netán egyenesen ellenérzést váltanak majd ki, bár a gyártók mindent megtesznek azért, hogy előálljanak az ideális fejlesztésekkel. A Samsung időközben levédette saját első körszámlapos órájának szabadalmát, az LG pedig a G Watch R révén egy kifejezetten kellemes, körlapos, cserélhető szíjjal érkező dizájnnal állt elő, amely azonban itthon 90-100 ezer forintot kóstál, olcsónak tehát nem nevezhető – a Moto 360 ennél mintegy 10-15 ezer forinttal alacsonyabb áron kerül forgalomba.


Az okosórák még csak keresik a helyüket

A hordozható kütyük elterjedésével, az üzemidő rövidsége és a feltöltés szinte állandó igénye miatt, immár a mobil akkumulátorok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, bár ezzel még tovább növeljük azon ketyerék számát, amelyeket magukkal kell cipelnünk, kiegészítve a már meglévő megoldásokat. Az imént említett Xiaomi Mi Power Bank néven piacra is dobott egy ilyen terméket, amely az Amazon oldaláról beszerezhető, mindössze 20 dolláros áron. A külső ezúttal tűrhető, az USB-csatlakozó révén pedig a kompatibilitással sem lesz gondunk, legfőbb előnye azonban a nagy, 10 400 mAh-s akkumulátor, amellyel akár négy-ötször is feltölthetjük okostelefonunkat, amennyiben nincs közelünkben egy hálózati csatlakozó. Érdemes megjegyezni, hogy számos hasonló megoldás kapható itthon, akár 13 ezer mAh-s akkumulátorral is, általában 10 ezer forint alatti áron.

És ha már az új trendekről írunk, nem feledkezhetünk meg a drónokról sem, amelyek egyre több háztartásban, garázsban jelennek meg. Arról egyelőre még nincs szó, hogy rengeteg karácsonyfa alatt megjelenjenek ezek az új fejlesztések, de az előrejelzések szerint a januári CES alatt hívószóvá léphet elő a kategória elnevezése, az árak csökkenésével pedig eljuthatunk oda, hogy a hétköznapokban az okostelefonokhoz és a táblákhoz hasonló státuszhoz jutnak a drónok, legyen szó álló- vagy mozgóképes felvételek készítéséről, csomagszállításról, vagy akár a hordozható eszközök funkcionalitásának valamilyen kiegészítéséről. A drónok most először kapnak saját kiállítóteret a rendezvényen, így egy év múlva már jó eséllyel találkozhatunk velük a karácsonyi körképekben – már amennyiben az egyes kormányok illetékesei nem borulnak ki ezek elterjedése és korlátozatlan felhasználása miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #3
    A karácsony a szeretet ünnepe és vallási ünnep is, nem a komzumidiotizmus teszi azzá
  • aru #2
    Mivel a drón az pilóta nélküli katonai játművet jelent ezért maradjunk inkább az RC eszközök névnél. Ezek pedig már vagy 15 éve ott vannak a kívánságlistákon...
  • ugh #1
    "..mit vegyünk az ünnepekre? "
    A jovo evi ado es egyebb torvenyeket is figyelembe veve ?


    Nagy levegot.