SG.hu

Minden diáknak ingyenes a Word, az Excel és a Powerpoint

Mától minden köznevelésben tanuló, vagyis közel 1,3 millió diák, januártól pedig minden, a közoktatásban dolgozó pedagógus 5 számítógépre, laptopra és további 5 mobil eszközre töltheti le jogtisztán és ingyenesen a Word, az Excel és a Powerpoint legfrissebb változatát – jelentette be Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

A kormány először 2002-ben kötött három éves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetővé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is. A megállapodás alapján a licenszek beszerzése éves bérleti konstrukcióban, igen kedvező áron történik – emlékeztetett az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. A kormány szándéka, hogy hosszabb távon fenntartsa ezt a konstrukciót, így a diákok tanulói jogviszonyuk végéig tervezhetik a szoftverek otthoni használatát. A Microsoft-szoftverek licence 2014-ben 770 millió forintba került az államnak.

Czunyiné Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár szerint az informatikai eszközök és programok elérhetősége minden fiatal számára azonos feltételeket teremt. A lehetőséggel a gyermekek már első szoftvereiket is legálisan szerezhetik be. A diákoknak a letöltéshez az Educatio Nonprofit Kft. által biztosított webes felületen kell regisztrálniuk. A Köznevelés információs rendszerrel (KIR) – melyet szintén az Educatio fejleszt és üzemeltet - hitelesíthető a regisztráció, így a telepítési folyamat is egyszerű. A tanároknak otthoni számítógépükön eddig is lehetőségük volt ingyenesen használni az MS Office csomagot, de néhány héten belül ezt is kiterjesztik további 5 gépre.

Mivel a hazai felsőoktatási intézmények is rendelkeznek Campus szerződéssel, valamennyi felsőoktatási tanuló diák jogosult lesz az Office használatára 5+5 eszközön. A regisztrációs rendszerek kiépítése az intézményekben már folyamatban van, így rövidesen a hallgatók ingyenesen tölthetik le ezeket a szoftvereket otthoni eszközeikre.


A Microsoft szerint Magyarország számára a legfőbb kitörési pont a digitalizációban, az innovatív, újszerű infokommunikációs megoldások kidolgozásában, alkalmazásában és széles körű elterjesztésében rejlik. A Microsoft azért dolgozta ki a Digitális Oktatási Alapcsomagot és kínálta fel azt ingyen és bérmentve a magyar közoktatásban tanuló diákoknak, mert ezt tekintette a maga részéről megtehető első lépésnek ahhoz, hogy Magyarország digitális állammá váljon. – mondta el Papp István ügyvezető igazgató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #20
    Nem értem én ezt. Szövegszerkesztést és Táblázatkezelést lehet más szoftveren is oktatni és tanulni az elmélet ugyanaz MS Officeben mint ingyenes Officeben. Ez az üzlet igazából csak az MS-nek jó, mert ugye még ezeket használják addig úgysem használnak mást és még pénzt is kapnak a Magyar államtól. Sok pénzünk van.
  • netperformer #19
    Pénzkidobás. Tipikus primitív üzlet. Méltó a jó magyar hírnévhez :D

    De most komolyan... tanuljanak inkább linuxot a kis idióták 0 ft-ból. Ehelyett megölnek magyarországon 770 átlagos keresetű embert, ami a valóságban körülbelül 5-10 ezer szegény ember halálához vezet. Erről miért nem beszélnek a közgazdászok? Buzi ország.
  • Major #18
    Hidd el az emberek nem fognak sírni, hogy ingyen kapják meg az Office termékeket, ez maximum csak neked érvágás. Te valami OpenOffice térítő vagy?
    Utoljára szerkesztette: Major, 2014.12.05. 11:11:18
  • barret #17
    Most azt hiszik hogy mindenki ugrani fog?
    Továbbra is használják majd a megszokott kedvenc szoftvereket.
    Ilyen húzások előtt nem ártana egy közvélemény kutatás.
    Bár lehet hogy ez nem is fontos szerintük,mert ez lesz,és kész! :D
  • Zombee #16
    Nem értem a kattintgató droid és MS Office közötti összefüggést. Ha Open Office-t használ valaki, nem lehet droid belőle. Az MS Office semmivel sem egyszerűbb programcsomag.
  • Zombee #15
    A felnőtt diák nem azért fog MS szoftvert használni a közszférában, mert ezt tanulta meg használni. És nem is a rendszergazdák miatt, hanem az ilyen szerződések miatt. Bár az Office-t valóban sok helyen ki lehetne váltani gond nélkül, a Windows-t már nehezebb.
  • TokraFan #14
    Így szoktatják rá a lakosságot a termékre. Ez egy lobbitevékenység, aminek szerintük örülni kéne. Pedig az ingyenes Open Office teljesen jól használható az esetek 90%-ában, néhány speciális funkciót leszámítva amit általában csak céges környezetben használnak, mindent meg lehet vele csinálni. Akkor meg mindek az Mfos terméket százmilliókért? Ne ne röhögtessenek már. Megint kihanszálják a digitális analfabéta lakosság hozzánemértését, és úgy adják el a programot, mintha ezen kívül semmi más nem létezne a Földön.
  • Major #13
    Kellemes időtöltést hozzá.
  • Major #12
    Természetesen mindig előjön valaki, hogy mennyi másra lehetne költeni. A több száz milliárdos stadiont pénz meg nem?
  • Frekvency #11
    ez nem az Office365 ami cloudba tölti a felhasználói fájlokat? na mer akkor dugják fel...