Szekeres Viktor

John Wick - Az év akciófilmje?

Keanu Reeves egy ideje csak szemetet tett le az asztalra, így nagy volt a meglepetés, amikor kiderült, hogy a semmiből feltűnő John Wick milyen jól sikerült.

Hogy tetszett a John Wick?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Keanu Reeves sosem volt különösebben elismert színész, a Mátrix idején szerzett sztárstátuszát is hamar levedlette. Igaz, olykor rábíztak egy-egy nagyobb filmet, amiben húzónév lehetett, de a nagyobb sikerek jobbára elkerülték. Ez kiváltképp igaz volt az elmúlt évekre, amikor nem egy filmje jóformán csak lakossági forgalmazásban jelent meg, elkerülve a mozikat. Éppen ezért volt kellemes meglepetés pár hónapja a John Wick előzetese, mely azonnal beindította a közönséget, s szerencsére magában a filmben sem kellett csalódnunk.


In medias res kezdünk (valójában ennek a kunsztnak nincs sok funkciója), egy férfi kászálódik ki egy kocsironcsból, hogy mobilján a felesége arcát nézve csendben meghaljon. Ezt követően ugrunk pár napot visszafele az időben és megismerjük John Wicket, aki kedvesét gyászolja s eközben összetűzésbe keveredik pár orosz gengszterrel. Utóbbiak hatalmas hibát követnek el azzal, hogy magukra haragították főhősünket, ugyanis az öklével és egy közel sem szerény lőfegyver-arzenállal megpróbálja ledarálja az egész maffiát.

A szavak nélkül, pár snittel felvázolt kezdés nagyon jól megteremti a hangulatot, megalapozza a sztorit - igaz a főhősről nem tudunk meg sok mindent. A kép lassacskán persze vele kapcsolatban is összeáll, sőt, mások elbeszéléseiből, a történet előrehaladtával kirajzolódik előttünk egy olyan személyiség, ami már-már mitikus lénynek tűnhet az őt ismerők szavai alapján. Később a gyakorlatban is láthatjuk, hogy miért használnak vele kapcsolatban szuperlatívuszokat.


A John Wick alapjában véve egy erősnek szánt érzelmi töltettel, igaz vékony sztorival rendelkező akciómozi rengeteg hullával, tele cool pillanatokkal és nagyon működőképes, jópofa humorral. Az egyik erőssége a remekül felvázolt (al)világ, középpontjában a bűnözők szállodájával és a gengszterek közötti viszonyrendszerrel. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezt a miliőt jellegzetes és emlékezetes figurákkal töltötték fel.

A John Wick nagyon jól sikerült. Tipikusan olyan film, amiről lerí, hogy a készítőknek sokat jelentett, hogy odafigyeléssel és az özönvér ellenére is lélekkel készült. (Egy korábban vezető kaszkadőrként dolgozó filmes és kollégájának első munkájáról van szó.) Nem biztos, hogy mindenkinél hivatkozási alap lesz, de a maga minimalista stílusával a többségnek nem fog csalódást okozni.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
John Wick
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 96 perc, 2014
18 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Chad Stahelski
forgatókönyvíró: Derek Kolstad
zeneszerző: Tyler Bates, Joel J. Richard
operatőr: Jonathan Sela
producer: Basil Iwanyk, David Leitch, Eva Longoria Parker, Chad Stahelski

Keanu Reeves (John Wick)
Michael Nyqvist (Viggo Tarasov)
Alfie Allen (Iosef Tarasov)
Willem Dafoe (Marcus)
Adrianne Palicki (Perkins)
John Leguizamo (Aureilo)
Bridget Moynahan (Helen)
Ian McShane (Winston)
Lance Reddick (Charon)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BCs design #12
    ha az sg-nek tetszik akkor lehet még sem jó film :/
  • zetortraktor #11
    "Pont az a baj, hogy faéknek nézik a nézőt és azt hiszik ez kell a népnek!"

    Mert nem ez kell? Szerintem elég jól hiszik, te vagy rá az élő példa, hiszen te megnézted.

    Lazán bepalizott Hollywood és most még hisztizel is. (Az meg kész röhej, hogy még a Bruce Willis-féle Herceget is láttad, amit sehol nem mertek moziba küldeni, de betettek egy ismert színészt, hogy vele reklámozzák, hátha valaki bekapja a csalit. Neked sikerült.)

    Egyébként tényleg nem volt bonyolult film, de mindkét kommented jelzi, hogy nem értetted meg - ezen nincs mit szégyellni, manapság nem túl intelligens a moziba járók zöme.
    Utoljára szerkesztette: zetortraktor, 2014.11.20. 10:03:12
  • aru #10
    Milyen meglepő, hogy láttam a filmet! :D Az a kutya ha 10 éves lett volna akkor John Wick az egész bolygót elpusztítja a garázsából előszedett atom arzenállal. :D Ettől még a Bruce Willises herceg is jobb, de csak egy hajszállal!

    Pont az a baj, hogy faéknek nézik a nézőt és azt hiszik ez kell a népnek!
    Utoljára szerkesztette: aru, 2014.11.19. 21:31:39
  • Fratello #9
    Láttad te egyáltalán a filmet?

    SPOILER

    "1 napja volt nála a kutya!"

    Amit az előző nap eltemetett felesége utolsó ajándéka volt, nyilván semmit nem jelentett neki...

    "Ha annyira nagy ember ez a John Wick akkor vérrontás nélkül visszakapta volna a kocsiját, plusz az apuci büntette volna meg fiacskáját."

    Apuci először pontosan azt próbálta meg amit írtál, de erre John Wick azt mondta hogy...


    Valami komoly baj lehet a mai mozinézőkkel ha még egy faék egyszerűségű akcióhenteléshez is magyarázó kézikönyvet igényelnek...
  • aru #8
    SPOILER?!
    Nem olvastam a cikket nem érdekel, de a film egy rakat ****. Komolyan egy kutya miatt mészárolnak le egy fél várost? 1 napja volt nála a kutya! Vicc... Ha annyira nagy ember ez a John Wick akkor vérrontás nélkül visszakapta volna a kocsiját, plusz az apuci büntette volna meg fiacskáját.
    Ennek az alaknak a mátrix óta nem igazán volt élvezhető filmje!
    Utoljára szerkesztette: aru, 2014.11.19. 20:18:04
  • Ender Wiggin #7
    nekem az a fura, hogy a cikk szerző szerint reeves "egy ideje csak szemetet tett le az asztalra". én ezzel nem értek egyet, a Matrix óta minden olyan filmjét láttam, amiben főszereplő volt és csak a Constatine-re mondanám azt, hogy nem tetszett. "Az utca királyai" meg az egyik legjobb kemény zsarus film, amit valaha láttam (James Ellroy-nál talán nincs is jobb író ebben a témában).

    Lassan már a trailerhez is sikonyálni kell, hogy spoiler? Jézus...
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2014.11.19. 19:09:17
  • cateran #6
    Benne van a trailereben....
  • Fratello #5
    Á, igazad van, elnézést, hátha valaki még nincs tisztában a film egymondatos alapsztorijával... ;D
    Utoljára szerkesztette: Fratello, 2014.11.19. 12:56:27
  • SecuRicsi #4
    Használj spoiler-jelzést kérlek! :)
  • Fratello #3
    "Plusz pont, hogy kihagyták belőle a szokásos romantikus mellékszálat. "

    Cserébe van benne pár pont ahol viszont nagyon határozottan szembemegy a mai Hollywood-i "akció"trendekkel (pl. ki halhat meg és hogyan, lásd kutya... :D)