Szekeres Viktor

Brutális krimi lett a Sírok között

Aki nem ért a filmekhez, azt láthatja, hogy Liam Neeson mostanában mindig ugyanazt a szerepet játssza, pedig legújabb krimije is ennek ellenkezőjét bizonyítja.

Hogy tetszett a Sírok között?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Liam Neeson ezúttal nem holmi kiégett CIA-ügynököt alakít, aki egy repülőn kinyomozza, hogy ki a gyilkos, vagy ledarálja lányának albán elrablóit, hanem egy magánnyomozót. Aki persze kiégett, ugyanis a múltban súlyos trauma érte, cserébe azonban nem iszik, sőt, már évek óta jár az anonim alkoholisták közé, szóval egy ideje józan. Ő kap egy megbízást egy kábítószer-kereskedőtől, hogy kapja el annak felesége gyilkosait.


A Sírok között nem akciófilm, nem is holmi korcs modern thriller, hanem egy krimi, abból is a hardboiled fajta. Persze ez nem meglepetés, hiszen a film történetének alapját Lawrence Block itthon csak most megjelenő könyve adja. Az író itthon kiadott bibliográfiája igen gazdag, a rajongótábora is népes. A film főhőse azonban nem a közönségkedvenc betörő-nyomozó, Bernie Rhodenbarr, nem is a szerethető bélyeggyűjtő bérgyilkos, John Paul Keller, hanem az a Matthew Scudder, akit a rendőrség kötelekéből kilépve már rohadtul nem érdekel az, hogy ki bűnöző és ki nem, csak az, hogy éppen aktuális megbízását teljesítse. A készítők tehát a legkevésbé egyszerűbb Block-karakter mellett tették le a voksukat.

Bár a film műfaja krimi, nem egy "Ki tette"?-sztoriról van szó. Egyrészt nem annyira érdekes a gyilkosok kiléte, másrészt pedig idővel láthatjuk is, hogy kik ők és mit csinálnak éppen, így nyílt információról van szó - legalábbis a nézők előtt. Annál kiemeltebb szerepet kapnak a történések, melyek nagy részét visszaemlékezések formájában láthatjuk, s ezek révén áll össze szép lassan a teljes kép. Utóbbi hatására egyébként a film helyszínéül szolgáló New York-i városrészek hangulata, ábrázolása egyébként kifejezetten ráerősít.


A Sírok között komolyabb és karcosabb témája miatt közel sem lett akkora siker, mint Neeson korábbi egyszemélyes popcornos darálásai. Ez persze nem jelenti azt, hogy azoknál rosszabb lenne a végeredmény, sőt, ez a munkája a legtöbb akciózásánál sokkal jobban sikerült. Főleg azért, mert nem is akciófilmről van szó, aki ilyesmire számít, az súlyosan csalódni fog. A Sírok között egy nehéz és helyenként brutális krimi, amely az efféle történetekért rajongóknak kellemes szórakozást fog jelenteni. Már amennyire persze a kegyetlenkedés és a mélybe tartó emberi sorsok szórakoztatóak lehetnek.

Jó film ide vagy oda, sajnos a bevételek nem arra engednek következtetni, hogy valaha is elkészülne a folytatás, ami kifejezetten sajnálatos. Egyrészt ugyanis Blocknak még remek, megfilmesítésre váró Scudder-sztorijai vannak, másrészt pedig a Sírok között igazi hiányműfajt képviselt a jelenleg filmes panteonban. Más volt, mint a hollywoodi fősodor legtöbb darabja, talán éppen ezért sem lett siker.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Sírok között (A Walk Among the Tombstones)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 114 perc, 2014
18 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Scott Frank
író: Lawrence Block
forgatókönyvíró: Scott Frank
operatőr: Mihai Mãlaimare Jr.
producer: Adi Shankar

szereplők:
Liam Neeson (Matt Scudder)
Marina Squerciati (Hostess)
Sebastian Roché (Yuri Landau)
Mark Consuelos (Reuben)
David Harbour (Ray)
Boyd Holbrook (Peter Kristo)
Dan Stevens (Kenny Kristo)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #18
    Már hogyne lehetne adni? Persze, ha neked egy kritikának az a lényege, hogy de jó vagy de fos, akkor nem hiszem, hogy sokat érsz velük. Kábé minden más fontos, az az egyetlen nem lényeges, amit írsz.

    Igen, az is megoldás, hogy az ember mindent megnéz, ami szar, hátha nem szar. Így lát mondjuk 10 hollywoodi filmből 8 bénát és örül a 2 jónak. Más szerint meg az a megoldás, hogy az ember megnéz 10 olyan filmet, amiről tudja, hogy megéri megnézni és ebből 8 jó lesz, 2 meg nem, mert nem jöhet be mindenkinek minden - és rohadtul leszarja, hogy volt 2 olyan film, ami bejött volna neki, de nem nézte meg a kritikák miatt. Mert soha nem is tudja meg, hogy azok bejöttek volna neki.

    (És, ami fontosabb, a 6 szar filmnyi játékidő helyett, amivel te többet nézel, én megnézek további 5 jó filmet.)
  • Dewri #17
    Már rég nem adok a cikkekre meg a kritikákra. Ezek csak az adott cikkíró véleményét tükrözik. Ha neki bejön a film, akkor "mekkora jó film", ha nem, akkor "mekkora fos". Erre nem lehet adni, meg kell nézni és saját véleményt alkotni. Csak azért nem nézni meg valamit mert azt írták hogy rossz? Nemár...
  • Hoz_Hun #16
    Hello Liam Neeson fan vagyok. Muszáj megnéznem... legalább egyszer. Sajnos van, amit többször nem is tudok.
  • zetortraktor #15
    Én azon csodálkozom, hogy te ilyen filmeket nézel... Nem viccelek, komolyan. Fehér pokol meg veszTEDbe? Mindkettőről előre lehetett olvasni, hogy milyenek lettek.
  • Hoz_Hun #14
    Ennek a Ted 2-nek ugye nincs köze a "Hogyan rohanj a veszTEDbe"-hez, mert annak elpatkol a végén. Az is elég gyenge film volt. A virág a meztelen seggében, meg elég dicstelen jelenet volt... :D
  • Hoz_Hun #13
    Jaj ezt a filmet ne is említsd. Imádom Neesont de a Fehér Pokol rém gyenge alkotás. Én személy szerint csodálkozom, hogy van ember akinek tetszik.
  • Narxis #12
    A Non-Stop nekem nagyon tetszett. Trailer alapján ez is jó lesz.
  • Tinman #11
    Pontosan.
  • Although #10
    Ezt tényleg javaslom mindenkinek aki a szereti a filmjeit, szerintem ez volt az utolsó jó filmje.
  • Although #9
    Tényleg sajnálatos hova süllyedt régen voltak jó filmjei is . Ima egy haldoklóért, Schindler listája. Stb. Ja és az utolsó az a Fehér pokol volt.
    Utoljára szerkesztette: Although, 2014.11.06. 08:21:37