MTI

Nem a franciák álltak az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának hátterében

Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása nem egy Franciaország által támogatott folyamat volt, Párizs az I. világháború alatt és után alapvetően a monarchia egységének valamilyen formában való fenntartására törekedett - mondta Georges-Henri Soutou francia történész, a párizsi Sorbonne Egyetem tanára a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadásában.

A történész A francia diplomácia elképzelései az Osztrák-Magyar Monarchia jövőjéről az I. világháború idején 1908-1921 című előadásában elmondta, hogy a francia konzervatív körök - amelyek sok családi szálon is kötődtek az osztrák-magyar elithez - Bécs pártján álltak a világháború előtt és alatt, és a párizsi diplomácia a hatalmi egyensúly és a térség gazdasági életképességét biztosítandó alapvetően nem volt érdekelt a monarchia felbomlásában.

Soutou szerint Párizs 1917-ben még garanciát vállalt arra, hogy a monarchiát az akkori formájában megtartják, később a helyzet változásával pedig titkos tárgyalásokon (Kossuth Lajos korábbi koncepciójához hasonlóan) azt ajánlotta Bécsnek, hogy egyfajta dunai konföderáció jöjjön létre a Habsburg-birodalom területén, amely független demokratikus kelet-közép-európai államok szövetségét jelentette volna. S bár Bécs elutasította ezt, Párizs még a háború után is arra törekedett, hogy legalább az osztrák-magyar egység fennmaradjon.

E törekvés mögött az állt, hogy a térség egységének fenntartásával a Franciaországra legfőbb veszélyt jelentő Németország elszigetelhetővé vált volna. Másrészt Párizs attól tartott, hogy a monarchia felbomlásával Ausztria csatlakozna a német birodalomhoz, amit egyébként a bécsi parlament 1918-ban meg is szavazott - mondta a professzor.


Habár a 20. század elejétől kezdve a nemzetiségek kérdése fontossá vált Franciaországban, és francia értelmiségi körök ebből fakadóan megkérdőjelezték a monarchia legitimitását és létezését, a francia diplomácia a hatalmi erőegyensúly felborulásával kapcsolatos félelmei miatt, valamint az 1917-es oroszországi szovjet forradalom nyugatra gyűrűzésétől tartva alapvetően hezitált a trianoni békeszerződés végrehajtását illetően, és próbált közvetítő szerepet vállalni Magyarország és a monarchia romjain létrejött szomszédos államok között - szögezte le Georges-Henri Soutou.

A Sorbonne tanára szerint azonban a "bolsevikveszély" enyhülésével, az új kelet-közép-európai államok megszilárdulásával és a kisantant létrejöttével megváltoztak Párizs prioritásai. A francia diplomácia arra a következtetésre jutott, hogy elsősorban nem a magyarokkal kell egyezkednie, hanem azokkal az államokkal, amelyek a háborút követően létrejöttek és megerősödtek, például Lengyelországgal, Csehszlovákiával és Jugoszláviával. Georges-Henri Soutou francia történész mindazonáltal leszögezte: az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása nem egy Párizs által támogatott folyamat vége volt, és annak hátterében nem a franciák álltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vargagy #9
    A nemzetiségek a kisszámú ruténtól a legnagyobb létszámú magyar "kisebbségig" mindenképpen lázadoztak. A magyar korona idegenajkú népei a magyarok ellen, a magyarok az osztrákok ellen. Ez a vesztes háború nyilvánvaló következménye, ehhez nem kellenek a franciák. De utána már nem mindegy, hogy fékezik az ellenségeskedést vagy szítják. A sok kis részre szakadt ellenség a jó ellenség.
  • halgatyó #8
    Hát igen. Ja, és a hadseregünk megint szélnek van eresztve. Rossz előérzeteim vannak.

    Persze, van néhány operettkatonánk. Ők a Föld másik oldalán nyelik a port olyan célokért, amikhez rohadtul semmi közünk. Vigyáznak az afgán ópiumtermelés zavartalanságára:-D
    Közben itthon az öregezők szaporodnak, mint a nyulak. Még fizetnek is nekik ezért, egyre többet, ezt KÉNYSZERÍTIK ki az ÁLLÍTÓLAGOS "szövetségeseink". A csótány szaporaságú siserehad pedig szépen lassan rombadönti az oktatást, egészségügyet, nyugdíjrendszert, munkanélküli ellátást, közbiztonságot....
    Tehetséges fiataljaink pedig külföldön. 600ezer tehetséges fiatal, az ország gerince. Egy 100 megatonnás atombomba nem végzett volna ekkora pusztítást, mint a libernyálasok.

    A helyzet amúgy nyugaton sem sokkal jobb, köztük pont Franciaországban. A Sorbonne tanárai pedig jól teszik, ha az iszlám jogrendet tanulmányozzák, ugyanis nemsokára a bőrükön fogják tapasztalni annak működését :-DDD
  • halgatyó #7
    P..ába! 1919-et akartam írni, nem 2019-et.
  • halgatyó #6
    Hm... a "francia" és a "franciául beszélő" nem ugyanaz!
    Aki akarja, az érti.
    2019-ben már 6 éve NEM az USA kormánya bocsátotta ki a dollárt, hanem kamatos kölcsönre vette fel. Néhány évvel később pedig megcsinálták a tőzsde-összeomlást, amin néhányan mégtovább gazdagodtak, rengetegen pedig elszegényedtek.

    A világon minden összefügg mindennel. Azt csak a nagyon naívak hiszik, hogy az 1919-es magyarországi PATKÁNY-"forradalmat" vagy az 1917-es oroszországi puccsot csak úgy, külső támogatás nélkül, néhány üvöltöző félagyú anarchista csinálta....
  • ostoros #5
    Egyébként ha igazat mondana, az azt jelenti, hogy a végén azért nem velünk egyezkedtek, mert az összes új állam közül mi voltunk a leggyengébbek. Vagyis az egészet a hadsereg szétverőinek köszönhetjük.
  • ostoros #4
    Ha viszont senkinek sem volt érdeke, akkor kinek volt érdeke? A végén még kiderül, hogy senkinek?
  • ostoros #3
    Mondja a Francia...
  • bertino #2
    ja :D
  • lerboy #1
    Persze......