Gyurkity Péter

Új részletes térkép készült a Holdról 

Kísérőnk északi sarkát ábrázolja a NASA által közzétett nagy felbontású interaktív térkép.

Az amerikai űrügynökség több éven keresztül dolgozott a Hold északi sarkát körülölelő régiók részletes térképén, most pedig végre közzétették az elkészült anyagot, amely mindenki számára ingyen hozzáférhető, akár interaktív változatban is.

Az illetékesek rögtön kiemelik, hogy a teljes térkép 681 milliárd pixelből áll, ezzel minden eddiginél több részletet jelenít meg számunkra a Hold északi tájairól. Minden egyes pixel mindössze 2 méter valós távolságnak felel meg, ehhez azonban arra volt szükség, hogy több mint négy éven keresztül összesen 10581 felvételt készítsenek a felszín ezen részéről. A végleges változat tulajdonképpen ezen felvételek mozaikja, az előrelépést pedig jól jelzi, hogy a NASA által három évvel ezelőtt közzétett példány felbontásának 50-szeresét sikerült most biztosítani.

A teljes térkép az Egyesült Államok területének nagyjából egynegyedének felel meg, elkészítésében a Lunar Reconnaissance Orbiter játszotta a főszerepet, hiszen ezen műholdra bízták a felvételek megörökítését. Az eszköz még 2009-ben indult útjára, kifejezetten a részletes térképek elkészítése céljával, az elmúlt négy évben pedig erre a feladatra koncentrált. A műhold a megadott szélességi körön egy hónapon keresztül kétóránként készített egy-egy fotót, lassan körbeérve, ezáltal pedig kirakva a kör alakú mozaikot, egyben garantálva az azonos megvilágítást.

A webes kezelőfelületet és a tárolókapacitást a portlandi GigaPan cég biztosította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • immovable #2
    Van itt a fórumon egy szakértő aki tudja a holdról amit tudni kell. :)
    Csak saját felelősségre.

    http://sg.hu/listazas_msg.php3?id=1108932295&no=57871

    http://sg.hu/listazas_msg.php3?id=1108932295&no=41377

  • mortep #1
    A zufókot itt is kiphotoshoppolták...