Balázs Richárd

Véget ért a kínai holdjáró pályafutása

Hivatalosan is halottnak nyilvánították a Jáde Nyulat, Kína első holdjáróját. A Jütu küldetésének idő előtti befejezéséről csupán egy rövid közlemény jelent meg az egyik kínai állami hírügynökség weboldalán.

A Jütu problémái a múlt hónapban kezdődtek, a három hónapra tervezett expedíció hatodik hetében. Kína Csang'o-3 leszállóegysége tavaly december 14-én landolt a Hold felszínén és még aznap útjára is indította a holdjárót. Amint arról már korábban is beszámoltunk mindkét űreszköz sikerrel kapcsolt hibernációs módba első Holdon töltött éjszakájának átvészelésére. Egy éjszaka a Holdon fél földi hónapon át tart, mely során a nappali 90 Celsius fokot -180 fok váltja fel.

A második éjszaka január 25-én kezdődött, a leszállóegység ismét hibernálta magát, a Jütunak azonban nem sikerült. A holdi éjszakákon nem lehetséges a kommunikáció az űreszközökkel, ezért a földi irányításnak meg kellett várniuk az új "napkeltét", ami hétfőn vette kezdetét, hogy megpróbálják a kapcsolatfelvételt.

A Csang'o-3 egységgel sikerült a kommunikáció, az ECNS hírügynökség jelentése szerint a holdjáró újraaktiválására tett erőfeszítések sikertelenül zárultak. Kína első holdjáróját nem sikerült a várakozások szerinti állapotba visszaállítani. A híradások szerint január 25-én a Jütunál mechanikai meghibásodások léptek fel, egyéb részleteket nem közöltek.


A holdjáró mechanikus problémái valószínűleg azokhoz a működés szempontjából kritikus alkatrészekhez kapcsolódnak, amik a hideg ellen védelemre szorulnak. Amikor a hőmérséklet zuhanni kezd a holdjáró árboca behajtható a kényes műszerek védelme érdekében, amiket egy radioaktív hőforrás tart melegen. Emellett a Jütunak olyan szögbe kell állítani a nappaneljeit, hogy azok a felkelő Nap irányába nézzenek, hogy a lehető leghamarabb visszanyerjék a megfelelő energiaszinteket. Ezeknek a rendszereknek a mechanikus meghibásodása védtelenül hagyhatja a holdjárót a dermesztő hideggel szemben.

Bár a meghibásodás okáról nem szóltak a hírek, a szakértők a holdport tartják az elsőszámú gyanúsítottnak. A Hold talaját a mikrometeorit becsapódások üveges porrá alakítják, amik a napszélnek köszönhetően töltést is kaphatnak. Ezek a rendkívül éles szemcsék már az Apollo program során is sok kellemetlenséget okoztak, megtépázva az űrruhákat, összekarcolva a lézeres kísérletek tükreit, illetve túlmelegedést okozva az asztronauták által használt járműveknél.

A Jütu veszte nem fogja visszavetni Kína űrtörekvéseit, melyben egy emberi holdbázis is szerepel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MANOWAR #10
    ... vagy igy oldjak meg a tovabbi nem nyilvanos teendoket .... Azert annyira nem hulyek ok sem. A kicci, occo stb meg csak adott teruletekre igaz, gyartanak ott minden sz@rt nem kis minoseggel csak meg kell fizetni.
  • emberz #9
    A nagy keletimádatban nem kéne elfelejteni, hogy Kína sok tekintetben még Magyarországhoz mérve is törpe.
  • szasko #8
    Feltámadt?
    Vagy csak a kínai propaganda támasztotta fel...
  • Troyan #7
    Feltámadt.

    Update: Well, in a strange turn of events, state-run news outlet Xinhua is reporting that Jade Rabbit "has come back to life." According to Pei Zhaoyu, a spokesperson with China's lunar program, the rover "went to sleep under abnormal status" but is now "back to its normal signal reception function." With connection established, experts believe there might still be hope for Yutu: "The rover stands a chance of being saved now that it is still alive," Zhaoyu told Xinhua.
  • Kryon #6
    Szétlőtték a holdnácik :)
  • Macropus Rufus #5
    nekem az tünt fel, hogy gyanusan hasnolít a kütyü az 1996-os Pathfinder-re :)
  • Pluskast #4
    Gondolom ezt valamelyik kínai piacon szerelték össze. A lényeg, hogy óccó volt.
  • Ender Wiggin #3
    de legalább kici, óccó, nem cípősz...
  • errorista #2
    "Legalább maga a leszálló egység tökéletesen működik"

    egy mintavetel nem mintavetel. Ez konkretan semmivel sem tobb, mintha egy eles kiserletbol egyszer rosszul mukodott volna.
  • Nikolaosz #1
    Legalább maga a leszálló egység tökéletesen működik, az is valami. kíváncsi leszek hogy a következő küldetés is ilyen lesz vagy ott már anyagmintahozást vagy egyéb bonyolult műveletet is terveznek e.