Berta Sándor

Mac Minikből épített szuperszámítógépeken tesztel a Facebook

A közösségi oldal számítógépcentrumaiban számos PC és szerver található, melyek többsége saját építésű konfiguráció, de a Linuxos gépek mellett kényszerűségből Mac Minikből is van bőven.

A Mac Miniket a Facebook szoftvertesztelési célokra használja, ezeken a gépeken futtatják és tökéletesítik az iOS-kompatibilis Facebook-klienst. A program bonyolult és számos különböző eszközre készül, így a társaságnak rengeteg Mac Minit kellett vásárolnia. Christian Legnitto, az alkalmazás fejlesztéséért felelős menedzser elmondta, hogy a számítógépeket nagyon meghajtják, hiszen naponta több százezer tesztet végeznek el a segítségükkel, hogy ne maradjon a szoftverben egyetlen hiba sem. A Mac Minik használata az Apple nyomásgyakorlása miatt történik, a kaliforniai társaság ugyanis elvárja, hogy az összes programját az általa gyártott számítógépeken futtassák. A Mark Zuckerberg vezette vállalat az alkalmazást nem is tesztelheti Linuxot futtató konfigurációkon, így finoman a készülékek beszerzésére kényszerítették a Facebookot.


Régebben az Apple szoftvereit mindig az adott céleszközön (telefonon vagy számítógépen) tesztelték, de mióta a szoftverek egyre összetettebbek és bonyolultabbak, azóta a fejlesztők a nagyobb szerverfarmokra támaszkodnak. Az átfogó tesztekhez szükséges erősebb gépek igénye a felhőszolgáltatók malmára hajtja a vizet. Legnitto azt ugyanakkor nem árulta el, hogy pontosan hány Apple számítógépet használnak, de azt igen, hogy ezek több szerverközpontban is megtalálhatók. Az egyik ilyen létesítmény a Svédország északi részén lévő Luleában van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #7
    "Mac Minikből épített szuperszámítógépeken tesztel a Facebook"

    Én nem látok semmilyen szuperszámítógépet, csak rack szekrénybe pakolt mac mini-ket. Pont az a lényeg, hogy a teszteléshez (gondolom vmi köztes keretrendszerrel) ki tudják a fejlesztők ezeket bérelni anélkül, hogy mindegyik csak ezért kapna egy mac-et...
  • G_ArchAngel #6
    Van helyete Mac Mini OSX Server :)
  • asgh #5
    Nem érné meg. Az XServe-t a kutya se vette, mert a linuxos alternatívákkal nem tudott versenyezni. Az apple meg miért fejlesztene más gyártó hardverére ingyen OS-t?
    Egyébként nem csak a facebooknak van mac mini farmja. A mac mini ebben a méretben meglepően jó ár/érték arányú gép, így pl. 20-40 db.-os renderfarmnak népszerű megoldás főleg azoknak, akik nem akarnak komolyabb blade rendszerbe fektetni.
  • Linkout #4
    Rendszer üzemeltetőknek egyébként baromi nagy élmény lehet új dolgokat kipróbálni. Nézzétek csak meg az elrendezést, az ötletet mögötte. Szerintem izgalmas.
  • coolbboy83 #3
    Igen - mert nincs XServe.... viszont én a helyükben, adnék licenszet mondjuk a HP-nak, vagy valakinek, aki vasat gyárt, hogy arra lehessen tenni OSX-et... és akkor lehetne megint 1U méretű vagy valami server...
  • pakeszke #2
    en oszinten azt hittem, hogy az egy vicc, hogy a kis szar dobozokat osszecsavarozzak...
    de hogy igy betoljak egy rack -be az mar faj, nem lehet hogy ez egy tulbuzgo cikkiro fotosoppja?
  • ProgServ #1
    És nem mellesleg, szép. :)