Berta Sándor

Franciaországban el kell távolítani a keresőkből a kalózoldalak címét

A Francia Legfelsőbb Bíróság egy 2 éve húzódó ügy végére tett pontot, amikor úgy döntött, hogy a Google, az Orange, a Microsoft és a Yahoo! kötelesek 16 videostreaming-oldalt kivenni keresőik indexéből.

A BBC tudósítása és francia beszámolók alapján a keresőszolgáltatások üzemeltetőit lobbicsoportok perelték be, mondván azok kötelesek lennének eltávolítani adatbázisukból a szerzői jogot sértő tartalmakra mutató találatokat. Az ügy előzményei 2011 decemberére nyúlnak vissza, amikor a Paramount Pictures és a Sony érdekeit képviselő L’Association des Producteurs de Cinéma, valamint a La Fédération Nationale des Distributeurs de Films és a Syndicat de l’Edition Vidéo Numérique beperelték az Orange, Google, Microsoft, Yahoo! kvartettet. A keresetet támogatásáról biztosította a Union of Film Producers és a Union of Independent Producers is.

A per összesen 16 domén eltávolítását célozta meg, amelyek olyan ismert streaming-szolgáltatásokhoz kapcsolódnak, mint az Allostreaming, a Fifostream és a DPstream. A felperesek azt akarták elérni, hogy a címek kerüljenek ki a legnépszerűbb online keresők találati eredményei közül, valamint az internetszolgáltatókat (Orange France, Free, SFR) kötelezzék az oldalakhoz való hozzáférések blokkolására. A bíróság most a lobbiszervezetek javára döntött.

A testület érvelése szerint a filmipar világosan bemutatta, hogy az adott portálok célja egyértelműen az, hogy az audiovizuális műveket a jogtulajdonosok engedélye nélkül terjesszék. A vállalatokat felszólították arra, hogy minden szükséges intézkedést vezessenek be azért, hogy megakadályozzák a találati eredmények között ezen lapok felbukkanását. Emellett több internetszolgáltató is köteles minden lehetséges intézkedést megtenni - beleértve a blokkolást is - azért, hogy megakadályozzák az érintett honlapokhoz való hozzáféréseket. Az Orange, Google, Microsoft, Yahoo kvartettnek, illetve és az internetszolgáltatók két hetük van az intézkedések meghozatalára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kissssss #5
    külföldről kell megrendelni az adathordozót és akkor nem kell fizetni szaros beépített díjakat.
  • gforce9 #4
    Én ezt értem, de ez az analógia a közönségnek nem tetsző esetekben is igaz. Tehát attól, hogy valami tetszik e közönségnek vagy nem, még nem fog megváltozni az alapfelállás, hogy valami nyereséges e vagy nem. Egy szemétből amit nem vesznek az emberek, akkor sem lehet nyereséget kicsikarni, ha nem lesznek kalózkópiák. A matricás baromság pedig az üres adathordozóknál ugyan bosszantó, de így nálunk nme igazán csesztetik a magáncélra letöltögetőket, mert a matricákból van extrabevételük. Ha nem lenne nálunk matricarendszer, akkor gyanítom megszaporodnának a perek. Hogy aztán jelenleg melyik a jobb megoldás a fene tudja. Szerintem a matrica békésebb út, bár igazságtalan azzal szemben, aki nem vesz az adathordozóra. Ha nem a jelenlegi helyzetet tekinteném, akkor személy szerint az összes szerzői jogot eltörölném a fenébe. Lehet ezzel a "zeneipar" vagy a filmipar leredukálódna a 10%-ára, de nem érne emiatt túl nagy veszteség senkit lelkileg.
  • drsx #3
    Gforce9, csak azon alkotások eladását növel(het)ik a kalózkópiák, amelyek tetszenek a közönségnek. A "nagy kiadók" célja pedig az, hogy minőségtől függetlenül mindegyik műalkotás nyereséges legyen. Ha egy alkotás mégsem lesz nyereséges, mert akkora szemét, hogy az emberek nem hajlandók kifizetni a cd/dvd/mozijegy árát, akkor jön a sipákolás, hogy nem jött vissza a marketingköltség meg a sztárgázsi, a csúnya warezolók tehetnek mindenről, még az ISON is az "illegális" letöltők miatt esett szét...

    Ez a stratégia bejött nekik: nemcsak a szemétből tudnak pénzt csinálni, hanem már a semmiért is fizetünk a kiadóknak pl. az üres adathordozók árába beépített jogdíj formájában.

    drs
  • gforce9 #2
    Mivel már kimutatások is vannak róla, hogy a kalózkópiák elősegítik az ismertet és ebből kifolyólag eladásnövelőek, így csak magukkal csesznek ki a kiadók. 2 évet elpereskedni azért, hogy utána csak csökknjenek az eladások? :) Okos.
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Éljen a szabad információszerzéshez való jog - tudom, tudom WRZ... tessék mögé látni!