Berta Sándor

Versenytársai befeketítése miatt büntették meg a Samsungot

A Tajvani Kereskedelmi Felügyelet jelentős pénzbüntetést szabott ki a dél-koreai gyártóra, mert nagy számban fizetett azért embereket, hogy azok a különböző weboldalakon negatív megjegyzéseket tegyenek vetélytársaira.

A hivatal 340 000 dollárra büntette meg a Samsungot abban az ügyben, amelynek vizsgálata még áprilisban kezdődött. Akkor a HTC helyi okostelefon-gyártó azzal vádolta meg a Samsungot, hogy megengedhetetlen módszereket vet be a munkatársai ellen és rossznak állítja be a termékeit. A felvetések alapján a Samsung tajvani leányvállalata olyan munkatársakat toborzott, akiknek az volt a feladatuk, hogy a Facebookon és más fórumokon - állítólagos HTC készüléktulajdonosoknak adva ki magukat - negatív beszámolókkal igyekezzenek rontani a gyártó eszközeinek hírnevét.

Az FTC megállapította, hogy a gyanú jogos volt, a Samsung valóban online kampányt szervezett és ezzel megsértette a tisztességes kereskedelemre vonatkozó szabályokat. A negatív kampányban két marketingcég is szerepet vállalt, a "jutalmuk" összesen több mint 100 000 dolláros pénzbüntetés lett. A Tajvani Kereskedelmi Felügyelet ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a kampány áldozata nem kizárólag a HTC volt, hiszen a támadás általában a konkurens termékek ellen irányult.

Az már 2011 szeptemberében kiderült, hogy aprópénzért vásárolhatók meg a webes vélemények. A gyorsan növekvő iparág keretében fillérekért adják-veszik a rajongó észrevételeket. A pozitív vásárlói véleményekért jó pénz jár. Kutatások szerint az Amazon portálján a vásárlói értékelések csaknem egyharmada hamis, de nem jobb a helyzet a konkurenseknél sem, vagyis ezek a vélemények igen hasznosak, csak éppen nem feltétlenül szabad hitelt adni nekik. A módszer ugyanakkor hatásos, ha ugyanis valaki azt látja, hogy adott termék mellett sok ötcsillagos értékelés áll, valószínűleg ő is megrendeli azt az árucikket vagy szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Itt inkább az Apple meg a Microsoft osztogat.. :)
  • Sippie #3
    azért is fizetnek, hogy a sajátjukat istenítsék, az mitől tisztességes?
  • Vol Jin #2
    Két-három nagyságrenddel magasabb bírságot szabnék ki.
  • M2 #1
    Vannak páran itt is a fizetési listájukon... :-)