Szekeres Viktor

Turbó

Nyaktörő száguldozások, látványos, de tipikus 3D-s kunsztok, remek zenék és persze jópofa poénok jellemzik a Fox meglepően aranyos animációs csigafilmjét.

Hogy tetszett a Turbó?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
A Fox stúdió nyári animációs filmje, a Turbó, mely hozzánk és még sok más országba is csak most ért el, nem rendelkezik túl bonyolult sztorival. Csigákról szól, nevezeten egy olyan példányról, aki mer álmodni. Theo nem akar olyan lenni, mint a többi csiga, imád autóversenyt nézni a tévében és minden vágya, hogy egyszer ő is szélsebes lehessen. Azonban amíg 17 perc alatt tesz meg két métert, erre nincs sok esélye. Egy furcsa "balesetnek" köszönhetően viszont megnyílik előtte a sebesség világa.


Furán kezdődik a Turbó. Egy kert történésein keresztül ismerhetjük meg a csigák világát, társadalmát, láthatjuk, hogy milyen gonosztevők leselkednek rájuk, azonban kissé csalódást kelt, hogy a főhősön kívül nem nagyon van benne érdekes karakter. Csak idővel derül ki, hogy ennek az az oka, hogy a valódi film csak a 25. percben kezdődik el, ekkor ismerhetünk meg egy teljesen új világot és pár jópofa figurát, akiket valóban megkedvelhetünk. (Egyébként ezen figurák színessége a magyar szinkronban valamennyire elvész, hiszen a legtöbb akcentus, melyek által beazonosítható a származásuk, nem fog átjönni.)

Persze mindez azt is jelenti, hogy a történet terén rettenetesen vékony a Turbó: hősünk versenyezni akar és versenyezhet egyet. Kész. Semmi több, az utolsó pillanatig még nagyobb dráma és "rosszfiú" sincs jelen benne, aki tehát karakterfejlődésre kíváncsi, az nyugodtan lapozhat. Akit viszont csak a szórakozás érdekel, az maradhat. Egyrészt mert jó dumák vannak a filmben, másrészt mert remek zenéket (Freddie Mercury, House of Pain, Run DMC, Snoop Dogg, 2Pac, Survivor) hallhatunk nagyszerűen jelenetekbe implementálva, harmadrészt pedig mert pár nagyon látványos, bár tipikus 3D-s húzásnak is szemtanú lehetünk.


Valahol egyébként azt is lehet érezni, hogy az egész Turbó azért készült el, hogy pár 3D-s látványelemet létrehozhassanak. A készítőknek nem volt elég, hogy száguldó versenyautókat látunk nyaktörő sebességgel, még ezeket is feldobták mindenféle kunsztokkal, amik valószínűleg egy első 3D-filmes nézőre jobban fognak hatni, mint egy veteránra. (Érdemes megjegyezni, hogy a film vizuális tanácsadója az a Wally Pfister volt, aki Christopher Nolan állandó operatőrének számít.)

Fura, de a Turbo egyik legérdekesebb aspektusa az, hogy csigákról szól. Érdekes volt látni, hogy mihez kezdenek a filmesek a nem túl izgalmas, nehezen "kezelhető" állatokkal, hiszen elég limitált eszköztár állt rendelkezésükre velük kapcsolatban, például még kezük sincs, hogy tárgyakat fogjanak meg vagy gesztikuláljanak. Szóval e tekintetben rengeteg ötletre volt szükségük, mint ahogy tipikus "csigapoénokat" sem tudnánk megállás nélkül sorolni magunktól, de ilyenekben is bővelkedik a Turbó, ahogy persze a kötelező fizikai humor sem maradhat el.


Annak ellenére, hogy a Turbóban a világ legelcsépeltebb filmes üzeneteinek egyikét sulykolják belénk ("bármire képes lehetsz"), a végeredmény meglepően szórakoztatóra és helyenként látványosra sikeredett. Lehet, hogy mindehhez a nem túl magas elvárások is kellettek, de a lényeg, hogy közhelyek ide vagy oda. a végeredmény teljesen rendben van és vállalható. Sőt, szerethető. Csak le kell nyelnünk, hogy olykor teljesen elszállt dolgokat látunk a filmben.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Turbó (Turbo)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 96 perc, 2013
6 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: David Soren
forgatókönyvíró: Darren Lemke, Robert D. Siege
zeneszerző: Henry Jackman
producer: Lisa Stewart

szereplők:
Ryan Reynolds (Turbó)
Paul Giamatti (Chet)
Michael Pena (Tito)
Luis Guzmán (Angelo)
Samuel L. Jackson (Ostor)
Ken Jeong (Kim-Ly)
Michelle Rodriguez (Paz)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MasterMason #2
    "bármire képes lehetsz"

    Így van, pont mint Turbo csiga. :D

    Csiga és a gyorsaság. Száguldás! :D Ez már önmagában is megér egy nevetést, jópofa dolog a világ talán leglassabb lényéből egy száguldó versenyzőt faragni. :D

  • fergusonpapa #1
    2D-ben láttam, szerintem jó kis mese. A gyerekek is jól szórakoztak ahogy láttam :D