Hunter

Új megoldás a beltéri helymeghatározásra

Egy földfelszíni rendszer, a GPS-énél jóval erősebb jeleivel meghatározhatja helyzetünket akár egy épületen belül is, ahol a műholdas navigáció rendszerint már nem működik.

A Locata elnevezésű ausztrál rendszer a műholdak helyett felszíni eszközökkel sugároz rádiójelet egy lokalizált területre, melynek beérkezése egymilliószor erősebb, mint a GPS-é. A megoldás ugyanúgy működhet épületen belül és a szabadban, a vevőegység pedig elhelyezhető lesz egy mobiltelefonban. A múlt hónapban még a GPS technológiát jegyző amerikai hadügyminisztérium is szerződést kötött a Locata széleskörű tesztelésére. "Ez egyike a legfontosabb műszaki fejlesztéseknek a helymeghatározó ipar jövőjét tekintve" - nyilatkozott Nunzio Gambale a Locata társalapítója és vezérigazgatója.


A beltéri helymeghatározás a nyomon követési technológia következő nagy dobása, amire több nagy cég is rávetette magát a Google-től a Nokiáig, hogy megakadályozza felhasználói eltévedését a bevásárlóközpontok labirintusaiban, vagy a nagyvárosok betondzsungeléiben, ahol a GPS nem igazán képes helytállni. Megoldásaik azonban általában kis hatótávúak és több méteres tévedéseket rejtenek magukban.

Ezzel szemben a Locata pontosságát tesztelő Christopher Morin, a Légierő 746. műszaki századának vezető mérnöke szerint az új rendszer 18 centiméteres pontossággal működött a kísérletnek helyt adó White Sands Légitámaszponton, a szakember azonban úgy véli, ez akár 5 centiméterre is lecsökkenthető. Azt természetesen mindkét fél elismeri, hogy az Új-Mexikói sivatagi helyszín nem hasonlítható össze egy betonrengeteggel, hiszen a White Sands-en a GPS is kiválóan működik. A műholdas jelek azonban gyengék - mint egy gépkocsi fényszórója 20.000 kilométer távolságból - és könnyedén blokkolják a szilárd objektumok.


A Locata jelerősségéről mér fentebb szóltunk, azonban ez sem garancia arra, hogy működni fog egy komplex városi környezetben, véli David Last, a navigációs segítséget nyújtó eszközök felülvizsgálatával és karbantartásával foglalkozó brit GLA (General Lighthouse Authorities) tanácsadója. "A városi környezetekben számos blokkoló tényező van jelen, a terjedést alapvetően a visszaverődések határozzák meg, amik megzavarhatják a vevőket és csökkenthetik a pontosság mértékét" - taglalta Last.

Gambale azzal reagált, hogy cége folyamatosan dolgozik a rendszer tökéletesítésén az ausztrál nagyvárosokban, ennek legjobb példája a Sydney Satellites projekt, melyben a rendőrség és más vészeseti szolgálatok, illetve futárcégek számára tesztelik az helymeghatározás pontosságát Sydney utcáin. Mindemellett a Locata-ra nem a GPS utódjaként, sokkal inkább egy kiegészítő rendszereként tekintenének.

A két rendszert ötvözi a Leica Geosystems által megalkotott JPS (Jigsaw Positioning System), ami jelenleg egy aktatáska méretű eszközt jelent, azonban jó szolgálatot tesz például a Newmont bányavállalatnak a nyugat-ausztráliai Boddington aranybánya fúrási munkálatainál. Gambale elmondása szerint öt éven belül érkezhetnek azok a vevőegységek, amik elég kicsik és olcsók lesznek ahhoz, hogy egy mobiltelefonban helyet kapjanak - hasonló utat járva be, mint egykor a GPS vevők.

Gambale víziója szerint rendszerük tökéletesen alkalmas lenne az épületeken belül dolgozó robotok navigációjához, így megspórolhatnák a bonyolult optikai rendszereket, melyek jelenleg elengedhetetlenek a hatékony működéshez. Emellett a személyes navigációs eszközök azon túl, hogy elkalauzolnak a bevásárló központokig, vasútállomásokig és repterekig, elvihetik a felhasználót akár a vásárolni kívánt terméket tartalmazó polcig is, összegzett Gambale.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    Ez a rendszer mukodeseben leginkabb a loran-re hasolnit. Tehat nem csak a jel erosseget nezi, hanem annak iranyat is. Igy ha a jelekbe bele van kodolva az adok helyzete es egy idopecset, akkor haromszogelessel megallapithato a vevo helye. Mindez akkor is mukodik ha nagy a jelerosseg csokkenes, mert az intenzitasra nincs szukseg a pontos helymeghatarozashoz, mint pl. wifi eseten. A miniaturizalassal meg az a baj, hogy a vevo antennaja egy 3d-s passziv syntetic apreture radar.
  • Vol Jin #7
    Az angolok meg a mobiltornyok jeleivel passzív radart fejlesztettek ki. Egy magas pontról a e levegőben a mobiltornyok jeleinek reflektálásával nyomon követtek egy autót 100 km-es távolságra. Tehát a radar nem adott semmilyen jelet, hanem a hírközlési rádióforrások jeleit figyelték.
  • Vol Jin #6
    Erre gondoltam én is. Aki olyan hülye, hogy eltéved egy tescoba vagy egy bevásárlóközpontban, az a térképet sem ismeri. Legalább az emberek fele nem érti a térképet. Tehát nem képes arra, hogy ez felülnézetből sematikusan ábrázolja a környezetet.

    Egyébként Sándor György humorista csinált ebből egy műsort. Egy operatőrrel és egy burda magazin szabásmintájával eltévedt turistát játszott, és rengeteg embernek nem tűnt fel, hogy az nem egy térkép. Egy piros vonalra, amit egy 74-es szám jelzett, azt gondolták, hogy a 74-es trolibusz vonala, pedig csak a 74-es szabásminta volt.
  • Szefmester #5
    Hát ha a mobilos adótornyok és wifi hotspotok helyzete ismeretes akkor az alapján meg lehet mondani hogy hol is van az adott ember. És meg is mondják! Akkor ez most minek is?
  • Darth Sith #4
    Ilyen rendszert már a BME-n is fejlesztenek a HIT tanszéken pár éve, elég jó eredményekkel tudtommal. pl az egyik ilyen tesztközeg egy bevásárlóközpont volt, ahol a rendszer épületen belül simán elnavigál egy-egy üres parkolóhelyre a mélygarázsban vagy a keresett bolthoz épületen belül.
  • ManoNegra #3
  • saba30 #2
    Esetleg ulrahang kéne?

    Batman forever

  • Tau Tang Wou #1
    Mindig megmagyarázzák, hogy miért jó nekünk, ha szó szerint, minden lépésünkről tudnak. (5 cm-es pontosság)

    - Tompika, itt a telefonom menj el a teszkóba vegyél egy csomag jutúrót.
    Tompika megyen, "fordulj jobbra, fordulj balra....)
    Tompika hazaér egy plüss báránnyal.
    - A krva élet! A teszkó már megint átrendezte a bótot...